Ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία αυξάνεται για 4η φορά από το 2019
Περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στους 14 μισθούς των ετήσιων μικτών τους αποδοχών.
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022
2
λεπτά
Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαθ, δήλωσε χθες πως ο εθνικός κατώτατος μισθός της χώρας, αυξάνεται κατά 3,67% και φτάνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού αφότου ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ανήλθε στην εξουσία το 2019.
Η αύξηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε η Ντίαθ στους δημοσιογράφους μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα συνδικάτα για την αύξηση, η οποία έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά την αύξηση της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021 που όριζε τον κατώτατο μισθό στα 965 ευρώ.
Μετά τη συμφωνία περίπου 2.000.000 εργαζόμενοι θα δουν αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους. Η αύξηση αφορά φυσικά 14 μισθούς τον χρόνο ως προς τις μικτές αποδοχές.
📈Así ha evolucionado el salario mínimo interprofesional en España
Οι ισπανικές εργοδοτικές οργανώσεις δεν υποστήριξαν αλλά θα πρέπει να συμμορφωθούν με την αύξηση, που είναι το πιο πρόσφατο βήμα στο σχέδιο της κυβέρνησης να φέρει τον κατώτατο μισθό στο 60% του εθνικού μέσου μισθού των 1.944 ευρώ τον μήνα μέχρι το 2023.
Χαρακτηρίζοντας την αύξηση ως «ένα πολύ σημαντικό ορόσημο», η Ντίαθ είπε πως o ανταγωνισμός με άλλες χώρες στη μείωση των μισθών κατά το παρελθόν οδήγησε σε μια αδύναμη οικονομία και σε επισφαλείς επιχειρήσεις και ήταν βαθιά άδικη. «Θέλουμε να συναγωνιζόμαστε στον άξονα της παραγωγικότητας και όχι στον άξονα των χαμηλών μισθών», είπε.
Με τη νέα συμφωνία η Ισπανία είναι η έβδομη χώρα από την άποψη του ύψους του κατώτατου μισθού στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ πιο πάνω από τη γειτονική Πορτογαλία η οποία προσφέρει 705 ευρώ τον μήνα, αλλά πίσω από τη Γαλλία που δίνει 1.603 ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα, το κατακερματισμένο κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε τη εργατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με διαφορά μόλις μίας ψήφου, ανατρέποντας φιλικές προς τις επιχειρήσεις τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στα συνδικάτα στη διαπραγμάτευση συλλογικών συμβάσεων.