Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι είναι πιθανή μια νέα πανδημία αλλά είναι αισιόδοξος

Ανάμεικτα συναισθήματα μάς προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του ιδρυτή της Microsoft.

Article featured image
Article featured image


Τον Μάιο θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Μπιλ Γκέιτς, «How to Prevent the Next Pandemic» (Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία), το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Σε αυτό ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft επεξηγεί αυτό που λέει ο τίτλος, πώς δηλαδή η ανθρωπότητα, έχοντας τις γνώσεις που έλαβε από την παρούσα κατάσταση, θα μπορέσει να αποτρέψει μια μελλοντική πανδημία. Ένα σενάριο, δηλαδή, που δεν είναι καθόλου απομακρυσμένο.

16448155501199.jpg



Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, δήλωσε την Παρασκευή ότι o κίνδυνος σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό έχει «μειωθεί δραματικά», αλλά μια νέα πανδημία είναι σχεδόν βέβαιη.

Σημείωσε δε, ότι μια πιθανή νέα πανδημία ίσως προέρχεται από ένα διαφορετικό παθογόνο από αυτό της οικογένειας του κορωνοϊού. Τόνισε, όμως, -η αισιοδοξία που σάς λέγαμε- ότι η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία θα βοηθήσει τον κόσμο να κάνει καλύτερη δουλειά για την καταπολέμησή της, εάν γίνουν επενδύσεις τώρα.

«Θα έχουμε μια νέα πανδημία. Θα είναι ένα διαφορετικό παθογόνο την επόμενη φορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκέιτς. Διανύοντας ήδη δύο χρόνια πανδημίας, ο Μπιλ Γκέιτς επεσήμανε ότι οι χειρότερες συνέπειες έχουν εξασθενίσει, καθώς τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει κάποιο επίπεδο ανοσίας. Η σφοδρότητα, επίσης, του ιού έχει μειωθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον που, όπως ανέφερε, «έχει κάνει καλύτερη δουλειά στο να φτάσει στον παγκόσμιο πληθυσμό από ό,τι έχουμε κάνει εμείς με τα εμβόλια».

Ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει καθώς μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει επίπεδο ανοσίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ήδη «πολύ αργά» για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Επί του παρόντος, το 61,9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19.



Θα μπορέσουμε να δράσουμε ταχύτερα στο μέλλον

Ο κόσμος θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στο μέλλον για την ανάπτυξη και τη διανομή των εμβολίων, τόνισε ο Γκέιτς, καλώντας τις κυβερνήσεις να κάνουν τώρα επενδύσεις.

«Την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αντί για δύο χρόνια σε έξι μήνες», είπε αναφερόμενος στα εμβόλια και συμπλήρωσε ότι οι τυποποιημένες πλατφόρμες, όπως η τεχνολογία mRNA, θα το κάνουν εφικτό αυτό.

«Δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος της προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία. Δεν είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Αν είμαστε λογικοί, ναι, την επόμενη φορά θα το προλάβουμε νωρίς», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το κόστος δεν ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή. Ο Γκέιτς αναφέρθηκε σε λιγότερα από 100 δισ. που θα χρειαστεί να διατεθούν σε βάθος δεκαετίας για εμβόλια και διαγνωστικά τεστ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ