Πόσες φορές την ημέρα κοινοποιούνται τα δεδομένα μας σε διαφημιστικές εταιρίες;

Οι Αμερικανοί δεν την έχουν τόσο καλά όσο οι Ευρωπαίοι.

Article featured image
Article featured image



Νέα έρευνα από το Irish Council for Civil Liberties (ICCL) αποκαλύπτει πως τα δεδομένα των χρηστών του internet κοινοποιούνται εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα καθώς οι εταιρίες παλεύουν για μία διαφημιστική θέση σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του μέσου Ευρωπαίου μοιράζονται 376 φορές τη μέρα, ενώ των Αμερικανών 747 φορές τη μέρα.

Η ICCL βρίσκεται σε δικαστική μάχη με τη βιομηχανία ψηφιακών διαφημίσεων, για αυτό που περιγράφει ως «τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων», τονίζοντας πως κανείς από τους χρήστες δεν έχει συμφωνήσει σε αυτήν την τακτική.

Mass-data-breach-of-Europe-and-US-data.004_ψιτυ.png



Τα δεδομένα των χρηστών κοινοποιούνται μεταξύ εμπόρων δεδομένων που εξυπηρετούν εταιρίες που θέλουν να προσφέρουν διαφημίσεις σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να εμπλέκονται τα ίδια τα brands. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες της συσκευής στην οποία φορτώνει μία σελίδα, την τοποθεσία της και πληροφορίες όπως προηγούμενα sites που επισκέφθηκε ο χρήστης και οι σχετικές αναζητήσεις του για ένα θέμα. Σκοπός είναι να προσφέρουν την πιο σχετική διαφήμιση στο χρήστη.

Όλα αυτά συμβαίνουν αυτόματα σε εκατοστά του δευτερολέπτου και πρόκειται για μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Αν και πληροφορίες που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του χρήστη δεν μοιράζονται, η ICCL υποστηρίζει πως και μόνο ο όγκος των δεδομένων αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Κάθε μέρα η RTB (Real Time Bidding) βιομηχανία εντοπίζει τι κοιτάτε, ανεξαρτήτως του πόσο ιδιωτικό ή ευαίσθητο είναι αυτό και καταγράφει πού πάτε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων που έχει καταγραφεί. Και επαναλαμβάνεται κάθε μέρα.

Mass-data-breach-of-Europe-and-US-data.003_city.png



Αξίζει να σημειωθεί πως τα νούμερα που αναφέρει η ICCL δεν περιλαμβάνουν καν τα νούμερα των δύο κολοσσών της διαφήμισης, της Meta και της Amazon.

Αν τα προσωπικά μας δεδομένα είχαν φυσική μορφή θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με την ατμοσφαιρική ρύπανση, θα ήμασταν δηλαδή, περικυκλωμένοι από ένα αδιαπέραστο νέφος το οποίο αυξάνεται όσο χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ