Ένας φαλλός και μια βρισιά λαξευμένα πάνω σε μια ρωμαϊκή πέτρα

Εκείνη την εποχή τα φαλλικά σύμβολα χρησιμοποιούνταν για καλή τύχη ή γονιμότητα, όχι όμως σε αυτήν την περίπτωση.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από THE VINDOLANDA TRUST



Οι αρχαιολόγοι έμειναν αναψοκοκκινισμένοι όταν σε μια πρόσφατη ανασκαφή, αποκρυπτογράφησαν ένα προσβλητικό μήνυμα που ήταν λαξευμένο σε μια πέτρα κοντά στο Τείχος του Αδριανού.

Η πέτρα περιείχε ένα προσβλητικό σχόλιο, το οποίο γράφτηκε πριν από περισσότερα από 1.700 χρόνια. Το σχόλιο αφορούσε κάποιον που ονομαζόταν Secundinus και δίπλα στην αποδοκιμασία φαίνεται λαξευμένο και ένα φαλλικό σχήμα.

Μπορεί εκείνη την εποχή τα φαλλικά σύμβολα να χρησιμοποιούνταν για καλή τύχη ή γονιμότητα, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν πως το πραγματικό νόημα της συγκεκριμένης επιγραφής δεν ήταν και τόσο θετικό.

Κατά την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος, οι ειδικοί κατέληξαν πως η πέτρα, που βρέθηκε στη ρωμαϊκή τοποθεσία Vindolanda, περιείχε το μήνυμα «Secundinus cacator», που μεταφράζεται ως «Σεκούντινος, ο χέ*της». Μάλιστα, πιστεύουν πως η φαλλική εικόνα δίπλα από το μήνυμα προσέθετε επιπλέον ισχύ σε αυτό.

sekountinos-o-xestis_city.jpg
Φωτογραφία: THE VINDOLANDA TRUST




«Απολύτως ευχαριστημένος»

Η πέτρα - η οποία έχει πλάτος 40 εκατοστά και ύψος 15 εκατοστά - βρέθηκε από τον Dylan Herbert, έναν συνταξιούχο βιοχημικό από τη Νότια Ουαλία.

Ο Dylan έκανε την ανακάλυψη στις 19 Μαΐου προς το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του ως εθελοντή στις ανασκαφές.

«Είχα αφαιρέσει πολλά ερείπια όλη την εβδομάδα και για να είμαι ειλικρινής αυτή η πέτρα μπήκε στον δρόμο μου, χάρηκα όταν μου είπαν ότι μπορούσα να τη βγάλω από την τάφρο», είπε.

«Έμοιαζε από πίσω σαν όλες τις άλλες, ήταν μια πολύ συνηθισμένη πέτρα, αλλά όταν την μετακίνησα, τρόμαξα βλέποντας μερικά καθαρά γράμματα. Αφού αφαιρέσαμε τη λάσπη, συνειδητοποίησα την πλήρη έκταση αυτού που είχα αποκαλύψει και ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος».

sekountinos-o-xestis-2_city.jpg
Ο Dylan Herbert. Φωτογραφία: THE VINDOLANDA TRUST



Ο Δρ Andrew Birley, διευθυντής ανασκαφών και διευθύνων σύμβουλος του «Vindolanda Trust», είπε ότι ένα άμεσο μήνυμα από το παρελθόν ήταν πάντα ένα σπουδαίο γεγονός, αλλά αυτό τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα.

«Ο συγγραφέας του είχε ξεκάθαρα μεγάλο πρόβλημα με τον Σεκούντινο και είχε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ανακοινώσει τις σκέψεις του δημόσια σε μια πέτρα», πρόσθεσε.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Σεκούντινος ενοχλήθηκε όταν είδε αυτό το μήνυμα καθώς περιπλανιόταν στην τοποθεσία πριν από περισσότερα από 1.700 χρόνια».

Συνολικά έχουν βρεθεί 13 σκαλίσματα με φαλλούς στην τοποθεσία, κοντά στο Hexham, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού, που εκτείνεται στη βόρεια Αγγλία από το Wallsend στον ποταμό Tyne στα ανατολικά έως το Bowness-on-Solway στα δυτικά.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ