Πέντε τύποι τροφών που (μάς) προκαλούν κούραση και άγχος

Σύμφωνα με μια ψυχίατρο και διατροφολόγο του Χάρβαρντ.

Article featured image
Article featured image


Για 5 τύπους τροφών που μπορεί να μας κάνουν «κουρασμένους και αγχωμένους» κάνει λόγο η Δρ Uma Naidoo διατροφολόγος ψυχίατρος, ειδικός στον εγκέφαλο και μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τη Δρα Naidoo, ενώ πολλοί από μας σκεφτόμαστε συνεχώς το φαγητό που τρώμε -πώς θα επηρεάσει την καρδιά μας, την υγεία μας γενικότερα και την εμφάνισή μας- σπάνια σκεφτόμαστε τον αντίκτυπό που θα έχει στον εγκέφαλό μας, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Όμως το έντερο και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία και η υγεία του ενός επηρεάζει άμεσα την υγεία του άλλου.

Για παράδειγμα, όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή στο έντερο, λιγότερη ενέργεια είναι διαθέσιμη στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μία φλεγμονή χαμηλού βαθμού ανατρέπει έναν μεταβολικό διακόπτη στη χημική οδό που παράγει ενέργεια.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο χαμηλότερη ενέργεια αλλά και αύξηση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τον εγκεφαλικό ιστό.



Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κούραση

Το να εντοπίσουμε τις τροφές που συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή του εντέρου και του εγκεφάλου είναι ένα ισχυρό βήμα στη διαχείριση των επιπέδων διάθεσης και ενέργειας.

Ως διατροφολόγος, αναφέρει η κυρία Naidoo, «προσπαθώ πάντα να αποφεύγω αυτά τα πέντε είδη τροφών που μπορεί να προκαλέσουν κούραση και άγχος:

-Επεξεργασμένα τρόφιμα

-Βιομηχανικά σπορέλαια

-Επεξαργασμένα σάκχαρα

-Τηγανητά

-Τεχνητά γλυκαντικά


Ειδικότερα:

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα και τα αναψυκτικά, τα οποία είναι γεμάτα με εξευγενισμένα και προστιθέμενα σάκχαρα πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με υπερβολική γλυκόζη. Αυτή η «πλημμύρα ζάχαρης» μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάθλιψη και κόπωση.

Αντί να αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα, συνιστώ να αναζητάτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες, όπως βιολογικό βόειο κρέας και άγρια ψάρια.


Βιομηχανικά σπορέλαια

Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φθηνών, εξαιρετικά επεξεργασμένων ελαίων που δημιουργούνται από τα υποπροϊόντα άφθονων καλλιεργειών, όπως καλαμπόκι, σπόρους σταφυλιού, ηλιέλαιο σόγιας και φοινικέλαιο.

Μέσω της επεξεργασίας, αυτά τα έλαια γίνονται απίστευτα υψηλά σε φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και στερούνται αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Η Δρ Uma Naidoo προτείνει αντί για τη χρήση των παραπάνω προϊόντων, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο κατά το μαγείρεμα.


Επεξεργασμένα σάκχαρα

Ξέρουμε ότι η ζάχαρη είναι συνηθισμένη συστατικών σε επιδόρπια ζαχαροπλαστικής ή σε συσκευασμένα δημητριακά, μπορεί όμως να βρεθεί και σε τρόφιμα όπως το κέτσαπ, οι σάλτσες για σαλάτες και τα αλμυρά είδη όπως οι τηγανιτές πατάτες.

Τα προστιθέμενα και επεξεργασμένα σάκχαρα επιδεινώνουν τη φλεγμονή και κατακλύζουν τον οργανισμό με περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο άγχος και ασταθή επίπεδα διάθεσης.

Επειδή η ζάχαρη έχει εθιστική δράση, όσο λιγότερη από αυτήν τρώμε με την πάροδο του χρόνου, τόσο λιγότερο θα τη λαχταράμε. Για να μειώσετε την εξάρτησή σας από τη ζάχαρη, ψωνίστε τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται με πρόσθετα σάκχαρα, και όπως σημειώνει όταν η ίδια λαχταρά κάτι γλυκό επιλέγει τρόφιμα όπως μια χούφτα βατόμουρα ή μια μπουκιά επιπλέον μαύρη σοκολάτα.


Τηγανητά

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα τηγανητά τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη στη ζωή τους, σύμφωνα με μία μελέτη του 2016 που έγινε σε 715 εργάτες εργοστασίων που μέτρησε τα επίπεδα κατάθλιψης, ανθεκτικότητας και κατανάλωσης τηγανητού φαγητού.

Τα τηγανητά φαγητά είναι πιθανό να «σκοτώσουν» τη διάθεση και επειδή συνήθως τηγανίζονται σε ανθυγιεινά λίπη. Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για το λίπος στη διατροφή έχει αλλάξει. Τώρα οι διατροφολόγοι κάνουν διάκριση ανάμεσα στα «κακά λίπη» (δηλαδή, μαργαρίνη, υδρογονωμένα έλαια), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, και τα «καλά λίπη» (δηλαδή αβοκάντο, ελαιόλαδο) που μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία.


Τεχνητά γλυκαντικά

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ολοένα και πιο κοινά σε τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι «υγιεινά», βοηθώντας σας να μειώσετε τις θερμίδες.

Η επιστήμη, όμως, υποστηρίζει ότι πολλά τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κυρίως μέσω ποτών διαίτης, είναι πιο καταθλιπτικοί από εκείνους που δεν τις καταναλώνουν.

Ακόμη χειρότερα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο, μεταβάλλοντας τις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Για να μειώσετε τα τεχνητά γλυκαντικά, βάλτε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή νέκταρ αγαύης στα ποτά σας.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ