Τι αναμένεται να φέρουν οι επόμενες «χαλαρώσεις» των μέτρων

Ο Υπουργός Υγείας θα συναντηθεί την Τετάρτη με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και, όπως ο ίδιος είπε, θα συζητήσουν το ενδεχόμενο μερικών χαλαρώσεων.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: AP / Petros Karadjias


Υπομονή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη όπου αναμένονται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία συνέστησε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Ο YπουργόςYγείας αποκάλυψε χθες ότι τα δύο βασικά θέματα που θα συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τη συμβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη, είναι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση των τεστ για να συμβαδίζουν τα δεδομένα της Κύπρου με αυτά των άλλων χωρών.

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στη Λεμεσό μετά το πέρας της χθεσινής πορείας 14χλμ που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας». Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν χαλαρώσεις από τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταργούνται τα μέτρα, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι το Υπουργείο του παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. «Μετά χαράς βλέπω πολλές χώρες στην Ευρώπη να μην έχουν μέτρα, αλλά πρέπει να δούμε ότι στην Κίνα έχουν διαφορετικά μέτρα, άρα είναι κάποιες καταστάσεις που τις βλέπουμε πολύ προσεκτικά. Θέλω να αναφέρω ότι οι επιστήμονες και η συμβουλευτική επιτροπή μελετούν όλα τα δεδομένα προσεκτικά. Θα έχουμε συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένω τις εισηγήσεις τους και με βάση αυτές, θα πάνε οι ανάλογες προτάσεις στο Υπουργικό την επόμενη Πέμπτη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον αντικείμενο συζήτησης είναι η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση των ανιχνευτικών τεστ που διενεργούνται στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «είναι τα δύο πιο σημαντικά θέματα που μας προβληματίζουν». «Θέλω να αναφέρω όμως ότι τις αποφάσεις μας εμείς σαν χώρα τις λαμβάνουμε βάσει των δικών μας δεδομένων και όχι με βάση το τι κάνουν οι άλλες χώρες. Θέλω να σας υπενθυμίσω τα lock down που είχαν οι άλλες χώρες και εμείς δεν τα είχαμε, άρα βάσει των δικών μας δεδομένων θα λάβουμε και τις αποφάσεις» ανέφερε.

Όπως είπε, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και πολλές φορές στο παρελθόν ενώ είχαν αποφασιστεί χαλαρώσεις, η απόφαση άλλαξε λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι την Πέμπτη, αλλά να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι πιο ορθό για τον κόσμο» είπε.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ