Η «σκοτεινή πλευρά» των εφαρμογών ψυχικής υγείας και προσευχής

Κατά τη διάρκεια των lockdown πάρα πολύς κόσμος κατέβασε αυτές τις εφαρμογές, αλλά υπήρχε ένα άγνωστο «κόστος».

Article featured image
Article featured image


Ως κατηγορία, οι εφαρμογές ψυχικής υγείας έχουν χειρότερη προστασία απορρήτου για τους χρήστες από τους περισσότερους άλλους τύπους εφαρμογών, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από ερευνητές της Mozilla. Οι εφαρμογές προσευχής είχαν επίσης φτωχά πρότυπα απορρήτου, διαπίστωσε η ομάδα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών ψυχικής υγείας και προσευχής είναι εξαιρετικά ανατριχιαστικές», δήλωσε η Jen Caltrider, επικεφαλής του οδηγού «Mozilla *Privacy Not Included».

«Παρακολουθούν, μοιράζονται και αξιοποιούν τις πιο προσωπικές σκέψεις και τα συναισθήματα των χρηστών, τη διάθεσή τους, τη ψυχική τους κατάσταση και βιομετρικά δεδομένα».

Στην τελευταία ανάλυση του οδηγού, η ομάδα ανέλυσε 32 εφαρμογές ψυχικής υγείας και προσευχής. Από αυτές τις εφαρμογές, σε 29 δόθηκε η προειδοποιητική ετικέτα «δεν περιλαμβάνεται το απόρρητο», υποδεικνύοντας ότι η ομάδα είχε ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή διαχειριζόταν τα δεδομένα του χρήστη. Οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητα ζητήματα όπως καταστάσεις ψυχικής υγείας, ωστόσο συλλέγουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων βάσει ασαφών πολιτικών απορρήτου, ανέφερε η ομάδα στη δήλωση. Οι περισσότερες εφαρμογές είχαν επίσης κακές πρακτικές ασφαλείας, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν λογαριασμούς με αδύναμους κωδικούς πρόσβασης παρά το γεγονός ότι περιείχαν βαθιά προσωπικά στοιχεία.

Οι εφαρμογές με τις χειρότερες πρακτικές, σύμφωνα με το Mozilla, είναι οι: Better Help, Youper, Woebot, Better Stop Suicide, Pray.com και Talkspace. Το AI chatbot Woebot, για παράδειγμα, λέει ότι συλλέγει πληροφορίες σχετικά με χρήστες από τρίτα μέρη και μοιράζεται πληροφορίες χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς. Ο πάροχος θεραπείας Talkspace συλλέγει μεταγραφές συνομιλίας χρηστών.

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες εφαρμογές που κατηγοριοποίησε η έρευνα πατώντας ΕΔΩ.



Η ομάδα της Mozilla είπε σε μια δήλωση ότι επικοινώνησε με τις εταιρείες πίσω από αυτές τις εφαρμογές για να ρωτήσει για τις πολιτικές τους πολλές φορές, αλλά μόνο τρεις απάντησαν.

Ο παραδοσιακός τρόπος παροχής ψυχικής θεραπείας και φροντίδας δεν είναι προσιτός για όλους τους ανθρώπους, αφού οι περισσότεροι θεραπευτές έχουν μεγάλες λίστες αναμονής και η ασφάλιση και το κόστος τους μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εμπόδιο.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να χρειάζονται φροντίδα. Οι εφαρμογές ψυχικής υγείας προσπάθησαν να καλύψουν αυτό το κενό κάνοντας τη ψυχική φροντίδα πιο προσιτή και άμεσα διαθέσιμη. Ωστόσο το αντάλλαγμα για τους δημιουργούς των εφαρμογών είναι πως οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, δείχνει η έκθεση.

«Λειτουργούν σαν μηχανές απορρόφησης δεδομένων», δήλωσε ο ερευνητής της Mozilla ,Misha Rykov σε μια δήλωση. «Με άλλα λόγια: Λύκος με ένδυμα προβάτου».


Με πληροφορίες από The Verge

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ