Αυτός ο CEO επιτρέπει στους εργαζομένους του να δουλεύουν όποτε θέλουν και απ’ όπου θέλουν

Ο Matt Mullenweg, ιδρυτής και CEO της εταιρείας, λέει ότι οι εργαζόμενοί του ζουν ήδη το μέλλον της εργασίας.

Article featured image
Article featured image


Εταιρείες σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να καταλάβουν ποιο είναι το μέλλον της εργασίας. Ο Matt Mullenweg, ιδρυτής και CEO της Automattic, λέει ότι οι εργαζόμενοί του ήδη το ζουν.

Η εταιρεία, που είναι πίσω από το WordPress, υπήρξε πρωτοπόρος της λεγόμενης ασύγχρονης εργασίας, που προσφέρει στους υπαλλήλους όχι μόνο ευελιξία για το πού βρίσκονται, αλλά και για το ωράριο. Η εταιρεία έχει 1.876 υπαλλήλους σε 97 χώρες, που εργάζονται σε ασύγχρονη βάση, δηλαδή αποφασίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμα. Παρότι πρέπει να πετύχουν τους στόχους τους, ελέγχουν οι ίδιοι πότε και πόσο δουλεύουν.

Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία βασίζεται ιδιαίτερα σε γραπτές επικοινωνίες, περιλαμβανομένων εσωτερικών blog που κρατούν ενημερωμένους τους εργαζομένους για συζητήσεις και επιτρέπουν σε ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας να συνεισφέρουν.

«Συχνά λέμε "πρέπει να είσαι στο γραφείο σου αυτή την ώρα". Ποιος ενδιαφέρεται. Ο πελάτης μας δεν αγοράζει πόσες ώρες την ημέρα βρίσκονται οι άνθρωποι στα γραφεία τους. Το παλιό μοντέλο σπαταλούσε τον χρόνο των ανθρώπων», δηλώνει στη Wall Street Journal ο Mullenweg.

«Επίσης, όταν δουλεύεις από μακριά, αλλά όχι ασύγχρονα, αυτό γίνεται πραγματικά δύσκολο, ιδιαίτερα σε διαφορετικές ζώνες ώρας. Ακόμη και οι άνθρωποι που ζουν στην ίδια πόλη μπορεί να έχουν διαφορετικούς περιορισμούς στον χρόνο τους, είτε αφορά τη φροντίδα των παιδιών είτε κάποιου ηλικιωμένου», συμπληρώνει.

im-472389.jpg



Το ασύγχρονο μοντέλο εργασίας ευνοεί την παραγωγικότητα

Βγαίνοντας από την πανδημία, πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Αυτή η τάση θα υπάρχει ακόμη σε πέντε χρόνια, ερωτάται ο CEO της Automattic. «Πιστεύω ότι το υβριδικό μοντέλο θα εκλείψει φυσικά. Πολλές εταιρείες πληρώνουν για γραφεία και θέλουν απλά να τα αξιοποιήσουν. Είναι σαν να τρως υπερβολικά στον μπουφέ, μόνο επειδή ήδη έχεις πληρώσει. Η δουλειά αφορά τη συνεργασία, όχι να το κάθονται όλοι σε ένα γραφείο με ακουστικά, κοιτάζοντας μια οθόνη. Πιστεύω θα κοιτάμε πίσω και θα λέμε “Το κάναμε αυτό;”. Γιατί τους αναγκάζουμε να είναι στο ίδιο κτήριο; Από την εμπειρία μας, η ικανότητα να βρεις απίστευτα ταλέντα έχει ξεπεράσει το κόστος του να μην είμαστε μαζί κάθε ημέρα», απαντά.

Αυτό είναι το μέλλον για τους εργοδότες, επειδή τους επιτρέπει να ανοιχτούν σε ταλέντα που απέκλειαν πριν, σημειώνει. Επίσης, προσθέτει, η ασύγχρονη εργασία επιτρέπει στους ανθρώπους να οργανώνουν τις ημέρες τους έτσι ώστε να είναι πιο παραγωγικοί.

«Αυτή τη στιγμή, με τα παραδοσιακά γραφεία, τους αναγκάζουμε όλους να δουλεύουν σε έναν ελάχιστον κοινό παρονομαστή. Τα πάντα -ο χώρος εργασίας, το περιβάλλον, το πρόγραμμα- είναι κατά κάποιο τρόπο συμβιβασμός, σε αντίθεση με το όταν οι άνθρωποι μπορούν να σχεδιάσουν οι ίδιοι τον χρόνο εργασίας τους, το δικό τους εργασιακό περιβάλλον και μπορούν να το προσαρμόσουν σε αυτό που ξέρουν για τον εαυτό τους, έτσι ώστε να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους», εξηγεί.


Τι μπορεί να μην επιτρέψει στην ασύγχρονη εργασία να γίνει κυρίαρχη τάση;

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ασύγχρονη εργασία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σαφήνεια στις γραπτές επικοινωνίες. Διαφορετικά, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι είναι στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Στην εταιρεία του, εξηγεί, κάνουν πειράματα με μαθήματα και βιβλία που προτείνουν στους εργαζομένους, για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο γράψιμο.

«Κάθε δυνατό σημείο είναι και μειονέκτημα. Ένα δυνατό σημείο της ασύγχρονης εργασίας είναι ότι μπορεί να γίνει 24 ώρες το 24ωρο. Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να χρειαστούν 24 ώρες προκειμένου πέντε άνθρωποι να διαβάσουν κάτι και να απαντήσουν σε αυτό, κάτι που θα έκαναν σε 30 λεπτά σε ένα μίτινγκ», συμπληρώνει.

Υπάρχει όμως και η άποψη που λέει ότι η συνεργασία είναι πιο εύκολη σε ένα γραφείο, όπως και το να καλλιεργηθούν οι σχέσεις από κοντά. «Πιστεύω ότι το Νο1 που χρειάζονται οι άνθρωποι το 2022 είναι να βρίσκονται από κοντά. Μου αρέσει πολύ, το απολαμβάνω. Οι συναντήσεις είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας της Automattics. Όμως, έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι συναντιούνται από κοντά μία εβδομάδα τον χρόνο, αυτό τους κρατάει, βελτιώνει την εμπιστοσύνη τους και τη σύνδεσή τους με τους συναδέλφους τους», απαντά από την πλευρά του.

Τι μπορεί να μην επιτρέψει στην ασύγχρονη εργασία να γίνει κυρίαρχη τάση; Ο φόβος, απαντά. «"Πώς ξέρω ότι οι άνθρωποι δουλεύουν;". Πιστεύω ότι όταν το λένε αυτό εννοούν πώς ξέρουν ότι είναι στο γραφείο τους σε συγκεκριμένες στιγμές. Όταν στην πραγματικότητα, πιο σημαντικό είναι το πώς ξέρω ότι πετυχαίνουν τους δικούς τους στόχους και τους δικούς μου στόχους για τη δουλειά. Χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια για το τι αναμένεται από τους εργαζόμενους να πετύχουν. Μπορεί να εκπλαγείς από το πώς μπορούν να το πετύχουν, με τρόπους που δεν μπορείς να φανταστείς», υπογραμμίζει.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ