Μέχρι και 5 εκατ. Ουκρανοί μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους

Ξεριζωμός.

Article featured image
Article featured image


Καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

ukra.jpg
Ουκρανοί σπεύδουν να εγκαταλείψουν το Κίεβο, χθες Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου. [AP/Emilio Morenatti]



«Ακόμη προσπαθούμε να δούμε ποιες πολιτικές υποδομές έχουν πληγεί και σε ποιο μέρος της Ουκρανίας», είπε από την πλευρά του κατά την ίδια ενημέρωση ο Αφσχάν Καν, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της UNICEF.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβινά Σαμντασανί ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 25 νεκρούς αμάχους και 102 τραυματίες στην Ουκρανία «από τους βομβαρδισμούς».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτός ο απολογισμός είναι πιθανόν κατά πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.



Με αυτοκίνητα ή με τα πόδια, σέρνοντας βαλίτσες και κρατώντας παιδιά από το χέρι, χιλιάδες Ουκρανοί ξεκίνησαν από χθες το πρωί να περνούν τα σύνορα της χώρας, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στη Σλοβακία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.

Στην Πολωνία, χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει υποδεχθεί 3 εκατομμύρια Ουκρανούς μετανάστες, το πολωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία ετοιμάζουν κλίνες για τραυματίες. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο που εισέρχεται στο έδαφος της Πολωνίας θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, περιλαμβανομένης της νοσηλείας», ανέφερε η ανακοίνωση. Δεκάδες άνθρωποι άρχισαν από χθες να καταφθάνουν στο συνήθως ήσυχο συνοριακό πέρασμα Μεντίκα.

Παράλληλα, μικρές ομάδες προσφύγων περνούσαν στην Ουγγαρία από το πέρασμα Μπερεσγκουράνι, ενώ στα δύο βασικά συνοριακά περάσματα προς τη Σλοβακία, ο χρόνος αναμονής για τη διέλευση αυτοκινήτων ήταν από δύο έως τέσσερις ώρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ότι η πλειονότητα των προσφύγων σε πρώτη φάση θα μείνει στην Πολωνία, στην Ουγγαρία ή στη Σλοβακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel από την τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα προσφέρει καθεστώς προσωρινής προστασίας, χωρίς την ανάγκη της μακράς και γραφειοκρατικής διαδικασίας ασύλου.


ukrajf.jpg



«Μαζική μετανάστευση»

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διάταξη περί προσωρινής προστασίας, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει «κατάσταση μαζικής μετακίνησης πληθυσμών» από την Ουκρανία. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και οι ελπίδες όλων είναι ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν. Σε πρώτη φάση, η Γερμανία ετοιμάζεται να στηρίξει την Πολωνία. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή αν θα υπάρξουν κινήσεις προσφύγων σε γειτονικές μας χώρες», είπε η Φέζερ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων. «Θα προσφέρουμε τεράστια στήριξη στα κράτη, κυρίως στη γειτονική μας Πολωνία, σε περίπτωση μεγάλων προσφυγικών ροών». Επίσης, τόσο η πρωθυπουργός της όχι και τόσο φιλικής προς τους πρόσφυγες Δανίας όσο ο πρωθυπουργός του επίσης όχι πολύ φιλικού προς τους πρόσφυγες γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας εκδήλωσαν προθυμία να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

DOC-202202245874.jpg



Την Τετάρτη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εκτίμησε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να φθάσει τα πέντε εκατομμύρια. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε αναφερθεί σε εκτιμήσεις για 20.000 έως 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας είναι 44 εκατομμύρια, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο, γυναικόπαιδα από τις περιοχές του Ντονμπάς, που ελέγχονται από τους αντάρτες, είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ