Η Παναγιώτα σπουδάζει Μηχανικός Αυτοκινήτων [και αυτό δεν θα έπρεπε να είναι είδηση]

Σήμερα στην Κύπρο οκτώ φορές περισσότεροι άντρες απ’ όσο γυναίκες εργάζονται σε επαγγέλματα σχετικά με την Τεχνολογία, τη Μηχανική, την Επιστήμη και τα Μαθηματικά (STEM), ποσοστό 25% έναντι 3%. Γι' αυτό και η Παναγιώτα εξακολουθεί να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα!

Article featured image
Article featured image


Από μικρή, η Παναγιώτα παρακολουθούσε αγώνες ράλι, Formula 1 και MotoGP. Το ενδιαφέρον της σύντομα εξελίχθηκε σε πάθος: αγόραζε περιοδικά για αυτοκίνητα, πήγαινε σε εκθέσεις αυτοκινήτων και παρατηρούσε τα διαφορετικά μοντέλα των αυτοκινήτων όχι για το πώς είναι σχεδιασμένα εξωτερικά αλλά για τις μηχανές και τα κιβώτια ταχυτήτων τους. Η Παναγιώτα είναι μια εξαίρεση σε ό,τι θεωρούμε κανόνα στον χώρο των αυτοκινήτων: ότι, δηλαδή, είναι ανδροκρατούμενος. Οκτώ φορές περισσότεροι άντρες απ’ όσο γυναίκες εργάζονται σε επαγγέλματα σχετικά με την Τεχνολογία, τη Μηχανική, την Επιστήμη και τα Μαθηματικά (STEM) στην Κύπρο (ποσοστό 25% έναντι 3%).

IMG-1.jpgΣήμερα, η Παναγιώτα σπουδάζει Μηχανολόγος Μηχανικός Οχημάτων στο Πανεπιστήμιο Frederick και σπάει τα στερεότυπα που θέλουν τον κλάδο της μηχανικής αυτοκινήτων έναν «ανδροκρατούμενο» κλάδο. «Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο είχα κάποιους ενδοιασμούς επιλέγοντας να σπουδάσω Μηχανική Αυτοκινήτων. Ωστόσο από μικρή κάνω πράγματα που θεωρούνται πιο… ‘ανδρικά’, όπως οι πολεμικές τέχνες, έτσι δεν θα ήταν κάτι παράξενο για μένα. Ούτε το βιώνω ως παράξενο στη διάρκεια των σπουδών μου γιατί οι καθηγητές και οι συμφοιτητές μου δεν με αντιμετωπίζουν διαφορετικά».


Και στον «έξω κόσμο»; Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς εργαζόταν σε συνεργείο για την πρακτική της άσκηση, η Παναγιώτα εισέπραξε κάποια περίεργα βλέμματα από πελάτες που παραξενεύονταν με την παρουσία της. «Οι περισσότεροι ήταν πολύ ευγενικοί και υποστηρικτικοί. Ήταν περίεργοι να μάθουν πώς επέλεξα αυτό το επάγγελμα και με ρωτούσαν διάφορα. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας κύριος που θεωρούσε πως οι γυναίκες δεν έχουν θέση σ’ αυτό τον χώρο!».

panayiota%203%20small.jpgΟλοκληρώνοντας τις σπουδές της, η Παναγιώτα θέλει να εργαστεί σε συνεργείο για να μάθει καλά το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς της, ωστόσο ιδανικά θέλει να εστιάσει στην αποκατάσταση old school αυτοκινήτων και να εξειδικευτεί στα αγωνιστικά αυτοκίνητα συνεχίζοντας τις σπουδές της στο motorsport engineering. Ακόμα πιο ιδανικά, θέλει να απασχοληθεί με τις ίδιες τις μηχανές, όχι τόσο με τον σχεδιασμό όσο με την ανάπτυξη τους: να υπολογίζει τον θερμικό κύκλο μιας μηχανής, τη μεταδιδόμενη θερμότητα κ.λπ.


Στα κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο της Μηχανικής Αυτοκινήτων, «θα έλεγα ‘με τα χίλια!’. Δεν πιστεύω σε κλάδους ανδροκρατούμενους ή γυναικοκρατούμενους. Θα τους έλεγα, ακόμη, να μην ακούνε κανένα και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Άλλωστε για μένα, αυτό είναι η επιτυχία: να ξεπερνάς τα όρια και να πετυχαίνεις τους στόχους σου».


Tο Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποιεί την εκστρατεία To all girls and women: Join the Journey in Technology and Engineering για να ενθαρρύνει κορίτσια να επιλέξουν κλάδους της Μηχανικής και της Τεχνολογίας και προσφέρει υποτροφία 50% σε όλες τις ενδιαφερόμενες που θα εγγραφούν σε προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/. Ο νέος κύκλος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick ξεκινά στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ