Πλάτωνα, έλα να παίξουμε

Ένα προσφυγόπουλο από την Ουκρανία πέρασε τα ελληνικά σύνορα και ρώτησε τους ανθρώπους εκεί αν θέλουν να παίξουν μαζί του.

Article featured image
Article featured image


«Play, do you want to play with me?» ήταν τα πρώτα λόγια του μικρού Πλάτωνα, μόλις έφτασε μαζί με την μητέρα του Ντατίλντα, στον συνοριακό σταθμό του Ορμενίου, στον Έβρο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΤhessΤoday. Τα πρόσωπα του νοσηλευτικού προσωπικού και των αστυνομικών αρχών γέμισαν με χαμόγελα και τον υποδέχτηκαν με δάκρυα χαράς, καθώς είναι το πρώτο προσφυγόπουλο από την Ουκρανία που φτάνει στα ελληνικά σύνορα.

Το ταξίδι της προσφυγιάς

Το ταξίδι του μικρού Πλάτωνα και της μητέρας τους ξεκίνησε το Σάββατο από το Τσερνιβτσί της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Από εκεί, άλλαξαν δύο λεωφορεία για να φτάσουν στη Βουλγαρία και μετά συνέχισαν πεζοί μέχρι τα σύνορα με τον Έβρο. Κάπως έτσι, το μεσημέρι της Τετάρτης ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου γέμισε με τη φωνή και το χαμόγελου του τρίχρονου Πλάτωνα.

Η μητέρα του Ντατίλα, χώρεσε όλη τους τη ζωή σε μία μικρή βαλίτσα και μία σακούλα σκουπιδιών κι έφυγαν με κατεύθυνση το άγνωστο. Το νοσηλευτικό προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε ώστε ο μικρός Πλάτωνας να παραμείνει το ήρεμο και χαρούμενο παιδί που γνώρισαν, ενώ οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να του βγάλουν βίζα, προκειμένου να περάσει τα σύνορα με τη μητέρα του.

«Κάναμε μπαλόνια τα γάντια μας για να παίξουμε, ζωγραφίζαμε με έντονα χρώματα. Έπαιζε με όλους κυνηγητό και κρυφτό για ώρες. Δεν μας άφηνε να καθίσουμε, ζητούσε συνεχώς να παίξει μαζί μας» αναφέρει στο ThessToday.gr, μία από τις νοσηλεύτριες, η οποία προσθέτει πως έζησε μία μέρα διαφορετική από τις άλλες στα σύνορα. «Τόσες ημέρες περνάνε πρόσφυγες αλλά δεν είδαμε κανένα παιδί. Είναι πολύ διαφορετικό όταν συναντάς προσφυγόπουλα. Σε καμία παιδική ψυχή δεν αξίζει αυτή η σκληρή εμπειρία, κι εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να βοηθήσουμε τη μητέρα και να μην καταλάβει ο μικρός τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά να το βλέπει ως παιχνίδι».

Από εμπόδιο σε εμπόδιο, με την σκέψη ότι η οικογένεια θα έπρεπε να σταλεί στον Προμαχώνα για να την βοηθήσουν με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, κι έπειτα από αρκετές ώρες και δεκάδες τηλεφωνήματα των αστυνομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες, κατάφεραν να εκδώσουν βίζα για τον μικρό Πλάτωνα, κι έτσι ήταν έτοιμος να περάσει τα σύνορα του Έβρου, ώστε να μεταφερθούν μαζί με τη μητέρα του με περιπολικό στην Ορεστιάδα.

«Στον Προμαχώνα οι πρόσφυγες μπορούν να βγάλουν όσα έγγραφα δεν έχουν λόγω καλύτερης οργάνωσης, αλλά δεν ξέραμε πώς θα πήγαιναν μέχρι εκεί. Έτσι, μετά από πολλή προσπάθεια, η αστυνομία έβγαλε τη βίζα και πλέον υπήρχε μόνο το θέμα της διαμονής τους για το βράδυ» εξηγεί η νοσηλεύτρια. Η Ντατίλντα είχε μόνο λίγα ουκρανικά χρήματα μαζί της και δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, οπότε οι αστυνομικοί πλήρωσαν ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας για να περάσουν τη νύχτα.

275273199_2407946416009616_7640130253692701803_n.jpg«Πριν από 15 ημέρες είχα τη ζωή μου στην Ουκρανία, τώρα ζω μία κόλαση»

Η Ντατίλντα περιγράφει στο ThessToday.gr τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν εδώ και δύο εβδομάδες, αυτή και οι δικοί της άνθρωποι στον τόπο καταγωγής της. Η 30χρονη μητέρα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος δούλευε σε μία εταιρεία στο Τσερνιβτσί. Ο μικρός Πλάτωνας πήγαινε σε παιδικό σταθμό κι απολάμβανε την παιδική του ηλικία, ενώ μία φορά την εβδομάδα πήγαιναν μαζί στο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Είχαν μία κανονική ζωή.

Από τη μία στιγμή στην άλλη, όλα άλλαξαν. «Πριν από 15 ημέρες είχα τη ζωή μου στην Ουκρανία, ενώ τώρα ζω μία κόλαση. Ξυπνάω και κοιμάμαι με την αγωνία του τί θα κάνω αύριο μαζί με το μωρό. Έφυγα από το σπίτι μου, καθώς ήμουν περικυκλωμένη από τις φλόγες και τα συντρίμμια. Ή θα προσπαθήσω να φύγω για να ζήσω, ή θα με σκοτώσουν», αναφέρει.

Πίσω της άφησε τους ηλικιωμένους γονείς της, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τον τόπο τους, αλλά και τα αδέρφια της, τα οποία πολεμούν για την πατρίδα τους. «Δεν θέλουν να φύγουν από εκεί, ακόμη κι αν κινδυνεύει καθημερινά η ζωή τους. Στερούνται τα πολύ βασικά πράγματα για μία αξιοπρεπή επιβίωση, και με φοβίζει η κατάληξή τους. Εγώ πήρα την τσάντα μου, κάποια πράγματα του παιδιού και έφυγα με τη σκέψη ότι πρέπει να σωθούμε».

275513545_775680740486077_3274813144814042537_n.jpg«I love you friends, goodbye»

Το βράδυ, το περιπολικό της αστυνομίας έφτασε στον συνοριακό σταθμό του Ορμενίου ώστε να παραλάβει την Ντατίλντα και τον μικρό Πλάτωνα και να τους οδηγήσει στο ξενοδοχείο.

Η νεαρή μητέρα αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε το προσωπικό για την πολύτιμη βοήθειά τους ενώ στη συνέχεια τους αγκάλιασε σφιχτά, και κοιτάζοντάς τους στα μάτια ευχήθηκε να συναντήσει κι άλλους ανθρώπους σαν αυτούς. «Μας φίλησε το χέρι και στη συνέχεια έφυγαν για την Θεσσαλονίκη. Εμείς ξαφνιαστήκαμε με την κίνησή της, δεν περιμέναμε να νιώσει αυτή την ανάγκη. Τους ευχηθήκαμε καλή τύχη».

Σε κλίμα συγκίνησης, ο μικρός Πλάτωνας μοίρασε το τελευταίο του χαμόγελο και τους αποχαιρέτησε όλους λέγοντας «I love you friends, goodbye».

Η αστυνομία την Πέμπτη παρέλαβε την οικογένεια από το ξενοδοχείο της Ορεστιάδας, και την μετέφερε στα ΚΤΕΛ, όπου της πλήρωσαν τα εισιτήρια με προορισμό την Θεσσαλονίκη, δίνοντάς τους τα τηλέφωνα του Ουκρανικού Προξενείου ώστε να έχουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται για τα πρώτα τους βήματα, στην καινούργια τους ζωή.

275184706_1430038137413844_7091735144902177791_n.jpgΠηγή/Φωτογραφίες: thesstoday.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ