Ο Σάββας και η Ελισάβετ έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον να μας πουν

Δύο διαφορετικές ιστορίες ενός Ελλαδίτη και μίας Κύπριας που όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή.

Article featured image
Article featured image



Ο Σάββας Μαυροματίδης κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ελισάβετ Χριστοδουλίδου ολοκλήρωσε, πριν από δύο χρόνια, το μεταπτυχιακό της στην Οικονομική Ανάλυση, επίσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιλέγοντας και οι δύο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, μοιράζονται μαζί την εμπειρία, αλλά και τα εφόδια που τους προσέφερε η φοίτηση στο ΠΚ.

Ο Σάββας είναι, από το 2018, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού «Διατμηματικού Προγράμματος στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή». Μιλώντας μαζί του, μάς εξήγησε τους λόγους που επέλεξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συνέχιση των σπουδών του, ενώ μοιράστηκε τη μέχρι τώρα εμπειρία του ως διδακτορικού φοιτητή τόσο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και στο Sorbonne Université Paris (Paris-IV) στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus+.

«Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΚ είναι σίγουρα πολύ απαιτητικές», μάς λέει ο Σάββας, αλλά «θα συνέστηνα ανεπιφύλακτα τη φοίτηση στο ΠΚ και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα. Για τα ενδιαφέροντα πρόσωπα που θα συναντήσεις, για τις δράσεις στις οποίες θα λάβεις μέρος, για τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του, για τις (εμπειρικές, ακαδημαϊκές, ερευνητικές, χρηματοδοτικές) ευκαιρίες που προσφέρει».


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, σε ποιο πρόγραμμα σπουδών φοιτάτε;

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόταση να παραχωρήσω αυτή τη συνέντευξη. Ονομάζομαι Μαυροματίδης Σάββας και είμαι από την Ελλάδα. Στην Κύπρο ήρθα, προκειμένου να ασχοληθώ με τα της διδακτορικής μου έρευνας. Αλλά πριν φτάσω σε αυτό το σημείο, ας πω δυο λόγια για εμένα.

Γεννήθηκα το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Οι περιστάσεις με έφεραν στην Αθήνα, όπου έζησα μεταξύ 2004-2018. Από το 2008 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας), έχοντας ως στόχο να ασχοληθώ με την Ιστορία. Ωστόσο, στη διάρκεια των σπουδών μου, τα ενδιαφέροντά μου πήραν μια κάπως παράλληλη πορεία, οπότε και στράφηκα κυρίως στο κομμάτι της Ιστορίας της Τέχνης. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου (ΕΚΠΑ, 2012-2015) συνδύασα την Ιστορία με την Ιστορία της Τέχνης, καθώς θεωρώ πως τέχνη και κοινωνία πρέπει να εξετάζονται μαζί. Πώς μπορείς να καταλάβεις την τέχνη, εάν δεν γνωρίζεις την κοινωνία που την παρήγαγε κι αν δεν εξετάζεις -παράλληλα- τις πηγές της περιόδου παραγωγής της; Αυτή είναι μια από τις κύριες πεποιθήσεις μου. Στο μεταπτυχιακό ασχολήθηκα με τη φλαμανδική τέχνη και κοινωνία (14ος-15ος αι.), εξετάζοντας πίνακες δημιουργών, όπως οι Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Dieric Bouts, Hugo van der Goes, Hans Memling, κ.ά., ως εργαλεία κατανόησης των δικτύων πατρωνίας και του τρόπου εργασίας και προβολής/διαφήμισης του έργου και των εργαστηρίων αυτών των καλλιτεχνών.

Ωστόσο, στο διδακτορικό άλλαξα ρότα κι αποφάσισα να καταπιαστώ με μια περίοδο αρκετά παραμελημένη, ίσως και παρεξηγημένη, κυρίως στην Ελλάδα: την ύστερη μεσαιωνική περίοδο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος συνιστά βασικό πυλώνα στην κατανόηση αυτής της περιόδου στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Πρόκειται για ένα νησί, με μεγάλη και σύνθετη ιστορία, με την τέχνη να ενισχύει τον ισχυρισμό μου αυτό.

Η ενασχόλησή μου με τη μεσαιωνική κυπριακή τέχνη ξεκίνησε μετά από ένα ταξίδι γνωριμίας στο νησί (το 2017), οπότε και επισκέφτηκα μνημεία που σχετίζονται με την περίοδο των Λουζινιάν (1191-1474/89). Οι συζητήσεις με τον (μελλοντικό, όπως έδειξαν τα πράγματα) επόπτη των σπουδών μου, κ. Ολύμπιο Μιχάλη, με οδήγησαν να ασχοληθώ με την κυπριακή μεσαιωνική ταφική γλυπτική, εφόσον τα δείγματα αυτής της μορφής τέχνης που διασώζονται έως σήμερα στο νησί είναι τόσο πολλά που μας «ανοίγουν» ένα παράθυρο στην πολυσύνθετη κυπριακή κοινωνία επί Λουζινιάν. Έτσι, από το 2018 είμαι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού «Διατμηματικού Προγράμματος στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή».

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου βρήκα ερευνήτριες/τές και καθηγήτριες/τές που διευκόλυναν τη γνωριμία μου με την περίοδο με την οποία ασχολούμαι. Το σύστημα που ακολουθείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις διδακτορικές σπουδές, αν και ιδιαιτέρως απαιτητικό, κρίνω πως είναι ωφέλιμο για τις/τους φοιτήτριες/τές.


Ποιο κριτήριο καθόρισε την επιλογή σας για παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΠΚ;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: όσο πιο κοντά είσαι στον τόπο που μελετάς, τόσο το καλύτερο. Στην Ιστορία της Τέχνης η επιτόπια μελέτη είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι επισκέψεις σε χώρους, όπου φυλάσσονται τα δείγματα που μελετάς, σε βοηθούν να καταλάβεις πιο εμπεριστατωμένα το υλικό σου. Όπως και με τη ζωή, έτσι και με την έρευνα, η τριβή με το υλικό που μελετάς είναι που σε ωθεί να έχεις πιο σαφή εικόνα αυτού, της ιστορικότητάς του, της σημασίας του τόσο για τους ανθρώπους που παρήγαγαν αυτά τα έργα τέχνης (εν προκειμένω ταφικές/ά πλάκες/μνημεία), όσο και για τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στη θέση του «θεματοφύλακα» αυτής της πολιτισμικής κληρονομιάς του κυπριακού παρελθόντος.

Φυσικά, πέραν της ανάγκης να είσαι ως ερευνητής εγγύτερα στο μέρος, όπου βρίσκονται τα έργα που μελετάς, ρόλο έπαιξε και ο ανθρώπινος παράγοντας. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου βρήκα ερευνήτριες/τές και καθηγήτριες/τές που διευκόλυναν τη γνωριμία μου με την περίοδο με την οποία ασχολούμαι. Το σύστημα που ακολουθείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις διδακτορικές σπουδές, αν και ιδιαιτέρως απαιτητικό, κρίνω πως είναι ωφέλιμο για τις/τους φοιτήτριες/τές. Εγώ, ως διδακτορικός φοιτητής, ήρθα σε επαφή με διαφορετικές μεθόδους εργασίας και σκέψης, πριν καταλήξω στον τρόπο με τον οποίο θα δομήσω τη διατριβή μου. Ήταν μια διαδικασία επίπονη, αλλά αναγκαία, καθώς δεν μπορείς να αρχίσεις να γράφεις από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να γνωρίζεις τα ερευνητικά εργαλεία και τις μεθόδους, που θα ακολουθήσεις κατά την εξέταση του υλικού σου (έργα τέχνης, πηγές). Η διεπιστημονική φύση του Διατμηματικού Προγράμματος συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ βοηθά -συγχρόνως- τις/τους φοιτήτριες/τές στη γνωριμία και την τριβή τους με ερευνητικά εργαλεία και σχολές σκέψης άλλων επιστημών, που όμως μπορούν να έχουν εφαρμογή και στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αυτή η διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισα να χειριστώ το υλικό της έρευνάς μου, έχουν «ανοίξει πόρτες» για εμένα προσωπικά, ώστε να μπορώ να κάνω αιτήσεις (με θετική έκβαση, όπως έχει δείξει ως τώρα η πράξη) για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που εν δυνάμει μπορεί να με βοηθήσουν και επαγγελματικά στο μέλλον.

Αν και δεν αποτέλεσε (αρχικό) κριτήριο επιλογής του ΠΚ από πλευράς μου, θεωρώ πως είναι στα συν του εν λόγω πανεπιστημιακού Ιδρύματος οι ευκαιρίες που δίνει στους φοιτητές του όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων φοίτησης. Ομολογώ πως -για εμένα- τα δίδακτρα ήταν ένας αποθαρρυντικός παράγοντας, όταν «κοίταξα» προς την πλευρά της Κύπρου για διδακτορικές σπουδές. Όμως οι σκόπελοι είναι για να τους υπερπηδούμε. Όχι για να στεκόμαστε, να προβληματιζόμαστε βλέποντάς τους και ν’ αποθαρρυνόμαστε!

IMG_20220414_114328.jpg



Μοιραστείτε μαζί μας τη μέχρι τώρα εμπειρία σας ως διδακτορικού φοιτητή του ΠΚ (υποτροφία, Erasmus, κ.λπ.);

Η επιλογή του θέματος μιας διατριβής (θεωρώ ότι) είναι εύκολη. Εντοπίζεις (μόνος ή με τη βοήθεια προσώπων που γνωρίζουν περισσότερα από εσένα) ένα κενό στην έρευνα πάνω σε ένα ζήτημα κι αποφασίζεις πως, μέσω της έρευνάς σου, θα το καλύψεις. Όμως, το δύσκολο είναι το πώς θα το καλύψεις. Κι εδώ είναι που έρχονται η μεθοδολογία, τα σεμινάρια, τα εργαστήρια, οι επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, αρχεία, μνημεία, μουσεία, οι συμμετοχές σε συνέδρια και ημερίδες… Ομολογώ πως, αρχικά, όλα είναι (ή φαντάζουν) δύσκολα! Ωστόσο, η κατάσταση ομαλοποιείται με το πέρασμα του χρόνου, με το διάβασμα και γνωρίζοντας καλύτερα το υλικό σου. Έτσι και για εμένα. Πολλά άγνωστα πράγματα και δυσκολίες στην αρχή. Όμως, οι ευκαιρίες που δίνει το ΠΚ και ιδιαίτερα το Διατμηματικό Πρόγραμμα στους φοιτητές του είναι πολλές. Κι εφόσον εσύ, ως φοιτητής, διεκπεραιώνεις τις υποχρεώσεις σου, τότε μπορείς να ελπίζεις σε καλυτέρευση των συνθηκών μέσα στις οποίες ζεις και φοιτάς.

Εάν είναι να δώσω μια συμβουλή σε μια/έναν επίδοξη/ο φοιτήτρια/τή, αυτή θα ήταν να «είσαι τολμηρή/ός». Να μην σκέφτεσαι, εάν θα γίνει δεκτή η αίτηση που θα καταθέσεις κάπου για χρηματοδότηση των σπουδών σου. Απλώς, ετοίμασε όσο πιο δυνατό φάκελο μπορείς και κατάθεσέ τον στην αρμόδια Επιτροπή. Η χρηματοδότηση μέσω υποτροφιών σε διευκολύνει, διότι απλώς έχεις να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου στο Πανεπιστήμιο, κάτι που σε βοηθά να αφιερωθείς στην έρευνά σου. Προσωπικά, κατόρθωσα να πάρω πλήρη υποτροφία 3 ετών από το ΠΚ, κάτι που μου έλυσε τα χέρια. Μη έχοντας πόρους από άλλη πηγή (οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο) μπόρεσα, μέσω της υποτροφίας, να χρηματοδοτήσω τη διαμονή μου στην Κύπρο, αλλά και να προβώ σε αναγκαίες πράξεις για την έρευνά μου (αγορά βιβλίων, επιτόπια έρευνα, κ.ο.κ.).

Πέραν, όμως, της υποτροφίας, η δυνατότητα του να λάβω μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus + ήταν σημαντική και χρήσιμη για εμένα. Για λόγους έρευνας, γνωριμιών με ξένες/ους ακαδημαϊκούς, εμπειριών, πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές και αρχεία, βελτίωσης γλωσσικών και ερευνητικών δεξιοτήτων, χρηματοδότησης… Έτσι, εγγράφηκα στο Sorbonne Université Paris (Paris-IV) κατά τα χειμερινά εξάμηνα των ετών 2020-21 και 2021-22. Η επιλογή του εν λόγω Ιδρύματος είχε να κάνει με το γεγονός πως η διατριβή μου σχετίζεται με το γαλλικό περιβάλλον και τη γαλλική γλώσσα: πολλές από τις επιγραφές επί των ταφικών πλακών, που μελετώ, είναι στην παλαιογαλλική (γλώσσα των Φράγκων την περίοδο των Λουζινιάν), ενώ ήταν Γάλλοι ερευνητές του 19ου αιώνα που ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές ταφικές πλάκες. Επιπλέον, πολλές/οί ερευνήτριες/τές στη Γαλλία ασχολούνται ενεργά με την υστερομεσαιωνική Κύπρο, οπότε θα είχα να «συνομιλήσω» επιστημονικά με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ζητήματα με τα οποία ασχολούμαι στα της έρευνάς μου.

Και όντως μου δόθηκαν ευκαιρίες όσο καιρό ήμουν στο Παρίσι, ώστε να επισκεφτώ ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια στη Γαλλία, για να συμμετάσχω σε εργαστήρια επιμόρφωσης ή και ως προσκεκλημένος, προκειμένου να παρουσιάσω μέρος της έρευνάς μου, μέσω ανακοινώσεων που σχετίζονται με το θέμα της διατριβής μου. Το Erasmus + συνιστά από μόνο του μια ευκαιρία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα, συμμετέχοντας σε αυτό, από τη στιγμή που πρέπει να εκφραστείς, να μιλήσεις, να γράψεις και να συνεννοηθείς σε μια ξένη γλώσσα, όσο καλά κι αν (νομίζεις πως) τη ξέρεις.

Εκτός, όμως, απ’ όλα αυτά η ζωή στην Κύπρο, εάν εξαιρέσουμε τη ζέστη, είναι όμορφη σε προσωπικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι του ΠΚ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμένα, με βοήθησαν σημαντικά και ήταν πάντα πρόθυμοι να ανταποκριθούν -στα όρια, φυσικά, του δυνατού- στα αιτήματά μου. Το περιβάλλον, οι άνθρωποι και οι εγκαταστάσεις του ΠΚ φροντίζουν, ώστε να δώσουν στις/στους φοιτήτριες/τές του εμπειρίες και ευκαιρίες. Προσωπικά, επωφελήθηκα από αυτές τις ευκαιρίες, όχι μόνο διότι υπάρχουν εκεί, αλλά και γιατί το επιδίωξα.

IMG_20220414_114356.jpg



Αν κάποιος ενδιαφερόμενος φοιτητής σας ζητούσε τη γνώμη σας για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΚ τι θα λέγατε;

Είναι πολύ απαιτητικές! Σε όλα τα επίπεδα φοίτησης. Το λέω αυτό, διότι έχω συγχρωτιστεί με πολλές/ούς φοιτήτριες/ές του ΠΚ, μεταφέροντάς μου τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους, αλλά και εγώ ο ίδιος βίωσα τις απαιτήσεις του Προγράμματος σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αφού στον πρώτο χρόνο των σπουδών μου χρειάστηκε να παρακολουθήσω τρία σεμινάρια του μεταπτυχιακού (παράλληλα με τη διδακτορική μου έρευνα), ώστε να εξοικειωθώ με τη μεσαιωνική κυπριακή ιστορία και τέχνη. Ήταν επίπονο, διότι κάποιες φορές χρειάστηκε να συνδυάσω την έρευνα και τις επισκέψεις σε μουσεία και αρχεία μαζί με την παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων, ενώ χρειάστηκε να γράψω ενδιάμεσες και τελικές εργασίες! Ως διδακτορικός φοιτητής χρειάστηκε να περάσω δύο ιδιαιτέρως απαιτητικές εξετάσεις: την Περιεκτική εξέταση και την κατάθεση Ερευνητικής πρότασης. Και τις δύο εξετάσεις θα τις χαρακτήριζα ως εμπειρίες! Χρειάζεται να αφιερώσεις πολλές ώρες διαβάσματος και πολλή υπομονή, ώστε να φέρεις σε πέρας αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά εφόσον τις περάσεις, θεωρώ πως νιώθεις δικαιωμένος και καλύτερα προετοιμασμένος τόσο για τη διατριβή, όσο και για το (επαγγελματικό σου, θα τολμούσα να πω) μέλλον.

Όμως πέραν των απαιτήσεών τους, το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλό, ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις στο Colloquium ή στις διαλέξεις της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Οι δε καθηγήτριες/τές συμβάλλουν πραγματικά στην πορεία των φοιτητριών/των τους. Πραγματικά, έχω μόνο θετικές εντυπώσεις από όσες και όσους έχω συνεργαστεί ως σήμερα, καθώς πέραν των γνώσεων και των συμβουλών που έχουν προσφέρει σε εμένα προσωπικά, μπορώ να πω πως πρόκειται για πρόσωπα που θα ανταποκριθούν άμεσα και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ό,τι και να τους ζητήσεις! Σπάνια βλέπεις τέτοια αμεσότητα σε ακαδημαϊκούς κύκλους!


Πώς συμβάλλει στη σταδιοδρομία σας η παραχώρηση υποτροφίας από το ΠΚ;

Πιστεύω πως με βοήθησε πολύ. Προσωπικά και ερευνητικά μιλώντας. Μέσω αυτής έλυσα ζητήματα διαμονής, ερευνητικών ταξιδιών, επιτόπιας έρευνας, εμπλουτισμού βιβλιογραφίας. Χωρίς την υποτροφία, θα αναγκαζόμουν να σπαταλώ μεγάλο μέρος του χρόνου μου σε μια εργασία (που ίσως θα ήταν και εντελώς άσχετη με τα ερευνητικά και προσωπικά μου ενδιαφέροντα), ώστε να βγάζω τα προς το ζην. Η υποτροφία με ευεργέτησε σε αυτό ακριβώς: να αφιερώσω πολύτιμο χρόνο στην έρευνά μου… Επιπλέον, ας μη γελιόμαστε, η παραχώρηση υποτροφίας είναι ένα γερό πλεονέκτημα και στο βιογραφικό της/του καθεμίας/καθενός. Έτσι και στο δικό μου! Είναι η αναγνώριση πως η έρευνα και το έργο σου, το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείς να το αναδείξεις θεωρούνται σημαντικά από κάποιους ανθρώπους και γι’ αυτό σου δίνουν αυτή την υποστήριξη. Και αυτό, το ότι έχεις λάβει υποτροφία, καλείσαι να το επικοινωνήσεις, όταν θα βρεθείς στη θέση να συμπληρώνεις αιτήσεις για ερευνητικά προγράμματα ή μελλοντικές επιχορηγήσεις. Είναι δύσκολο να τη λάβεις, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, αλλά αξίζει να τη διεκδικήσεις…

Η χρηματοδότηση μέσω υποτροφιών σε διευκολύνει, διότι απλώς έχεις να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου στο Πανεπιστήμιο, κάτι που σε βοηθά να αφιερωθείς στην έρευνά σου. Προσωπικά, κατόρθωσα να πάρω πλήρη υποτροφία 3 ετών από το ΠΚ, κάτι που μου έλυσε τα χέρια.



Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αφού αποκτήσω το δίπλωμα, στόχος μου είναι η έρευνα. Αν και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όλοι νομίζουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέλμα, ωστόσο θεωρώ πως, εάν θέλεις και εάν επιδιώκεις να κάνεις πράγματα, τότε υπάρχουν και λύσεις… Και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλές λύσεις και μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτότυπες μελέτες, υπηρετώντας (κι αναβαθμίζοντας) τις ανθρωπιστικές επιστήμες, και μάλιστα στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων! Υπάρχουν πολλές πτυχές της έρευνας που μένουν ως σήμερα ανεκμετάλλευτες και οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικούς καρπούς, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις κοινωνίες του παρελθόντος μας ή και να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις αυτού του παρελθόντος. Η ενασχόληση με αυτές τις ανεξερεύνητες πτυχές της έρευνας είναι ένας μελλοντικός μου στόχος στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου πορείας. Η ενασχόλησή αυτή μπορεί κάλλιστα να γίνει στο πλαίσιο προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχω και τώρα ως διδακτορικός φοιτητής. Μπορεί, όμως, αυτή η επιθυμία μου να αποκρυσταλλωθεί σε μια νέα ερευνητική πρόταση και να γίνει ο καρπός απ’ όπου θα προκύψει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι ιδέες που έχω είναι αρκετές, αλλά πρωτεύων στόχος -τώρα- είναι η ολοκλήρωση της διατριβής… Παράλληλα, μελλοντικός μου στόχος είναι και η απασχόληση σε κάποιο ερευνητικό ή ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Αλλά όλα αυτά θα γίνουν μέσω της έρευνας. Εξάλλου, εάν δεν έχεις να επιδείξεις έργο, δεν μπορείς να περιμένεις -ως μάννα εξ ουρανού- να εξασφαλιστεί το μέλλον σου!


Θα το συστήνατε σε άλλους και γιατί;

Θα συνέστηνα ανεπιφύλακτα τη φοίτηση στο ΠΚ και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα. Για τα ενδιαφέροντα πρόσωπα που θα συναντήσεις, για τις δράσεις στις οποίες θα λάβεις μέρος, για τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του, για τις (εμπειρικές, ακαδημαϊκές, ερευνητικές, χρηματοδοτικές) ευκαιρίες που προσφέρει… Γενικά, η εμπειρία μου από το ΠΚ και το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου εκπονώ τη διατριβή μου είναι θετική, παρά τις απαιτήσεις των σπουδών. Όμως, όπως ήδη ανέφερα, πρέπει να δουλέψεις, για να αποδείξεις και -σε ένα δεύτερο στάδιο- να πετύχεις κι εσύ στα όποια ερευνητικά κι επαγγελματικά σου σχέδια.

Θα συνέστηνα ανεπιφύλακτα τη φοίτηση στο ΠΚ και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα. Για τα ενδιαφέροντα πρόσωπα που θα συναντήσεις, για τις δράσεις στις οποίες θα λάβεις μέρος, για τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του, για τις (εμπειρικές, ακαδημαϊκές, ερευνητικές, χρηματοδοτικές) ευκαιρίες που προσφέρει



Η Ελισάβετ Χριστοδουλίδου παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάλυση, το οποίο προσφέρεται από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτό που η ίδια θεωρεί είναι πως ένα καλό μεταπτυχιακό μπορεί να είναι το εκείνο που θα σου δώσει μια σημαντική θέση εργασίας σε έναν οργανισμό υψηλού επιπέδου, όπως έγινε και στη δική της περίπτωση.

«Το μεταπτυχιακό αυτό με βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό ώστε να βρίσκομαι σήμερα σε μια θέση εργασίας που μου προσφέρει σημαντική ικανοποίηση και που ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες μου», μάς λέει, προσθέτοντας ότι «Το μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάλυση θα το σύστηνα με βεβαιότητα και σε άλλους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος και που αδιαμφισβήτητα συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς».

j.jpg



Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιο πρόγραμμα σπουδών αποφοιτήσατε;

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών μου σπουδών στα Οικονομικά το 2019, συνέχισα με την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Οικονομική Ανάλυση για τρία εξάμηνα, αποφοιτώντας από το ΠΚ το 2020 με την κατάκτηση του μεταπτυχιακού μου τίτλου.


Ποιο κριτήριο καθόρισε την επιλογή σας για παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΠΚ;

Το Μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάλυση το οποίο προσφέρεται από το Τμήμα Οικονομικών του ΠΚ απευθύνεται τόσο σε φοιτητές που ενδιαφέρονται για συνέχιση των σπουδών τους με σκοπό την απόκτηση διδακτορικού τίτλου όσο και σε φοιτητές οι οποίοι αποσκοπούν στο να μελετήσουν την Οικονομική επιστήμη σε μεγαλύτερο βάθος και στη συνέχεια να εργαστούν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Επιλέγοντας λοιπόν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα ήταν μια ευκαιρία για μένα να εμβαθύνω τις γνώσεις μου στους τομείς που με ενδιέφεραν περισσότερο αλλά ταυτόχρονα να πάρω και μια ορθολογική απόφαση για την επαγγελματική μου πορεία στο μέλλον, μιας και η ακαδημαϊκή καριέρα ήταν μία από τις επιλογές μου.


Μοιραστείτε μαζί μας την μέχρι τώρα εμπειρία σας ως μεταπτυχιακός απόφοιτος του ΠΚ (υποτροφία, βραβεία, δημοσιεύσεις, Erasmus, κλπ.)

Θεωρώ πραγματικά μεγάλο πλεονέκτημα για τους απόφοιτους του ΠΚ το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει στους φοιτητές του πάρα πολλές ευκαιρίες καθώς και δυνατότητες ανέλιξης, και πιστεύω πως αυτό πρέπει να είναι σημαντικό κίνητρο για όλους τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Προσωπικά είχα την ευκαιρία ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια να ολοκληρώσω τις σπουδές μου με πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια είχα την τιμή να παραλάβω το πρώτο βραβείο του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Οικονομική Ανάλυση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και σε όλους τους οργανισμούς και φορείς με τους οποίους αυτή συνεργάζεται για όλα τα βραβεία που μας έχουν προσφέρει κατά τη διάρκεια τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών μας.


Αν κάποιος ενδιαφερόμενος φοιτητής σας ζητούσε τη γνώμη σας για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΚ τι θα λέγατε;

Θα απαντούσα πως προσωπικά θεωρώ τις μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΚ μια πραγματικά πολύ καλή επιλογή. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορείς να κερδίσεις μέσα από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, από τις γνώσεις και τις εμπειρίες μέχρι το σημαντικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο που θα έχει αποκτηθεί, που αδιαμφισβήτητα αξίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται.

Θεωρώ πραγματικά μεγάλο πλεονέκτημα για τους απόφοιτους του ΠΚ το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει στους φοιτητές του πάρα πολλές ευκαιρίες καθώς και δυνατότητες ανέλιξης, και πιστεύω πως αυτό πρέπει να είναι σημαντικό κίνητρο για όλους τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.



Πώς συμβάλλει η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου από το ΠΚ στη μέχρι τώρα προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη σας;

Η απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου από το ΠΚ μου έδωσε πρώτα απ’ όλα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και κατ’ επέκταση να γνωρίσω και να συζητήσω με άτομα που εργάζονται σε τομείς που θα με ενδιέφερε προσωπικά να εργαστώ. Αυτές οι εμπειρίες και μόνο ήταν αρκετές για να κερδίσω πολλά, όχι μόνο ως μελλοντική εργαζόμενη αλλά ακόμη περισσότερο ως άνθρωπος. Αυτό που είχα παρατηρήσει και μέσα από τις συνεντεύξεις που είχα στο παρελθόν είναι πως ένα καλό μεταπτυχιακό μπορεί να είναι εκείνο που θα σου δώσει μια σημαντική θέση εργασίας σε έναν οργανισμό υψηλού επιπέδου.


Ποια ήταν η φιλοδοξία σας όταν ξεκινούσατε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί;

Επέλεξα να ακολουθήσω το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσω να πάρω μια πιο ορθολογική απόφαση σχετικά με το αν πραγματικά θα ήθελα να συνεχίσω με την απόκτηση διδακτορικού τίτλου ώστε να μπορέσω στη συνέχεια να εργαστώ ως ακαδημαϊκός. Από προσωπική επιλογή, αποφάσισα τελικά να ολοκληρώσω τις σπουδές μου με την απόκτηση του μεταπτυχιακού μου τίτλου και να εργαστώ σε έναν τομέα άμεσα σχετιζόμενο με τον κλάδο που είχα ακολουθήσει. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως το μεταπτυχιακό αυτό με βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό ώστε να βρίσκομαι σήμερα σε μια θέση εργασίας που μου προσφέρει σημαντική ικανοποίηση και που ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες μου.

Το μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάλυση μπορεί να προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως σημαντικές ευκαιρίες και να αποτελεί για τον καθένα μεγάλο πλεονέκτημα ό,τι κι αν είναι αυτό με το οποίο θα επιλέξει να ασχοληθεί στη συνέχεια.



Θα το συστήνατε σε άλλους και γιατί;

Το μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάλυση θα το σύστηνα με βεβαιότητα και σε άλλους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος και που αδιαμφισβήτητα συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε μια μεγάλη μερίδα φοιτητών, θα με ενθάρρυνε σίγουρα να το συστήσω όχι μόνο σε άτομα που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά και σε άτομα που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές πέρα του μεταπτυχιακού. Μπορεί να προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως σημαντικές ευκαιρίες και να αποτελεί για τον καθένα μεγάλο πλεονέκτημα ό,τι κι αν είναι αυτό με το οποίο θα επιλέξει να ασχοληθεί στη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ