Μετά από αυτό δεν θα θέλεις να ξαναμπείς στο σπίτι με τα παπούτσια

Επιστήμονες αποκάλυψαν τι μεταφέρεται στο σπίτι μέσω των παπουτσιών και γιατί είναι καλό τα παπούτσια -και ό,τι αυτά κουβαλούν- να αφήνονται έξω από την πόρτα.

Article featured image
Article featured image


Το θέμα με τα παπούτσια -και τη θέση τους- δεν είναι καινούργιο προφανώς. Κάποιοι τα φορούν κανονικά και μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι επιλέγουν να τα αφήνουν έξω από αυτό, ζητώντας μάλιστα και από τους καλεσμένους τους να πράττουν το ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που τα παπούτσια «περιφέρονται» μέσα στο σπίτι, την ίδια στιγμή μεταφέρονται και περιφέρονται και ό,τι αυτά κουβαλούν πάνω τους από το εξωτερικό περιβάλλον.

Δύο περιβαλλοντικοί χημικοί (Mark Patrick Taylor από το Macquarie University και Gabriel Filippelli Indiana University-Purdue University Indianapolis) πέρασαν μια δεκαετία μελετώντας το εσωτερικό περιβάλλον και τους ρύπους στους οποίους εκτίθεντο οι άνθρωποι μέσα στα ίδιά τους τα σπίτια.

Και παρότι η μελέτη του εσωτερικού περιβάλλοντος απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της, στο ερώτημα αν πρέπει να φοράμε ή όχι παπούτσια εντός σπιτιού, οι επιστήμονες συνιστούν το δεύτερο, πως είναι καλύτερο τα παπούτσια και ό,τι αυτά κουβαλούν πάνω τους, να αφήνονται έξω από την πόρτα.

Οι άνθρωποι περνούν πάνω από το 90% του χρόνου τους στο σπίτι, οπότε το αν πρέπει ή όχι να φοράμε παπούτσια εντός, είναι επουσιώδες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Συνήθως, η βασική συζήτηση γίνεται για το εξωτερικό περιβάλλον, την ποιότητα εδάφους και ατμόσφαιρας και τους υγειονομικούς κινδύνους του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία. Όμως, ολοένα και περισσότερο είναι το ενδιαφέρον για την ποιότητα του αέρα εντός ενός σπιτιού.

papoutsia-spiti-4.jpg



Η ύλη που συσσωρεύεται μέσα σε ένα σπίτι, περιλαμβάνει όχι μόνο σκόνη και χώμα, τρίχες και υπολείμματα δέρματος από ανθρώπους και ζώα. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά είναι από έξω, αερομεταφερόμενα ή μεταφερόμενα μέσω των πάτων των παπουτσιών.

Κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στο πάτωμα μέσω παπουτσιών, είναι παθογόνα ανθεκτικά σε φάρμακα και δύσκολα στην αντιμετώπισή τους, αλλά και καρκινογόνες τοξίνες από υπολείμματα ασφάλτου και χημικά που προκαλούν ενδοκρινικά προβλήματα.

Στην εργασία τους περιλήφθηκαν μετρήσεις και εκτιμήσεις έκθεσης σε μια σειρά επιβλαβών ουσιών που βρέθηκαν σε σπίτια, όπως:

-γονίδια ανθεκτικά σε αντιβιωτικά

-χημικά απολυμαντικά

-μικροπλαστικά

-υπερφθοριωμένα χημικά (γνωστά και ως PFAS)

-ραδιοενεργά στοιχεία

Στην εργασία τους περιλήφθηκε και η αξιολόγηση των επιπέδων δυνητικά τοξικών μετάλλων (όπως αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος) σε σπίτια 35 χωρών.

Τα στοιχεία αυτά -και κυρίως ο επικίνδυνος νευροτοξικός μόλυβδος- είναι άχρωμα και άοσμα. Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί αν οι κίνδυνοι από την έκθεση σε μόλυβδο για παράδειγμα, προέρχονται από το έδαφος, τους υδροσωλήνες ή ακόμη και το πάτωμα του σπιτιού.


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ