Κρούσματα και σε άλλες χώρες
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρεις ασθενείς στη νότια Γαλλία που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορωνοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το «σώμα» της Δέλτα.
Αλλα δύο παρόμοια περιστατικά τύπου Deltacron εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία γενετικών ερευνών Helix, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει την ανίχνευση ακόμη 12 κρουσμάτων Deltacron στην Ευρώπη από φέτος τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, όλα με πρωτεΐνη ακίδα από την Όμικρον και «σώμα» από τη Δέλτα, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον συνολικό αριθμό τέτοιων υβριδικών λοιμώξεων.
Λόγω των λίγων επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο Κολσόν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.
Ο γενετικός ανασυνδυασμός των ανθρώπινων κορωνοϊών - και όχι μόνο - λαμβάνει χώρα όταν δύο παραλλαγές του ιού μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Όταν δύο παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Ομικρον, κυκλοφορούν παράλληλα στον πληθυσμό την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια περιοχή, αυτό δημιουργεί στον κορωνοϊό ευκαιρίες για υβριδικό ανασυνδυασμό του. Ο Κολσόν δήλωσε ότι η ομάδα του σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που να μπορεί να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ