Τα «Εύφορα Πεδία» του Κωνσταντίνου Ζαννέτου

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν την Πέμπτη, 7 Απριλίου.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζαννέτος / Το Δίλημμα του Ελαφιού


Τα εγκαίνια της έκθεσης του Κωνσταντίνου Ζαννέτου «Εύφορα Πεδία» έγιναν την Πέμπτη, 7 Απριλίου, σε μια συνύπαρξη τέχνης, μουσικής και φιλανθρωπίας. Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης, Μαρία Παφίτη, και στήριξε η Πρεσβεία της Ιταλίας. Μέρος των εσόδων διατέθηκε προς ενίσχυση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

1.JPG
Η βραδιά των εγκαινίων περιελάμβανε απαγγελία ραψωδιών του Giordano Bruno (1548-1600) και εκτέλεση αριών της ίδιας περιόδου, γνωστές ως “arie antiche”

5.JPG
Ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ζαννέτος μπροστά στον κεντρικό πίνακα της έκθεσης

9.JPG
Η Rosita Minischetti, επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στη Λεμεσό, ο Δρ Ανδρέας Πίττας, η Μαρία Παφίτη και η πρέσβειρα της Ιταλίας, Fedrica Ferrari-Bravo

11.JPG
Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΠΑΒΟ κυρία Μαρία Χαβιαρά Κούσιου και η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Δρ. Άντρη Ανδρονίκου



Η ιδέα της έκθεσης βασίστηκε στις ευγενείς ιδέες που διατύπωσε ο Ιταλός διανοούμενος της Αναγέννησης, Τζορντάνο Μπρούνο, στο βιβλίο του «De gli Eroici Furori» (Περί του Ηρωικού Πάθους). Το βιβλίο εκδόθηκε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου το 1585 και αφιερώθηκε από τον συγγραφέα στον «πολύ ένδοξο» Φίλιπ Σίντνεϊ, μια εξέχουσα προσωπικότητα της αγγλικής Αναγέννησης και μεγάλο γνώστη της ιταλικής γλώσσας.

Ο Μπρούνο ήταν ένας Δομινικανός μοναχός και στοχαστής, με πρωταρχικά ενδιαφέροντα στη φιλοσοφία και την αστρονομία. Θεωρήθηκε αιρετικός κυρίως επειδή ήταν υπέρμαχος του κοσμικού πλουραλισμού. Επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τις ιδέες του, καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση σε θάνατο στην πυρά. Το μνημειώδες άγαλμά του στο Campo de' Fiori στο κέντρο της Ρώμης, εκεί όπου σκοτώθηκε, υπενθυμίζει ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της αυτοδιάθεσης, αξίες που πρέπει να γίνονται συλλογικά σεβαστές. Επιπλέον, η επίγνωση των ορίων που επιβάλλονται από έναν ηθικό τρόπο ζωής είναι μια λεπτή, αλλά θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία ο Μπρούνο εκφράζει τις απόψεις του.

Ο κεντρικός πίνακας της έκθεσης είναι μια οπτική αφήγηση της τραγικής και συμβολικής ιστορίας του μυθικού ήρωα Ακταίωνα, όπως την αφηγείται ο Giordano Bruno, κατά την οποία ο σπουδαίος κυνηγός μετατράπηκε σε θήραμα των δικών του κυνηγόσκυλων μετά που είδε τη γυμνή, λουόμενη Άρτεμη, η οποία τον μεταμόρφωσε σε ελάφι.

cache_1000x3000_Analog_medium_1434476_1192975_2932022_4178105914800288-1-the-dream-of-the-knight-sm.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ