Κεντρική φωτογραφία: REUTERS
Αντιμέτωπη με το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Βόρεια Κορέα και μάλιστα με το λαό της απομονωμένης χώρας να μην έχει λάβει κανένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και η πρόσβαση σε αντιικά φάρμακα να είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη.
Και ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ακόμη έξι θανάτους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, συνιστούν διάφορες παραδοσιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού που αναφέρεται ως "πυρετός", μεταξύ αυτών το αλατόνερο και το τσάι.
Για όσους δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Simnun συνέστησε θεραπείες, όπως τσάι με τζίντζερ ή αγιόκλημα και ένα ρόφημα από φύλλα ιτιάς, αναφέρει σε άρθρο του το BBC.
Τα ζεστά ροφήματα μπορεί να καταπραΰνουν ορισμένα συμπτώματα που προκαλεί η Covid, όπως πονόλαιμο ή βήχα και να βοηθήσουν στην ενυδάτωση όταν οι ασθενείς χάνουν περισσότερα υγρά από το κανονικό, ενώ το τζίντζερ και τα φύλλα ιτιάς μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον πόνο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.
Οι γαργάρες με αλατόνερο φαίνεται πως αποτελούν ακόμη μια... αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από κορονοϊό, καθώς όπως προέκυψε από συνέντευξη που παραχώησε ζευγάρι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, τους συνέστησαν να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο πρωί και βράδυ.
"Χιλιάδες τόνοι αλατιού" είχαν σταλεί στην Πιονγκγιάνγκ για να παρασκευαστεί μια "αντισηπτική λύση", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, την ώρα.
Ορισμένες μελέτες προτείνουν γαργάρες και ρινικές εκπλύσεις με θαλασσινό νερό, καταπολεμώντας τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid.
Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας κατατασσόταν στην 193η θέση επί συνόλου 195 χωρών σε περσινή μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ενώ είχε δημιουργηθεί για να προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη από βασικές υπηρεσίες έως εξειδικευμένες θεραπείες σε κρατικά νοσοκομεία, συνήθως σε αστικά κέντρα.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της για την COVID-19, δεν διαθέτει κανένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και μοιάζει να βασίζεται σε αντιβιοτικά. Ορισμένοι επιστήμονες δεν κρύβουν πως ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 στη χώρα.
ΠΗΓΗ