Το CDC δεν δημοσιεύει μερικά δεδομένα για τον Covid επειδή φοβάται την παρερμηνεία τους

Εκπρόσωπος του κέντρου είπε πως «τα στοιχεία δεν είναι ακόμη έτοιμα για την prime time ζώνη».

Article featured image
Article featured image


Σε μία παραδοχή που συζητήθηκε προχώρησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, CDC, το οποίο παραδέχτηκε πως αποκρύπτει μεγάλα τμήματα των δεδομένων του Covid-19 – μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις ενισχυτικές δόσεις- από το κοινό, επειδή φοβάται ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν.

Συγκεκριμένα, η κορυφαία υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έχει δημοσιεύσει μόνο ένα μικρό δείγμα των δεδομένων που έχει συλλέξει – παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει διαρκέσει δύο χρόνια, δήλωσαν πηγές στους New York Times.

Η Κρίστεν Νόρντλουντ, εκπρόσωπος του CDC, δήλωσε ότι ο λόγος για την αργή και φιλτραρισμένη δημοσιοποίηση των δεδομένων είναι «επειδή βασικά, στο τέλος της ημέρας, δεν είναι ακόμη έτοιμα τα στοιχεία για την prime time ζώνη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα του CDC κατά τη συλλογή οποιωνδήποτε δεδομένων είναι να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή και εφαρμόσιμα».

Ακόμη ένας λόγος είναι ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από το κοινό, παραδέχτηκε η Νόρντλουντ.

Τα στοιχεία που δεν δημοσιεύει το CDC

Μεταξύ των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί είναι οι νοσηλείες ανά ηλικία, το φύλο, η πορεία εμβολιασμού κατά το τελευταίο έτος και πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών εμβολίων.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν το CDC έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολίων για ενήλικες ηλικίας κάτω των 65 ετών πριν από δύο εβδομάδες, δεν συμπεριέλαβε πλήρεις αριθμούς για όσους είναι μεταξύ 18 και 49 ετών.

Τα εν λόγω δεδομένα έδειξαν ότι οι αναμνηστικές ενέσεις ωφελούσαν λιγότερο τους νεότερους καθώς δύο ενέσεις των εμβολίων Moderna ή Pfizer ή μία δόση της Johnson & Johnson, τους άφηναν ήδη ικανοποιητικά προστατευμένους.


Οι πιέσεις έφεραν τις πρώτες μικρές αλλαγές

Πάντως φαίνεται πως μετά από πιέσεις που δέχτηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, το CDC έχει αρχίσει μόλις τώρα να δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με το κατά πόσον ο COVID είναι παρόν στα λύματα – παρόλο που ορισμένες πολιτείες παρέχουν στοιχεία από την αρχή της πανδημίας.

Τα δεδομένα για τα λύματα μπορούν να βοηθήσουν τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να προβλέψουν αν θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων COVID-19.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του CDC, τον Dr. Daniel Jernigan, η πανδημία της Covid-19 αποκάλυψε πόσο ξεπερασμένα είναι τα συστήματα δεδομένων που είχε ο συγκεκριμένος οργανισμός και άλλα συστήματα υγείας σε κρατικό επίπεδο, σε σημείο που δεν μπορούν να χειριστούν μεγάλους όγκους δεδομένων. Οι επιστήμονες του CDC προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα
.

Με πληροφορίες από in.gr, goodtimes.sc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ