Εταιρία στην Κίνα εφάρμοσε μια ασύλληπτη πολιτική για να «αυξήσει την παραγωγικότητα»

«Μια ξεκάθαρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής», έγραψε ένας χρήστης στο διαδίκτυο.

Article featured image
Article featured image


Η Κίνα δεν φημίζεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από όλα αυτά τα αποτρόπαια βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και δείχνουν εξαναγκαστικούς εγκλεισμούς των πολιτών στα σπίτια τους και τις αρπαγές τους για την υποχρεωτική καραντίνα στα «στρατόπεδα καραντίνας», έρχεται ακόμη μια είδηση η οποία προκάλεσε διαμάχη στο διαδίκτυο.



Μια εταιρεία που εδρεύει στην πόλη Γουχάν, απ’ όπου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ελέγχει την μπαταρία των κινητών των εργαζομένων της, για να γνωρίζει πόση είναι η χρήση που κάνουν εν ώρα εργασίας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητά από τους υπαλλήλους ένα στιγμιότυπο από την οθόνη του κινητού τους, ώστε να γνωρίζουν οι προϊστάμενοι πόση μπαταρία έχουν καταναλώσει οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Φαίνεται πως ο εργοδότης των υπαλλήλων είναι πεπεισμένος ότι η κακή απόδοση της εταιρείας του τους τελευταίους μήνες σχετιζόταν κατά κάποιο τρόπο με τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι στα smartphone τους αντί να εργάζονται και αποφάσισε να τους ελέγχει καθημερινά.

Σύμφωνα με έναν υπάλληλο που πήγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαλύψει την αμφιλεγόμενη μέθοδο ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αυτός και οι συνάδελφοί του πρέπει να μπουν στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου τους και να τραβήξουν φωτογραφία από την ένδειξη μπαταρίας του κινητού τους τηλεφώνου για την ημέρα και να το στείλουν στο αφεντικό τους.

screenshot-mpatarias-kina-douleia_city.png
Παράδειγμα στιγμιότυπου που ζητά η εταιρία.



Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετώπισαν πολύ καλά αυτήν την παρεμβατική τακτική καταπάτησης της ιδιωτικής ζωής. Πολλοί την χαρακτήρισαν άχρηστη, ενώ άλλοι συμβούλεψαν τους υπαλλήλους της εταιρείας απλώς να παραιτηθούν και να βρουν ένα καλύτερο μέρος για να εργαστούν.

«Είναι εξωφρενικό, όταν μια εταιρεία αρχίζει να κάνει τέτοια πράγματα, συνήθως σημαίνει ότι δεν τα πάει πολύ καλά και μπορείς να αρχίσεις να σχεδιάζεις να αλλάξεις δουλειά», σχολίασε ένα άτομο στο Weibo.

«Μια ξεκάθαρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής», έγραψε κάποιος άλλος.

Μερικοί άνθρωποι επεσήμαναν ότι τα άτομα που εργάζονται για την εταιρεία θα μπορούσαν απλώς να παρακάμψουν αυτόν τον αμφιλεγόμενο κανόνα φέρνοντας ένα δεύτερο smartphone μαζί τους και στέλνοντας στιγμιότυπα οθόνης από αυτό.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι, μετά τη διαδικτυακή διαμάχη, ο πρόεδρος της εταιρείας εξέδωσε μια δημόσια δήλωση εξηγώντας ότι η μέθοδός του δεν αφορούσε ποτέ την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των υπαλλήλων του, αλλά την αύξηση της παραγωγικότητας διασφαλίζοντας ότι δεν έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια στη δουλειά.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα ειδήσεων για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους τους για την αύξηση της παραγωγικότητας εδώ και καιρό. Από το να εξευτελίζουν δημόσια τους υπαλλήλους επειδή δεν εκπληρώνουν στόχους, μέχρι την εγκατάσταση χρονοδιακόπτη στις τουαλέτες.


Με πληροφορίες από huffpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ