Πώς το διαδίκτυο βοήθησε μια Ολλανδή να ξαναβρεί τον Κύπριο παιδικό της φίλο

Η Σάρα και ο Μάρκος* γνωρίστηκαν στο ίντερνετ όταν ήταν έφηβοι, μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός κατέστησε αδύνατη την επικοινωνία τους. Οκτώ χρόνια μετά, το κυπριακό Reddit βοήθησε τους δύο φίλους να επανασυνδεθούν και η ιστορία τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Article featured image
Article featured image


Η Σάρα είναι μια 22χρονη Ολλανδή και στις αρχές της εβδομάδας έκανε μια ανάρτηση στην κοινότητα r/cyprus του Reddit, μέσω της οποίας έψαχνε τον παιδικό της φίλο, τον Μάρκο*, που κατάγεται από την Κύπρο και είχαν να μιλήσουν για 8 χρόνια.

Με τον Μάρκο γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού «Stardoll», ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για όσους μεγάλωσαν στα ‘00s. Οι δύο -τότε- 14χρονοι διατηρούσαν καθημερινή επαφή και ο νεαρός Κύπριος αποτελούσε τον μοναδικό φίλο της Σάρα, αφού στο σχολείο κανείς δεν ήθελε να κάνει παρέα μαζί της.

«Κανείς δεν ήταν καλός μαζί μου, αλλά αυτό είναι εντάξει, γιατί η φιλία μου με τον Μάρκο -που ήταν πραγματική- άξιζε πολύ περισσότερα από τους 10 ψεύτικους φίλους που θα μπορούσα να έχω στο σχολείο».

Οι δύο έφηβοι κατάφεραν να διατηρήσουν στενή επαφή μέχρι τα 18 τους, δηλαδή για περίπου 4 χρόνια. Ήταν ο πρώτος έρωτας του ενός για τον άλλον και η Σάρα λέει πως ένιωθε τρομαγμένη, γιατί ποτέ μέχρι τότε δεν της είχε αρέσει κάποιο αγόρι. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Σάρα πήρε την απόφαση να φυλάξει λεφτά για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Κύπρο και να κάνει έκπληξη στον Μάρκο.

«Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν Κύπριο, γιατί η Κύπρος δεν είναι πολύ γνωστή χώρα. Είστε πολύ καλοί άνθρωποι, οι καλύτεροι βασικά»!



Όταν ο νεαρός Κύπριος χρειάστηκε να καταταχτεί στον στρατό, αποφάσισε να διαγράψει όλα τα social media του, αλλά αυτό δεν τους απέτρεψε από το να συνεχίσουν να έχουν επαφή μέσω του whatsapp, μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός άλλαξε την τροπή της ιστορία τους.

«Κάποιος μού έκλεψε το κινητό ενώ βρισκόμουν στο τρένο», λέει η Σάρα συγκρατώντας τα δάκρυά της. «Δεν μπορούσα να ανακτήσω τον παλιό μου αριθμό γιατί η εταιρεία, στην οποία είχα συμβόλαιο, βρισκόταν στις τελευταίες ημέρες λειτουργίας της. Μετά από αυτό έχασα κάθε επαφή με τον Μάρκο».

Εκείνη την περίοδο οι γονείς της Ολλανδής κοπέλας χώριζαν και οι συγκυρίες την ανάγκασαν να φύγει από το σπίτι. «Ευτυχώς όμως η κυβέρνηση της χώρας παρείχε χώρο διαμονής για άτομα σαν εμένα», λέει.

Λόγω των ξαφνικών αλλαγών στη ζωή της, λέει πως δεν ήταν εύκολο να ψάξει εκείνη την περίοδο για τον φίλο της και αυτές οι λίγες φορές που προσπάθησε, αποδείχθηκαν μάταιες.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν κατάφερε να βάλει μια τάξη στη ζωή της, αποφάσισε να τον ψάξει και πάλι. Αρχικά προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ελληνική εκπομπή «Πάμε Πακέτο», αλλά δεν της απάντησαν στο μέιλ που είχε στείλει. Στη συνέχεια έκανε απόπειρες να επικοινωνήσει με άτομα από τον κύκλο του Μάρκου αλλά και αυτό αποδείχτηκε μάταιο. Μέχρι που μια φίλη της τής πρότεινε να ψάξει στο Reddit.



Η Σάρα έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στην κοινότητα r/cyprus του reddit:

reddit-istoria-kiprios-ollandi=screenshot.png
Τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου έχουν σβηστεί για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητάς του.



«Ένας “τρελός” τύπος επικοινώνησε μαζί μου όταν είδε την ανάρτηση που έκανα και κατάφερε να με βοηθήσει να τον εντοπίσω», εξηγεί η 22χρονη και προσθέτει πως οι πληροφορίες που θυμόταν για τον παιδικό της φίλο ήταν τα γενέθλιά του, το όνομα χρήστη του στο Twitter, το αγαπημένο του φαγητό, το αγαπημένο συγκρότημα και τα χόμπι του. Το μόνο που δεν θυμόταν ήταν το επίθετό του, γιατί το βρίσκει δύσκολο να θυμάται επώνυμα που δεν είναι στη γλώσσα της.

«Δεν είναι τόσο δύσκολο, ξέρεις πότε είναι τα γενέθλιά του, ο πληθυσμός εδώ είναι μόλις 1,3 εκατομμύρια ίσως και λιγότερος, και ειδικά όταν μιλάμε για την ελεύθερη πλευρά, είναι ακόμα λιγότερος. Οπότε είναι πανεύκολο, θα τον βρω», της είπε και μετά από 2 μέρες όντως τον βρήκε.

«Έμεινα έκπληκτη και συγκινήθηκα πολύ που τον βρήκα επιτέλους, μόνο που αυτός ήταν θυμωμένος μαζί μου, γιατί νόμιζε πως ξαφνικά τον παράτησα, ενώ απλώς μου έκλεψαν το ηλίθιο τηλέφωνό μου», λέει η Σάρα για την επικοινωνία τους.

Ο Μάρκος πλέον είναι αρραβωνιασμένος και εργάζεται στο δημόσιο. Όταν επικοινώνησε μαζί του η Σάρα, τής είπε πως ήταν η πρώτη του αγάπη και τής ευχήθηκε τα καλύτερα.

«Είναι αστείο πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσα σε τόσα λίγα χρόνια. Είναι αρραβωνιασμένος, έχει δουλειά τώρα, είναι πολύ διαφορετικός άνθρωπος. Ωστόσο, εξακολουθεί να του αρέσει η μέταλ. Είμαι ευγνώμων, ήταν ένα όμορφο κομμάτι της ζωής μου και ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει, θα είμαι πάντα χαρούμενη για αυτόν και θα του εύχομαι τα καλύτερα», λέει η Σάρα πριν μου εξηγήσει πως κατά τη διάρκεια της έρευνάς της έκανε και ένα τατουάζ το οποίο συμβόλιζε τη σχέση τους.

Το σχέδιο -το οποίο επέλεξε να μην μοιραστεί δημόσια- το σχεδίασε η ίδια και δείχνει 2 λουλούδια που πετούν στον αέρα. Το ένα λουλούδι που πετά συμβολίζει τον Μάρκο και το άλλο, το οποίο κυνηγά το πρώτο, συμβολίζει την ίδια.

«Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν Κύπριο, γιατί η Κύπρος δεν είναι πολύ γνωστή χώρα. Είστε πολύ καλοί άνθρωποι, οι καλύτεροι βασικά».


*Το όνομα του ατόμου είναι ψεύτικο για να προστατευτεί η ιδιωτικότητά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ