Πώς ένα φλαμίνγκο που αγνοείτο για 17 χρόνια κατέληξε στο Τέξας

Ο «Pink Floyd» ξέφυγε από έναν ζωολογικό κήπο στο Κάνσας το 2005 επειδή οι φύλακες δεν κατάφεραν να κόψουν τα φτερά του.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Pexels

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που το φλαμίνγκο με το όνομα Νο. 492- ή «Pink Floyd» έκανε μια τολμηρή απόδραση από έναν ζωολογικό κήπο στο Κάνσας. Τώρα, το αφρικανικό φλαμίνγκο εθεάθη στο Τέξας, επιβεβαιώνοντας ότι αψήφησε τις σε βάρος του πιθανότητες να επιβιώσει ελεύθερο.

Το φλαμίνγκο απέδρασε από τον ζωολογικό κήπο της κομητείας Γουίτσιτα το 2005 αφού οι φύλακες δεν κατάφεραν να κόψουν τα φτερά του. Μία «ανώδυνη» διαδικασία, προκειμένου τα πτηνά να μην μπορούν να πετάξουν στον έξω κόσμο.

Ο ζωολογικός κήπος δεν κατάφερε να βρει το πουλί πριν φύγει από το Κάνσας, αντιμετωπίζοντας λίγες πιθανότητες επιβίωσης σε μια περιοχή της χώρας χωρίς άλλα φλαμίνγκο και με ελάχιστα περιβάλλοντα που ταιριάζουν στις ανάγκες του.

Ο Ντέιβιντ Φόρμαν από την πόλη Έντνα του Τέξας, ψαρεύοντας με έναν φίλο του στην ακτή του Κόλπου του Μεξικό εντόπισε το πουλί στις 10 Μαρτίου.

«Περίμενα να δω ένα σωρό λευκούς πελεκάνους από την ανατολική ακτή, να κατεβαίνουν εδώ για τον χειμώνα», είπε ο Φόρμαν στον Guardian. Αντ’ αυτού, είδα αυτό που έμοιαζε με «μια μπάλα που κάθεται σε ένα πόδι». Σύντομα το πουλί άρχισε να «τρέχει πέρα δώθε. Είχα την εντύπωση ότι απλώς προσπαθούσε να ξεφύγει από εμάς χωρίς να χρειαστεί να πετάξει πραγματικά», είπε ο Φόρμαν.



Αξιωματούχοι αρμόδιοι για τα άγρια ζώα στο Τέξας ανέφεραν ότι σίγουρα πρόκειται για το Νο. 492. Το όνομα του φλαμίνγκο προέρχεται από το ταμπελάκι που είχε στο ένα πόδι του, όταν έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Κάνσας από την Τανζανία, το 2003. Στο Τέξας όμως, του έχουν δώσει το παρατσούκλι «Pink Floyd».

Το πτηνό εκτιμάται ότι είναι 20 ετών. Ήταν ένα από τα 40 φλαμίνγκο που έφτασαν στον ζωολογικό κήπο του Κάνσας το 2003. Τα περισσότερα ήταν περίπου 3 ετών, είχε πει σε συνέντευξη το 2018 ο Σκοτ Νιούλαντ, φροντιστής των πτηνών.



«Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για τα φλαμίνγκο γιατί έτσι κατευθύνουν τη συμπεριφορά αναπαραγωγής τους», είπε είπε ο Δρ Πολ Ρόουζ, συμπρόεδρος της ομάδας ειδικών φλαμίνγκο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

«Φωλιάζουν σε κοπάδια γιατί είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρο το κοπάδι να αναπαραχθεί ταυτόχρονα για να πετάξουν με τον μεγαλύτερο αριθμό νεοσσών». Η κοινωνική τους συμπεριφορά είναι επίσης «υποπροϊόν του να τρέφονται όλα στο ίδιο μέρος με τα ίδια είδη τροφής».

Το No. 492 κατάφερε να βρει έναν φίλο, τουλάχιστον για λίγο. Ένα φλαμίνγκο της Καραϊβικής, το οποίο μπορεί να μεταφέρθηκε στην περιοχή από τους ανέμους μιας τροπικής καταιγίδας, φαίνεται να έγινε φίλος με τον «Pink Floyd» το 2006, αν και δεν έχουν δει ο ένας τον άλλον από το 2013, ανέφεραν οι Times.

Το Νο. 492 εθεάθη τώρα στην ίδια περιοχή, την ίδια εποχή που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Τζούλι Χάγκεν, από την υπηρεσία Πάρκων και Άγριων ζώων του Τέξας. Σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που έφτασε στην περιοχή, το βλέπουν συνήθως την άνοιξη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το φλαμίνγκο έχει κάνει «σπίτι» του το Τέξας ή αν είναι μέρος του αποδημητικού μοτίβου που ακολουθεί το πτηνό.

Ο Φόρμαν έχει να δει το No 492 από τις αρχές Μαρτίου, αλλά δεν έχει ξεχάσει την εμπειρία. «Ήταν μία από αυτές τις ταπεινές στιγμές», είπε, «όπου έλεγες σε όλους όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν υπάρχουν φλαμίνγκο στο Τέξας και τελικά, να ένα φλαμίνγκο!».
ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ