Γνωρίζεις γιατί είθισται να τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;

Όλοι θα φάμε σήμερα, αλλά πόσοι γνωρίζουμε την ιστορία της και τον συμβολισμό που «κρύβεται» πίσω από αυτήν;

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από CNN


Η Καθαρά Δευτέρα, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με το πέταγμα του χαρταετού, ενώ στα σαρακοστιανά τραπέζια «πρωταγωνιστές» είναι η λαγάνα, τα λαχανικά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Πόσοι άνθρωποι όμως γνωρίζουν τι συμβολίζει και από πού πηγάζει κάθε παράδοση που συνηθίζεται κατά τη συγκεκριμένη μέρα;


Γιατί ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί τη συγκεκριμένη μέρα οι ορθόδοξοι χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά και πνευματικά. Την ημέρα αυτή, αφήνουν πίσω τους όλες τις αμαρτωλές συνήθειες, μαζί με τα αρτύσιμα, δηλαδή τα μη νηστίσιμα φαγητά.

Επίσης, η ονομασία της «Καθαρά» προήλθε (και) από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες και οι μέρες της νηστείας του Χριστού. Εορτάζεται 48 μέρες πριν από την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το ορθόδοξο χριστιανικό Πάσχα.


Γιατί τρώμε λαγάνα;

Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος που συνηθίζεται να τρώγεται την Καθαρά Δευτέρα. Η λαγάνα φτιάχνεται δίχως προζύμι και συμβολίζει το πρόχειρο ψωμί που έτρωγαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Από τότε και έπειτα, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα. Αυτό σταμάτησε μέχρι το τελευταίο Πάσχα, όταν ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

lagana.jpg
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ