Η Κάρα ήταν 15 χρονών όταν ξέφυγε από τον κατά συρροή δολοφόνο που την απήγαγε

Τη μετέφερε με χειροπέδες στο διαμέρισμά του και εκεί άρχισε να αποθηκεύει πληροφορίες ενώ δεχόταν διαρκή σεξουαλική επίθεση.

Article featured image
Article featured image


Η Κάρα Ρόμπινσον Τσάμπερλεν ήταν μόλις 15 ετών, όταν την απήγαγε ένας κατά συρροή δολοφόνος, αλλά εκείνη δεν παραδόθηκε στη μοίρα της: πάλεψε, ξέφυγε απ’ το βιαστή της και τώρα δίνει συμβουλές ασφάλειας σε άλλες γυναίκες.

Η 35χρονη σήμερα γυναίκα πότιζε τα φυτά στον κήπο της καλύτερης της φίλης στο Γουέστ Κολούμπια της Βόρειας Καρολίνα το απόγευμα της 24ης Ιουνίου 2002, όταν την πλησίασε ένας άνδρας ηλικίας κοντά στα 40, που μοίραζε φυλλάδια. Η έφηβη τότε Κάρα δεν είχε ιδέα ότι ο άγνωστος που στεκόταν μπροστά της ήταν ο Ρίτσαρντ Έβονιτς, ένας serial killer, που μέχρι εκείνη τη μέρα είχε ήδη απαγάγει και σκοτώσει τρεις νεαρές γυναίκες και σχεδίαζε να είναι το επόμενο θύμα του η 15χρονη. Η Κάρα θυμάται πώς μελετούσε κάθε κίνηση του απαγωγέα της προτού βρει μετά από μια 18ωρη «κόλαση» την ευκαιρία να αποδράσει, αλλά και πώς βοήθησε την αστυνομία να ταυτοποιήσει τον Έβονιτς ως τον δολοφόνο της 16χρονης Σοφία Σόλβα το 1996 και της 15χρονης Κρίστεν Λίσκι και της 12χρονης αδελφής της, Κάιτ το 1997. Ο Έβονιτς δεν οδηγήθηκε ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματά του, αφού αυτοκτόνησε μετά από αστυνομική καταδίωξη.



Η απίστευτη ιστορία θάρρους της Κάρα έγινε πρόσφατα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Escaping Captivity: The Kara Robinson Story» και η ίδια έχει αφιερώσει τώρα τη ζωή της βοηθώντας άλλα θύματα απαγωγών και ανεβάζοντας στο TikTok βίντεο με συμβουλές του τύπου «πώς να βγάλετε τις χειροπέδες χρησιμοποιώντας τον στηθόδεσμό σας».


«Μόλις που με άγγιξε ο φόβος»

«Ο μηχανισμός επιβίωσής μου είπε “εντάξει, ας συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε”», είπε η Κάρα περιγράφοντας στο περιοδικό People τη στιγμή που ο serial killer της έβαλε το πιστόλι στο λαιμό και την έχωσε σε μια μεγάλη πλαστική κούτα. «Μόλις που με άγγιξε ο φόβος… η βούληση για επιβίωση και το ένστικτο της επιβίωσης δεν πρέπει να υποτιμώνται», είπε.




Ο Έβονιτς φόρεσε αργότερα χειροπέδες στην Κάρα, τη φίμωσε και τη μετέφερε στο διαμέρισμά του όπου η έφηβη άρχισε να αποθηκεύει στο μυαλό της πληροφορίες ενώ δεχόταν διαρκή σεξουαλική επίθεση. Κατάφερε μάλιστα να «χειραγωγήσει» τον 38χρονο προκειμένου να αποσπάσει περισσότερα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην ταυτοποίησή του, μια λεπτομέρεια που της έσωσε τη ζωή, όπως είπε η αστυνομία.

«Τον χαλάρωνε, τον έκανε να νιώθει άνετα, κέρδιζε την εμπιστοσύνη του. Είναι αυτό που κάνουν και οι διαπραγματευτές της αστυνομίας», δήλωσε ο σερίφης Λίον Λοτ. «Έλεγχε τα αισθήματά της σε τέτοιο βαθμό, που κατάφερε να καταστρώσει σχέδιο».


Το σχέδιο της έφηβης

Η Κάρα εξήγησε στο ντοκιμαντέρ ότι παραμέρισε τον φόβο της και άρχισε να απομνημονεύει διάφορα στοιχεία, από το ραδιοφωνικό σταθμό που άκουγε ο δράστης μέχρι τα ονόματα των γιατρών και του οδοντιάτρου του που ήταν γραμμένα σε σημείωμα στο ψυγείο του, μικρά ζωάκια που κρατούσε σε κλουβιά και τις μακριές τρίχες που βρήκε σε μια βούρτσα στο μπάνιο. Παράλληλα προσφέρθηκε να σκουπίσει το διαμέρισμά του, αν της έβγαζε τις χειροπέδες.

Όταν μετά από 18ώρες κακοποίησης ο serial killer αποκοιμήθηκε σε κρεβάτι δίπλα της, η Κάρα άδραξε την ευκαιρία. Κατάφερε να απελευθερώσει το ένα της χέρι, να βγάλει το σκοινί γύρω από τους αστραγάλους της και να συρθεί νυχοπατώντας μέχρι την εξώπορτα. «Έβαλα το χέρι μου στο πόμολο. Ήταν η ευκαιρία να αποδράσω», είπε. Η 15χρονη άνοιξε την πόρτα κι άρχισε να τρέχει: «Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν κοίταξα πίσω μου».

Βρήκε ένα αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης κι είπε στους επιβαίνοντες ότι την είχαν απαγάγει και τους ζήτησε να τη μεταφέρουν σε αστυνομικό τμήμα. Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμα του Έβονιτς εκείνος το είχε σκάσει.



Το τέλος του serial killer

Αργότερα εντοπίστηκε στη Φλόριντα κι άρχισε μια τρελή καταδίωξη, αλλά όταν έσκασαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου του και του επιτέθηκε ένας σκύλος της αστυνομίας ο δολοφόνος έβαλε τέλος στη ζωή του.

Richard_Evonitz_(FBI_wanted)_city.png
O Ρίτσαρντ Έβονιτς. Φωτογραφία αρχείου: FBI



Η Κάρα λέει ότι οργίστηκε επειδή ο απαγωγέας και βιαστής της αυτοκτόνησε αντί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αν και με την πάροδο του χρόνου άρχισε να νιώθει ανακουφισμένη που ο Έβονιτς σκοτώθηκε και δεν ήταν υποχρεωμένη να ξαναζήσει τον εφιάλτη της, περιγράφοντάς τον σε δίκη. Ωστόσο, θα προτιμούσε να ξέρει ο Έβονιτς ότι μια 15χρονη τον ξεγέλασε: «Δεν ήμουν αποφασισμένη να αποδεχθώ τη μοίρα του θύματος. Ήθελα να ξέρει, ότι διαλέγοντας εμένα ως υποψήφιο θύματα, έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του».

Αν και ο serial killer απέφυγε τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης, χάρη στο απίστευτο θάρρος της Κάρα ταυτοποιήθηκε ως ο απαγωγέας και δολοφόνος των άλλων τριών κοριτσιών. Στο διαμέρισμά του η αστυνομία βρήκε ένα κλειδωμένο ντουλάπι με αποσπάσματα εφημερίδων για τους φόνους των κοριτσιών στη Βιρτζίνια περίπου πέντε χρόνια πριν την απαγωγή της Κάρα. Η κοπέλα έλαβε το ποσό των 150.000 δολαρίων από τις Αρχές επειδή συνέβαλε στην εξιχνίαση των φόνων και αργότερα συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων. «Ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμβάντα της ζωής μου γιατί με βοήθησε να εννοήσω τη σημασία αυτού που είχα πετύχει, δίνοντας στις οικογένειες αυτές την ικανοποίηση ότι ο δολοφόνος των παιδιών τους είχε πληρώσει...»



Μητέρα δύο παιδιών σήμερα η Κάρα μιλά συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εμπειρία της και δίνει συμβουλές αντίδρασης σε άλλες γυναίκες, σε περίπτωση που πέσουν θύματα απαγωγής. Χρησιμοποιεί δε τους λογαριασμούς στο TikTok και το Instagram για να δείξει τη συμπαράστασή της σε άλλα θύματα, τονίζοντας ότι μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν σεξουαλική επίθεση κι ίσως δεν έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτό με κάποιον που καταλαβαίνει τι πέρασαν.


Πηγή: iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ