«Γιατρέ, νυχτώνει. Φοβούμαι. Νύχτωσε. Βοήθεια»

Η ανάρτηση του Δρος Μάριου Κυριαζή για τους ασθενείς που πεθαίνουν μόνοι στα κυπριακά νοσοκομεία λόγω των απαγορεύσεων για επισκέψεις.

Article featured image
Article featured image


Ο γεροντολόγος, Δρ Μάριος Κυριαζής, δημοσιοποίησε έναν διάλογο που είχε με ασθενή που νοσηλευόταν σε κυπριακό νοσοκομείο. Στην ανάρτησή του έγραψε: «Μετά από πολλούς προβληματισμούς, σήμερα αναρτώ ορισμένα από τα μηνύματα που μου έστειλε ασθενής σε νοσοκομείο μας, στον οποίον δεν επιτρέπονταν οι επισκέψεις. Εγώ σαν ιδιώτης γιατρός, έμπαινα σχεδόν κρυφά και καθόμουν μαζί του. Τα μηνύματα μου τα έστελνε όταν έφευγα. Τελικά πέθανε μόνος του. Όσοι είσαστε υπεύθυνοι για αυτές τις απαγορεύσεις επισκέψεων σε ασθενείς, δεν θα σας το συγχωρέσω ποτέ. Δεν έχετε καμιά αξία σαν επαγγελματίες υγείας».



Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο Δρ Κυριαζής είπε πως «δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να μην πηγαίνουν οι συγγενείς του ασθενούς στο νοσοκομείο, πάντοτε με τα προστατευτικά μέτρα.

Είναι ένα το να λέμε είναι τραγικό κι άλλο να το ζούμε... είναι 100 φορές πιο τραγικό να το βλέπεις στην πραγματικότητα», είπε.

«Δεν έκανα για έναν ασθενή την ανάρτηση αλλά και για πολλούς άλλους. Όλοι ήταν μόνοι τους σαν ένα κομμάτι κρέας πάνω στο κρεβάτι και έψαχναν κάποιον να τους δώσει ένα νερό. Δεν κατακρίνω γιατρούς και νοσηλευτές, έκαναν ό,τι μπορούσαν μέσα στα όρια του συστήματος. Χωρίς συγγενείς δεν καλύπτεται το κενό μεταξύ νοσηλείας και ανάγκης του ασθενούς», ανέφερε.

Εμφανώς συγκινημένος ο Δρ Κυριαζής είπε πως του έρχονται στο μυαλό λεπτομέρειες που βίωσαν κι άλλοι ασθενείς.

«Ήταν δικό μου πρόσωπο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Υπήρχε διάταγμα που απαγόρευε επισκέψεις σε ασθενείς, εγώ έμπαινα με τη συναίνεση των γιατρών και των νοσηλευτών ως γιατρός. Ο ασθενής χρειαζόταν κάποιον να του καλύπτει τις ανάγκες του. Αλλά οι άλλοι ασθενείς δεν είχαν κανένα», είπε.

«Πεθαίνει ο ένας και μετά πεθαίνει και ο άλλος και ο άλλος... Και συνεχίζεται η τραγικότητα αυτής της κατάστασης. Δεν καταλαβαίνω το πρωτόκολλο και τους λόγους προστασίας. Για λόγους προστασίας, θα μπορούσε ο συγγενής να μπαίνει με την κατάλληλη προστασία, με στολή για παράδειγμα και τεστ. Δεν καταλαβαίνω αυτούς τους λόγους ασφάλειας», ανέφερε στο τέλος ο γιατρός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ