Οι γυναίκες παραιτούνται από τις δουλειές τους γιατί νιώθουν εξουθενωμένες και αγχωμένες

Τα αποτελέσματα μιας έκθεσης έδειξαν την (τρομακτική) εργασιακή πραγματικότητα πολλών γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Article featured image
Article featured image


Αναμενόμενο μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αναγκαστικής τηλεργασίας που επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις των γυναικών με την εργασία τους; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξουθένωση, το burnout, είναι πλέον ο κύριος ο λόγος για τον οποίο 9 στις 10 γυναίκες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναζητήσουν πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αλλά και διοχέτευσης της δημιουργικότητάς τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deloitte με θέμα «Women@Work 2022: A Global Outlook», προέκυψε ότι ένα συντριπτικό 53% των εργαζόμενων γυναικών σήμερα νιώθει εξουθενωμένο από τις συνθήκες εργασίας του, ενώ τα επίπεδα άγχους εμφανίζονται υψηλότερα από εκείνα του προηγούμενου έτους.

Η έρευνα βασίστηκε σε μαρτυρίες 5.000 γυναικών από 10 χώρες και οι τάσεις που καταγράφηκαν ήταν τουλάχιστον τρομακτικές: άγχος, σεξουαλική παρενόχληση, μικρο-επιθετικότητα στον εργασιακό χώρο, αποκλεισμός, ηθική παρενόχληση από την πλευρά της εργοδοσίας ήταν κάποια μόνο απ’ όσα αναφέρθηκαν και αναγκάζουν τις εργαζόμενες να αναζητήσουν νέα μοντέλα εργασίας, τα οποία επιπροσθέτως δεν καθυστερούν την πρόοδο και την ανέλιξή τους στο αντικείμενο επιλογής τους.

Ωστόσο, ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί στην απόφαση είναι αυτός της εξουθένωσης, με περίπου το 40% των γυναικών που αναζητούν νέα εργοδοσία να έχουν ορίσει το πολύ δύο χρόνια προθεσμία σε ό,τι αφορά την αναζήτηση νέας εργασιακής στέγης.

Ακόμα πιο ανησυχητική η αξιολόγηση από τις ίδιες της ψυχικής τους υγείας, η οποία χαρακτηρίζεται κακή ή πολύ κακή με 1/3 να έχει ζητήσει άδεια λόγω ψυχολογικής επιβάρυνσης και μόνο ένα 43% να αισθάνεται άνετα να μιλάει για θέματα ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας του.

Το σοβαρότερο, ωστόσο, παραμένει το κύμα γυναικών που μέσα στην επόμενη διετία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον εργοδότη του και αφορά κυρίως γυναίκες σε μεσαίες θέσεις στην ιεραρχία. Κατά το προηγούμενο έτος, πολλοί οργανισμοί στράφηκαν σε στρατηγικές ενσωμάτωσης ευέλικτων και υβριδικών μοντέλων εργασίας, ωστόσο και πάντα σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενες δεν κατάφεραν να καρπωθούν τα οφέλη αυτών των υβριδικών μοντέλων εργασίας.

Ακόμη χειρότερα, το 94% των γυναικών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι το να ζητήσουν ευέλικτη εργασία θα επηρεάσει την πιθανότητα προαγωγής τους και γι’ αυτό δεν έκαναν ποτέ χρήση της παροχής που τους προσφέρθηκε.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ