29χρονος πέθανε επειδή κατανάλωσε καφεΐνη ίση με 200 φλυτζάνια καφέ

Έπρεπε να μετρήσει την ποσότητα που λάμβανε σε μικρογραμμάρια αλλά χρησιμοποιούσε ζυγαριά για γραμμάρια.

Article featured image
Article featured image


Ένας προσωπικός γυμναστής πέθανε μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης σε σκόνη που ισοδυναμούσε με 200 φλυτζάνια καφέ.

Ο 29χρονος Tom Mansfield, πατέρας δύο παιδιών, από το Colwyn Bay της Ουαλίας, φέρεται να μην υπολόγισε σωστά την ποσότητα της σκόνης που έλαβε και άρχισε να νιώθει άρρωστος αμέσως μόλις ήπιε το μείγμα που έφτιαξε, στις 5 Ιανουαρίου 2021.

Το πόρισμα του δικαστή John Gittins ήταν πως ο άντρας πέθανε λόγω της τοξικότητας της καφεΐνης.

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται συχνά από μερικούς αθλούμενους και κάποιες ιστοσελίδες γυμναστικής την προτείνουν σε συγκεκριμένες δόσεις επειδή βελτιώνει την απόδοση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως όταν λαμβάνεις καφεΐνη μέσω σκόνης ενδέχεται το ρίσκο να γίνει περισσότερη κατανάλωση από την προτεινόμενη δόση.

Ο 29χρονος αφού ήπιε τη διαλυομένη σκόνη, άρχισε να χτυπά το στήθος του και να λέει πως η καρδιά του άρχισε να χτυπά πιο γρήγορα. Στιγμές αργότερα, πήγε να ξαπλώσει και άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Η σύζυγός του, Suzannah, ενημέρωσε τους γείτονες και την οικογένειά του και στη συνέχεια κάλεσε ασθενοφόρο.

Οι τραυματιοφορείς προσπαθούσαν μάταια να τον συνεφέρουν για 45 λεπτά και όταν έφτασε αργότερα στο νοσοκομείο, ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Διαπιστώθηκε πως ο 29χρονος χρησιμοποίησε μια ζυγαριά εύρους 2 με 5,000 γραμμαρίων (g) για να υπολογίσει την ποσότητα της σκόνης, που είχε προτεινόμενη δοσολογία τα 60 με 300 μικρογραμμάρια (mg). Αυτός ο λάθος υπολογισμός οδήγησε στην λήψη υπερβολικής δόσης καφεΐνης και τον θάνατό του.

Η νεκροψία έδειξε πως τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα του έφτασαν τα 392 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος. Συγκριτικά, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου ανεβάζει τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα, στα 2-4 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ