Χειρουργός από την Ινδία σχεδιάζει μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκα

Ο ίδιος ελπίζει πως η επέμβαση θα επιτρέψει στις τρανς γυναίκες να κυοφορήσουν παιδιά.

Article featured image
Article featured image


Ένας γιατρός στην Ινδία σχεδιάζει να κάνει μεταμόσχευση μήτρας σε μια τρανς γυναίκα.

Οι πρώτες επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία το 2014, προτού μία παρόμοια επέμβαση πραγματοποιηθεί ξανά στις ΗΠΑ δύο χρόνια αργότερα.

Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Δρ Narendra Kaushik, χειρουργός από το Νέο Δελχί, ελπίζει να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκα. «Αυτό είναι το μέλλον», δήλωσε ο Kaushik, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Mirror, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η επέμβαση θα επιτρέψει στις τρανς γυναίκες να κυοφορήσουν παιδιά.

303783.jpg
Ο Δρ Narendra KaushikΟ χειρουργός πιστεύει πως η πορεία προς τη μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκες, θα είναι παρόμοια με την πρόοδο που κατάφερε η επιστήμη στις μεταμοσχεύσεις νεφρών και άλλων μοσχευμάτων.

Η Isabella Thalund, μια 33χρονη τρανς γυναίκα που πέταξε από τη Δανία στο Δελχί για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου από τον Δρα Naushik, δήλωσε στη Mirror: «Τα ζευγάρια και οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούν να λάβουν βοήθεια για τη σύλληψη. Δεν θεωρώ πραγματικά ότι αυτό διαφέρει τόσο πολύ».

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας είναι προς το παρόν σπάνιες, δαπανηρές και πειραματικές επεμβάσεις που συνήθως βασίζονται σε όργανα από ζώντες ή νεκρούς δότες. Συχνά γίνονται σε άτομα που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, ώστε να μπορούν να κυοφορήσουν και να γεννήσουν.

Μεταμόσχευση έχει πραγματοποιηθεί σε τρανς γυναίκα μία φορά στο παρελθόν - στη Δανή καλλιτέχνιδα Lili Elbe, το θέμα της ταινίας «Το κορίτσι της Δανίας». Η επέμβαση είχε γίνει το 1931, αλλά πέθανε από επιπλοκές μήνες αργότερα.

Ο Kaushik, ο οποίος έχει 15 χρόνια εμπειρίας σε χειρουργικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο, παραμένει αισιόδοξος. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά θα συμβεί σύντομα», εξήγησε. «Έχουμε τα σχέδιά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

Στη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μήτρας οι γιατροί αφαιρούν προσεκτικά τη μήτρα, τον τράχηλο, μέρος του κόλπου καθώς και τα μικρά αγγεία της μήτρας που μεταφέρουν αίμα στο όργανο από μια δότρια. Μια μήτρα μπορεί να επιβιώσει και έξι ώρες εκτός του σώματος.

Στη συνέχεια, η μήτρα της δότριας συνδέεται με τον κόλπο της λήπτριας. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία και, επειδή οι εναπομείνασες σάλπιγγες δεν συνδέονται με το μόσχευμα, η επέμβαση δεν οδηγεί στη σύλληψη της λήπτριας μέσω του σεξ.

Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις είναι γενικά προσωρινές. Οι ειδικοί συνιστούν την αφαίρεση της μήτρας αφού το άτομο γεννήσει ένα ή δύο παιδιά, για λόγους ασφαλείας.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ