Λικνιζόμαστε άνευ φόβου με test της ίδιας μέρας

Επιτρέπεται ο χορός υπό προϋποθέσεις.

Article featured image
Article featured image


Θα επιτρέπεται ο χορός σε χώρους διασκέδασης και άλλα υποστατικά με rapid test ίδιας μέρας για όλους ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά την συνεδρίαση, χθες Δευτέρα, με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Θα αξιολογηθεί το μέτρο σε δέκα μέρες και ενδεχομένως για τους πλήρως εμβολιασμένους να επιτραπεί η προσκόμιση τεστ 48 ωρών. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης τόνισε ότι επιβάλλεται να είμαστε ρεαλιστές και να προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός είπε το πρωτόκολλο, που θα εκδοθεί σήμερα Τρίτη σε διάταγμα, θα επιτρέπει τον χορό με παρουσίαση rapid test της ίδιας μέρας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες σε μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 150 ατόμων, όπως επίσης όλα τα υποστατικά που θα επιλέξουν το πιο πάνω μέτρο. Τα υποστατικά αυτά θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς το Υπουργείο Υγείας για τον χορό και τον υπεύθυνο ασφαλείας του συγκεκριμένου υποστατικού.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πώς θα ρυθμιστεί το τεστ ίδιας μέρας αν σε έναν χώρο εισέλθει κόσμος στη μια το πρωί, ο Υπουργός είπε ότι αν ένα άτομο εισέλθει στο υποστατικό τα μεσάνυκτα, στη μια μετά τα μεσάνυκτα θα ισχύει το ίδιο τεστ και είναι λογικό να μην χρειάζεται άλλο.

Είπε ότι θα εκδοθούν αναλυτικές διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας και οι πολίτες θα γνωρίζουν.

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι αυτά τα υποστατικά στα οποία θα επιτρέπεται ο χορός θα πρέπει να δηλωθούν γιατί «θέλουμε να ξέρουμε σε ποια υποστατικά θα υπάρχει χορός γιατί ο κύριος λόγος είναι να υπάρχει έλεγχος».

«Όποια υποστατικά θα επιτρέπουν το χορό και δεν ενημερώσουν το Υπουργείο Υγείας, θα υπάρχουν πρόστιμα», ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα υπάρχει και διάταγμα αναστολής εργασίας απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι που θα το δούμε με τη Γενική Εισαγγελία, τι μας επιτρέπει ο νόμος».

Για το αν τα τεστ θα διενεργούνται στους χώρους διασκέδασης, ο Υπουργός είπε ότι τα τεστ θα διενεργούνται σε φαρμακεία ή στους χώρους δειγματοληψίας, προσθέτοντας ότι υπήρχε σκέψη για να γίνονται έξω από τα υποστατικά, αλλά έγινε συζήτηση, «δεν ήταν υπαναχώρηση δική μας, θέλω να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή αυτό ήταν το μέτρο που αποφασίσαμε με τους επιστήμονες, αλλά όταν ξεκινάς μιας διαπραγμάτευση με άτομα που είναι αυστηρά, ξεκινάς από το ακραίο σενάριο για να φτάσεις εκεί που θέλεις εσύ».

Ερωτηθείς αν υπήρξε διαφωνία στη Συμβουλευτική Επιτροπή απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι υπήρξε εισήγηση όπως τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, να έχουν τεστ 48 ωρών «και συμφωνήσαμε ομόφωνα να το αφήσουμε αυτό να δουλέψει για δέκα μέρες και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθούμε και πάλι και αν δουλέψουν όλα καλά τότε είναι ένα θέμα που θα το δούμε ξανά».

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης ερωτηθείς αν το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ασφαλείς χώρους για χορό, απάντησε ότι γενικά στόχος όλων των μέτρων και των πρωτοκόλλων είναι να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται.

Σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα από μόνα τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το εκατό τοις εκατό της ασφάλειας και υπάρχει και το τι επιλέγει να κάνει ο καθένας.

«Είδαμε και πολλά παραδείγματα, και είδαμε και πολλά παραδείγματα με αλυσίδες σε διάφορους χώρους. Από κει και πέρα όμως στόχος μας από δω και πέρα είναι οι χώροι αυτοί να συνεχίσουν να λειτουργούν και για αυτό και σε συνεργασία με τον Υπουργό και τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου βλέπουμε ένα προς ένα αυτά τα πρωτόκολλα, ώστε και να απλοποιηθούν και να παραμείνουν προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων όσοι μπαίνουν στους χώρους διασκέδασης και αλλού», ανέφερε.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι μπαίνουμε σε μια φάση αναπροσαρμογής όλων αυτών των μέτρων και των πρωτοκόλλων και είναι καλύτερα να φύγουμε από το δίπτυχο χαλάρωση αντί μέτρων και να λέμε ότι κάνουμε μια αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουμε, με στόχο να παραμείνει λειτουργική η κοινωνία, αλλά να σκεφτόμαστε πάνω από όλα την ασφάλεια και την υγεία μας.

«Να μην ξεχνάμε την υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον, ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν στα νοσοκομεία, χάνουμε καθημερινά ανθρώπους λόγω της COVID και άρα όλα αυτά να μπουν στην εξίσωση», είπε.

Σε άλλη ερώτηση αν διατηρεί η Επιτροπή επιφυλάξεις, απάντησε ότι «ρόλος μας είναι να αξιολογούμε τα δεδομένα με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο γίνεται και να μην προχωράμε σε βεβιασμένες κινήσεις και συμπεράσματα».

«Αυτό έχει αποδείξει η πανδημία δύο χρόνια τώρα, ότι μόλις πηγαίναμε λίγο να χαρούμε, μας ανέτρεπε κάπως τα δεδομένα. Σίγουρα δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές με αυτά που βλέπουμε και να προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα προς μια και μόνο κατεύθυνση πλέον», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ