«Κάποιοι απαξιώνουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 επειδή δεν αποτρέπουν τη μόλυνση»

Ο Δρ Νικόλας Διέτης εξηγεί ότι κανένα εμβόλιο δεν αποτρέπει απόλυτα τη μόλυνση ή τη μετάδοση ή τη νόσο και δίνει τρία απλά παραδείγματα.

Article featured image
Article featured image


Ο Δρ Νικόλας Διέτης* σε μια ανάρτησή του στο Twitter μιλά για την «απαξίωση» των εμβολίων κατά της Covid-19 από μερίδα πολιτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημά τους το γεγονός ότι δεν αποτρέπουν τη μόλυνση. Δίνοντας τρία απλά παραδείγματα, εξηγεί (με απλά λόγια) ότι ουσιαστικά κανένα εμβόλιο από όσα έχουμε σήμερα δεν αποτρέπει απόλυτα τη μόλυνση ή τη μετάδοση ή τη νόσο. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κάποιοι απαξιώνουν τα εμβόλια COVID19 επειδή λέει δεν αποτρέπουν τη μόλυνση. (Αν και μειώνουν εντυπωσιακά το ρίσκο νοσηλείας & θανάτου). Προφανώς αγνοούν ότι *ΚΑΝΕΝΑ* εμβόλιο από όσα έχουμε σήμερα δεν αποτρέπει απόλυτα τη μόλυνση ή τη μετάδοση ή τη νόσο. Τρία απλά παραδείγματα».


Παράδειγμα 1


Το γνωστό εμβόλιο MMR μειώνει κατά 88% το ρίσκο νόσου παρωτίτιδας και αρκετά λιγότερο (70-75%) το ρίσκο μόλυνσης από τον ιό, αλλά αποτρέπει σχεδόν απόλυτα τη βαριά νόσο (πηγές: CDC/NHS).

Είναι «περιττό» το εμβόλιο MMR;

Φυσικά και όχι. Γιατί παρόλο που το MMR (όπως και όλα τα παλαιότερα εμβόλια παρωτίτιδας) ΔΕΝ αποτρέπει απόλυτα τη μόλυνση, τη μετάδοση και τη συμπτωματική νόσο, η σημαντική παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έριξε σταδιακά τα κρούσματα στην Ευρώπη στο ελάχιστο.

παραδειγμα1.jpg


Παράδειγμα 2


Το εμβόλιο ανεμοβλογιάς προστατεύει κατά 85-90% από συμπτωματική νόσο & «αφήνει» 1/10 μολύνσεις εμβολιασμένων με ήπια συμπτώματα.

Είναι «αποτυχημένο» εμβόλιο επειδή δεν αποτρέπει τη μόλυνση; Όχι. Ο εμβολιασμός πέτυχε μείωση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου.

παράδειγμα2.jpg


Παράδειγμα 3


Το τριπλό εμβόλιο dTAP κατά τετάνου, διφθερίτιδας & κοκίτη, προστατεύει τους ενήλικες από τον κοκίτη μόνο κατά 70% για συμπτωματική νόσο (και ακόμα λιγότερο για μόλυνση) ενώ η κάλυψη αυτή πέφτει στο 30% μέσα σε 4 χρόνια. Είναι «αποτυχημένο» εμβόλιο; Όχι!

παράδειγμα3.png


Θα μπορούσα να βάλω πολλά παραδείγματα. Κανένα εμβόλιο δεν μας προστατεύει 100% από μόλυνση ή νόσο, αλλά προστατεύουν *ΟΛΑ* από βαριά νόσο, νοσηλεία και θάνατο, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Βεβαίως, όποια προστασία δίνουν ενάντια και στη μόλυνση, φυσικά και την χρειαζόμαστε.

Η προστασία που δίνουν τα εμβόλια COVID19 κατά της συμπτωματικής μόλυνσης δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά δεν την λες και μικρή.

Πρόσφατη καναδική μελέτη (Ιαν '22, pre-print) με 16χιλ κρούσματα Όμικρον έδειξε ότι η 3η δόση μειώνει το ρίσκο συμπτωματικής μόλυνσης κατά 60%.

60%.jpg


Σαφώς αυτό το νούμερο θα είναι ακόμα πιο μικρό για ασυμπτωματικές μολύνσεις, ενώ το ποσοστό μειώνεται όσο περνάει ο καιρός μετά την 3η δόση. Αλλά το ίδιο ισχύει για *ΟΛΑ* τα γνωστά εμβόλια, όπως αυτά που ανέφερα. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν «μετρήθηκαν» σε συνθήκες πανδημίας.

-Είναι σημαντικό να αποτρεπει ένα εμβόλιο την μόλυνση από έναν ιό;

Εννοείται πως ναι. Ειδικά σε μια πανδημία που έχεις πολλή μεταδοτικότητα.

-Κάνουν καλή δουλειά σε αυτό, τα εμβόλια COVID19;

Όχι όσο θα θέλαμε, απέναντι σε μια σουπερ-μεταδοτική παραλλαγή, εν καιρώ πανδημίας.


Αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα εμβόλια αυτά έχουν ΣΩΣΕΙ αποδεδειγμένα εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

Μου φαίνεται λοιπόν πολύ υποκριτικό να εργαλειοποιεί κάποιος τις μολύνσεις εμβολιασμένων ως άρνηση του εμβολιασμού, αγνοώντας την ουσία, καταλήγει στην ανάρτησή του στο Twitter o Δρ Διέτης.



*Ο Δρ Νικόλας Διέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2015. Διδάσκει το πεδίο της φαρμακολογίας του Προπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής σε 2ετείς και 3ετείς φοιτητές και διευθύνει το Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Σχολής. Είναι διορισμένο μέλος του Συμβουλίου του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ και της Επιτροπής Εσωτερικής Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και εξεταστής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Αρ.Φακ. Ι.Κ.Υ.Κ.1.1.04.1/V).  Ο Δρ Διέτης είναι ενεργό μέλος επιστημονικών εταιρειών, όπως η Βρετανική Φαρμακολογική Εταιρεία (BPS), η Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακολογίας & Θεραπευτικής (ASPET) και η Διεθνής Εταιρεία Μελέτης Πόνου (IASP). Προσφέρει ο επιστημονικό έργο ως Αναπληρωτής Συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού UK Journal of Pharmaceutical and Biosciences (UKJPB) και ως ειδικός κριτής σε τρία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (BJP, JPET, EJMECH). 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ