Διεθνή
Συγκλονιστικές εικόνες από ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο
Τα παιδιά, μερικά εκ των οποίων καρκινοπαθή, νοσηλεύονται στο (βρόμικο) υπόγειο του νοσοκομείου για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.
Διεθνή
Συγκλονιστικές εικόνες από ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο
Τα παιδιά, μερικά εκ των οποίων καρκινοπαθή, νοσηλεύονται στο (βρόμικο) υπόγειο του νοσοκομείου για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.
Στο βρόμικο υπόγειο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Okhmatdyt στο Κίεβο, οι μητέρες και τα μωρά προσπαθούν να βολευτούν σε αυτοσχέδια κρεβάτια και κουβέρτες που απλώνονται και στις δύο πλευρές ενός τσιμεντένιου διαδρόμου.
Τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι πολύ άρρωστα για να πάνε σπίτι τους ή να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα με τις οικογένειές τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσαρμόζονται και αυτά σε μια ζωή υπό πολιορκία. Μένουν μακριά από παράθυρα και ξαπλώνουν στους διαδρόμους για να λαμβάνουν τα φάρμακά τους με ενδοφλέβια χορήγηση.
Το προσωπικό, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους είναι όλοι σοκαρισμένοι όπως και οι υπόλοιποι Ουκρανοί, λίγοι εκ των οποίων μπορούσαν να προβλέψουν το μέγεθος της σύγκρουσης. Πλέον σκέφτονται μόνο πώς θα επιβιώσουν.
«Πρόκειται για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη στο σπίτι, δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς φάρμακα, χωρίς ιατρική περίθαλψη και γιατρούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο επικεφαλής χειρουργός Volodymyr Zhovnir.
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του είδους του στη χώρα, το Okhmatdyt φιλοξενεί συνήθως έως και 600 ασθενείς, αλλά αυτός ο αριθμός μειώθηκε τώρα στους περίπου 200, είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης.
Σε ένα χειρουργικό τμήμα, χειρουργοί και νοσοκόμες χειρούργησαν ένα 13χρονο αγόρι που εισήχθη με ασθενοφόρο μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι στιγμής τέσσερα παιδιά έχουν λάβει θεραπεία, αφού έφτασαν στο νοσοκομείο με τραύματα από σκάγια και σφαίρες - θύματα βομβαρδισμών μέσα και γύρω από το Κίεβο και συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Το ένα παραμένει σε σοβαρή κατάσταση.
Μεταξύ των μητέρων στο νοσοκομείο είναι η Μαρίνα, της οποίας ο εννιάχρονος γιος πάσχει από καρκίνο του αίματος που απαιτεί τακτική θεραπεία.
«Γίνονται βομβαρδισμοί, ηχούν σειρήνες πολέμου, πρέπει να πάμε (κάτω)», είπε η Μαρίνα. «Λαμβάνουμε επίσης θεραπεία εδώ, έχουμε ακόμα φάρμακα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη τροφή... βασικά πράγματα», πρόσθεσε, συγκρατώντας τα δάκρυά της καθώς μιλούσε.
Underground in Kyiv.@AFP’s Aris Messinis photographs child patients at a Kyiv paediatrics hospital – including cancer sufferers - being treated in the basement, which is being used as a bomb shelter during the attack on the Ukraine capital pic.twitter.com/knZCst3Vs7
— AFP News Agency (@AFP) March 1, 2022
«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΡΗΝΗ»
Μέχρι στιγμής το νοσοκομείο έχει γλιτώσει από τον βομβαρδισμό που έφτασε στα περίχωρα της πόλης, αν και το προσωπικό είπε ότι άκουσαν πυροβολισμούς τις τελευταίες ημέρες.
Το Κίεβο ετοιμάζεται για χειρότερες μάχες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν. Η είσοδος του νοσοκομείου φυλασσόταν από βαριά οπλισμένη αστυνομία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Μέσων Ενημέρωσης.
Στο υπόγειο καταφύγιο, δεκάδες παιδιά και οι γονείς τους ήταν ξαπλωμένοι σε χαλιά. Κάποια χρειάζονταν επιπλέον οξυγόνο και άλλα ήταν συνδεδεμένα με ορούς. Οι ασθενείς στην εντατική που δεν μπορούν να μετακινηθούν έχουν τοποθετηθεί σε σχετικά ασφαλείς χώρους του κτηρίου.
Στο επίκεντρο είναι επίσης η ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού.
«Πρέπει επίσης να φροντίσουμε το προσωπικό, γιατί αν πεθάνουν ή τραυματιστούν, τι θα κάνουμε, ποιος θα περιθάλψει τους ασθενείς;» είπε ο Valery Bovkun, μικροχειρουργός στο Ohmatdyt.
Ο Zhovnir, ο επικεφαλής χειρουργός, είπε ότι το νοσοκομείο είχε αποθηκεύσει αρκετά φάρμακα για έναν μήνα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερη τροφή για τα νεογέννητα μωρά. Ο ίδιος πάντως, εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για τα παιδιά που δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο όσο και για εκείνα που «εγκλωβίστηκαν» εκεί.
Το νοσοκομείο συνήθως περιθάλπει έξι έως επτά παιδιά την ημέρα για σχετικά κοινά περιστατικά όπως σκωληκοειδίτιδα, αλλά αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί δραματικά. «Προφανώς δεν έχουν εξαφανιστεί, απλά δεν μπορούν να έρθουν εδώ», είπε καταληκτικά.
Πηγή: Reuters
Φωτογραφίες: Reuters & AFP