Πρόσωπα
Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από σφαίρα ενστόλου
Και κάθε Δεκέμβρης δικαιωματικά θα του ανήκει.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, μία σφαίρα που στέρησε άδικα μία ζωή και γέννησε εξέγερση, πόνο, οργή, θυμό και βία.
Το χρονικό
Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008. Νεαροί είναι συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης κάνει γύρω στις 9 μμ. τη συνηθισμένη περιπολία.
Αρχικά γίνεται μία φραστική αντιπαράθεση της ομάδας των νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες, μετά από διαταγή ανωτέρων, φεύγουν από τον τόπο του επεισοδίου.
Λίγο αργότερα όμως επανέρχονται πεζοί στην οδό Τζαβέλα, όπου βρίσκεται ακόμα η παρέα των νεαρών. Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίζεται και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβολεί τρεις φορές.
Μία από τις σφαίρες βρίσκει τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον σκοτώνει ακαριαία. Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.
Εκεί στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά τους πυροβολισμούς, θα αποχωρήσει αμέσως από το σημείο μαζί με τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη περπατώντας, παρά τις σπαρακτικές κραυγές των παιδιών που μόλις είχαν δει τον φίλο τους να πέφτει νεκρός.
Η σφαίρα που γέννησε την οργή
Μέσα σε λίγη μόλις ώρα, η δολοφονία γίνεται γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακαριαία γεννάται ένα νεανικό κύμα οργής και διαμαρτυρίας, που η μεταπολιτευτική Ελλάδα, δεν έχει ξαναζήσει όμοιό του. Μία ώρα μετά τη δολοφονία, ήδη στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα.
Η χώρα «βρίθει» από θυμό για τον άδικο χαμό ενός μαθητή και η Αθήνα καίγεται. Η αγανάκτιση, ο θυμός, η απόγνωση και το αίσθημα της κατάφωρης αδικίας κατακλύζουν τους νέους και πυροδοτούν μία άνευ προηγουμένου -για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας- εξέγερση. Τις επόμενες ημέρες, οργανώνονται πορείες, διαμαρτυρίες, καταλήψεις κι απεργίες. Στα μεγάλα αστικά κέντρα σημειώνονται καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές.
Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και εκτός Ελλάδας.
Λευκωσία, Λονδίνο, Μπολόνια, Βενετία, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και στην Αυστραλία.
Μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής (7/12/2018) πυρπολούνται κτίρια και αυτοκίνητα, καταστρέφονται τράπεζες, υπουργεία μπαίνουν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, καταλαμβάνονται όλες οι μεγάλες σχολές του κέντρου της Αθήνας.
Η αστυνομία προσπαθεί με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών να περιορίσει το πλήθος.
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008 λένε το τελευταίο αντίο στον Αλέξη. Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να τον αποχαιρετήσουν. Ένας από τους φίλους του, ο Νίκος Ρωμανός, που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του, κρατά το φέρετρό του.
Ένα συγκλονιστικό καρέ
Την ίδια μέρα, την Κυριακή, δύο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, ο φωτογράφος Κώστας Τσιρώνης θα τραβήξει ένα συγκλονιστικό καρέ από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που θα διαψεύσει ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών που απέδιδαν την εγκληματική συμπεριφορά Κορκωνέα σε ένα «μεμονωμένο περιστατικό».
Στη φωτογραφία του Κώστα Τσιρώνη φαίνεται αστυνομικός να σημαδεύει με όπλο διαδηλωτές, δύο μόλις εικοσιτετράωρα από τη δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού. Για ακόμη μία φορά, αστυνομικοί μέσα σε αυτό το ήδη εμπρηστικό κλίμα, κάνουν επίδειξη ισχύος, εμφορούμενοι από την ασφάλεια που τους παρέχει το όπλο και ο εξοπλισμός τους.
Η δίκη
Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 οι δύο ειδικοί φρουροί, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, κρίνονται προφυλακιστέοι.
Ο Κορκονέας ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του, ήταν σε καθεστώς φόβου.
Όπως ισχυρίστηκε, είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών. Ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια.
Επίσης, είπε ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά. Η Σχολή Μωραΐτη, σε ανακοίνωσή της διέψευσε τους ισχυρισμούς του αστυνομικού.
Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «εξοστρακισμό της σφαίρας».
Την ίδια μέρα σημειώνονται επιθέσεις μαθητών σε 25 αστυνομικά τμήματα της χώρας. Περισσότερα από 400 σχολεία παραμένουν κλειστά.
Η ακροαματική διαδικασία διάρκεσε σχεδόν δέκα μήνες και χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφασή του.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.
Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3), ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από έναν χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Η αποφυλάκιση Κορκονέα
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 9 Απριλίου 2014, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.
Τον Ιούλιο του 2019, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε τα ισόβια που επιβλήθηκαν στον ειδικό φρουρό, αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ποινή που οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση του. Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμά του, κατά πλειοψηφία (3-2), έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Εν τέλει, στις 30 Ιουλίου 2019 και λόγω της απόφασης του Εφετείου που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν. Με την μειωμένη ποινή των 13 ετών, συνυπολογίζοντας την ποινή που είχε ήδη εκτίσει και τα μεροκάματα που είχε κάνει μέσα στις φυλακές, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν άμεσα εκτελεστή.
Αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας. Η αναίρεση έγινε κατ' αρχάς δεκτή με ψήφους 4-3 από το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ωστόσο το ζήτημα και εξαιτίας αυτής της ελάχιστης διαφοράς ψήφων παραπέμφθηκε και κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Τον Μάρτιο του 2022 η ολομέλεια έκανε ομόφωνα δεκτή την αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα να οριστεί νέα δίκη με νέα σύνθεση και πάλι στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας. Ο Κορκονέας συνελήφθη εκ νέου.
Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Ο εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε ότι ο Κορκονέας δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε και ζήτησε την καταδίκη του για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Παρόλα αυτά, η πρόταση του Εισαγγελέα δεν έγινε δεκτή - στον Κορκονέα αναγνωρίστηκε ο πρότερος έντιμος βίος με οριακή και πάλι διαφορά 4 - 3 (των Εφετών Δικαστών). Στις 28 Ιουνίου ο Κορκονέας σε εφαρμογή της αποφάσεως αφέθηκε ελεύθερος από το κατάστημα κράτησης Δομοκού.
Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, προέβησαν στις 30 Ιουνίου σε επίσημο διάβημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζήτησαν αναίρεση της αποφάσεως αλλά και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων πλευρών καθώς και έρευνα για το αν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων.
Υ.Γ.: Αλέξη, αυτή η μέρα και κάθε Δεκέμβρης δικαιωματικά θα σου ανήκουν. Όσο κι αν αυτό (τούς) τρομάζει...
Με πληροφορίες από Rosa.gr, News247.gr και CNN Greece