Αυτό το κράτος που μέχρι πρόσφατα παρέμενε covid free, μπαίνει σήμερα σε lockdown

Πώς «έφτασαν» στο έδαφός του τα πρώτα κρούσματα Covid-19.

Article featured image
Article featured image


Το αρχιπέλαγος Τόνγκα επιβάλλει από σήμερα lockdown μετά τον εντοπισμό μερικών κρουσμάτων Covid-19 στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα, τα οποία έφτασαν στο έδαφός της μετά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Siaosi Sovaleni δήλωσε χθες Τρίτη, ότι δύο άνδρες βρέθηκαν θετικοί αυτή την εβδομάδα, ενώ αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αργότερα τρεις ακόμα περιπτώσεις που αφορούν μέλη των οικογενειών τους.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι εν λόγω άνδρες εργάζονταν στο λιμάνι της πόλης, όπου φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο μετά την καταστροφή της 15ης Ιανουαρίου.

Το lockdown το οποίο επιβλήθηκε σήμερα το πρωί, είναι ένα ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα για τη χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι η ηφαιστειακή έκρηξη, μια από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, κάλυψε την Τόνγκα με τοξική τέφρα και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων.Ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο

Το αρχιπέλαγος έκλεισε τα σύνορά του στις αρχές του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Έκτοτε η χώρα αυτή των 100.000 κατοίκων είχε καταγράψει μόνο ένα κρούσμα covid-19, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 2021.

Μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι πολεμικά πλοία από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ παρέδιδαν βοήθεια στην Τόνγκα. Όλες οι παραδόσεις γίνονταν με βάση πολύ αυστηρά πρωτόκολλα προκειμένου να μην μεταφερθεί ο κορωνοϊός στη χώρα.

000_9X83Y8.jpg

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες που έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός της Τόνγκα εξήγησε ότι η χώρα θα μπει σε lockdown από σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα, με την κατάσταση να επανεξετάζεται κάθε 48 ώρες.

«Το πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι να καθυστερήσουμε και να σταματήσουμε όσους έχουν μολυνθεί», τόνισε ο Σοβαλένι, ενώ πρόσθεσε «κανένα πλοίο δεν θα επιτραπεί να πάει από το ένα νησί στο άλλο, δεν θα υπάρξουν εσωτερικές πτήσεις».

_122987801_dd03c329-7a52-460a-b427-47362e715c68.jpgΤο πλοίο HMAS Adelaide του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού έδεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νουκουαλόφα για να εκφορτώσει τη βοήθεια που μετέφερε παρά το γεγονός ότι περίπου 20 μέλη του πληρώματός του είχαν βρεθεί θετικά στην Covid-19.

Περίπου το 62% των κατοίκων της Τόνγκα έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, όμως κάποια νησιά είναι πολύ απομονωμένα και με περιορισμένους υγειονομικούς πόρους γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε ένα τυχόν ξέσπασμα της επιδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ