Γιατροί στον Καναδά συνταγογραφούν πάρκα και επισκέψεις στη φύση

Επιστροφή στη φύση (και) με συνταγή γιατρού.

Article featured image
Article featured image


Μετά από μια επίσκεψη στον γιατρό, μπορείς να φύγεις με διάφορες συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπαυσης στο κρεβάτι και (φυσικά) των φαρμάκων. Εντούτοις, από τα τέλη Ιανουαρίου, οι Καναδοί ασθενείς μπορούν να σταλούν στο σπίτι τους με μια πιο πρωτότυπη σημείωση: μια συνταγή για ένα πάσο στα εθνικά πάρκα της χώρας.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ιατρική πάθηση που η φύση να μην μπορεί να γιατρέψει», λέει η Melissa Lem, οικογενειακή γιατρός και διευθύντρια της πρωτοβουλίας με τίτλο Park Prescriptions (PaRx), η οποία συνεργάστηκε με το Parks Canada, προκειμένου να συνδράμει στη διανομή της αρχικής παρτίδας των 100 πάσο. Ενώ παρόμοια προγράμματα που έγιναν αλλού, έχουν προσφέρει επισκέψεις σε περιφερειακά ή τοπικά πάρκα, η Lem λέει ότι αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία η οποία δίνει πρόσβαση σε εθνικό ετήσιο πάσο.

Δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση

Η Lem βοήθησε να ξεκινήσει το εν λόγω πρόγραμμα στον Καναδά το 2019 και έκτοτε επεκτάθηκε σε τέσσερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Αποτελεί ουσιαστικά μέρος ενός ευρύτερου κινήματος που η Lem λέει ότι εν μέρει εμπνεύστηκε από το ParkRx στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στόχος είναι να παρέχονται στους επαγγελματίες υγείας εργαλεία που ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση - είτε πρόκειται για πεζοπορία, κηπουρική είτε απλώς να κάθονται έξω. Η τυπική σύσταση είναι τουλάχιστον δύο ώρες φύσης την εβδομάδα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη, από χαμηλότερες ορμόνες του στρες και μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έως υψηλότερη αυτοεκτίμηση μεταξύ των παιδιών. «Το να περνάς χρόνο στη φύση αυξάνει τα οφέλη», είπε η Lem.

Επεσήμανε επίσης ότι η φύση δύναται να θεραπεύσει το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του άγχους για το κλίμα ή του οικολογικού άγχους. Καθώς οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο συχνές, οι ερευνητές λένε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας επιδεινώνονται.

Μια έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι από σχεδόν 20.000 ανθρώπους σε 17 χώρες, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή μια μέρα θα δημιουργήσει προβλήματα στη ζωή τους.

Πολλαπλά οφέλη

«Δεν ασκούμαστε αρκετά, δεν ηρεμούμε αρκετά από τις εντάσεις της ημέρας», είπε η Florence Williams, συγγραφέας του βιβλίου «The Nature Fix: Why Nature Makes us Happier, Healthier, and More Creative». «Δεν έχουμε βρει πώς να τα λύσουμε, οπότε γιατί να μην κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει το νευρικό μας σύστημα να χαλαρώσει λίγο;».

Από τότε που προστέθηκε το πάσο για τα πάρκα, το δίκτυο επαγγελματιών υγείας PaRx έχει υπερδιπλασιαστεί σε 2.500 πιθανούς prescribers. Σε αυτήν τη φάση, κάθε γιατρός δύναται να συνταγογραφήσει μία συνταγή ανά μήνα και ενθαρρύνεται να δώσει προτεραιότητα σε όσους ζουν κοντά σε ένα πάρκο και δεν θα μπορούσαν με διαφορετικό τρόπο να πληρώσουν ένα ετήσιο πάσο.

Πάντως, το PaRx βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να εφαρμοστεί σε όλες οι επαρχίες του Καναδά μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Lem, προσθέτοντας ότι «η συνταγογράφηση πάρκων δεν βοηθά μόνο στη βελτίωση της ατομικής υγείας, αλλά συμβάλλει και στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση τείνουν να είναι πιο ικανοί να την προστατεύουν».

«Αν αγαπάς κάτι, θέλεις να το προστατέψεις», είπε η Λεμ. «Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι κάθε φορά που εγώ ή κάποιος από τους συναδέλφους μου γράφουμε μια συνταγή για το πάρκο, την ίδια στιγμή βοηθούμε και τον πλανήτη μας».


Με πληροφορίες από The Washington Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ