Η Ρωσία «μπλόκαρε» (επ’ αόριστον) Facebook και Twitter

Η ανακοίνωση έγινε από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το Διαδίκτυο - Την ίδια ώρα οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Avishek Das/SOPA Images/REX/Shutterstock


Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για το διαδίκτυο απέκλεισε το Facebook σε όλη τη Ρωσία καθώς η Μeta έχει περιορίσει την πρόσβαση σε ρωσικά ΜΜΕ.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών, των Τεχνολογιών Πληροφοριών, ΜΜΕ και των Μαζικών Επικοινωνιών που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι έπεσε «μαύρο» και στο Twitter, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του Facebook, περιόρισε την πρόσβαση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε μέσω του Telegram το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, ότι «ελήφθη η απόφαση να μπλοκαριστεί το Facebook» από σήμερα Παρασκευή.

Μια κίνηση που θα επηρεάσει χιλιάδες άτομα που αποκόβονται έτσι από την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς, αναζητώντας ταυτόχρονα νέα social media που δεν υπόκειτνται στον έλεγχο της Δύσης.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Ρωσία διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρά μόνο μέσω VPN.

Συγκεκριμένα ο λογαριασμός του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΡΙΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Roskomnadzor  (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών, των Τεχνολογιών Πληροφοριών, ΜΜΕ και των Μαζικών Επικοινωνιών) αποφάσισε να εμποδίσει την πρόσβαση στο Facebook στη Ρωσία».


Παράλληλα με το Facebook η ρωσική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι έχει μπλοκάρει την πρόσβαση και σε άλλους ιστότοπους, όπως έχει κάνει αντίστοιχα και η Δύση. Σύμφωνα με την Roskomnadzor «ο λόγος για τον περιορισμό της πρόσβασης στις προαναφερθείσες πηγές πληροφοριών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν η σκόπιμη τοποθέτηση σε συστηματική βάση πληροφοριακού υλικού που περιείχε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ουσία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τη μορφή της, τις μεθόδους των πολεμικών επιχειρήσεων (επιθέσεις κατά αμάχων, πλήγματα κατά πολιτικών υποδομών), τις ποσοτικές απώλειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού».

Οι ιστότοποι των εκδόσεων έχουν μπλοκαριστεί:


-
Φωνή της Αμερικής (αναγνωρίζεται ως ξένο μέσο ενημέρωσης)


-BBC


-DW


-Meduza (αναγνωρισμένος από τα μέσα ενημέρωσης ως ξένος πράκτορας)


-Radio Free Europe/Radio Liberty (αναγνωρίζεται ως ξένος πράκτορας μέσων ενημέρωσης)



Μετά το «μπλόκο» στο Facebook αποφασίστηκε το ίδιο και για YouTube και Βooking. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.


Με πληροφορίες από Guardian και avgi.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ