Πετούσε όλα τα βιογραφικά των γυναικών και τους έλεγε «Πηγαίνετε να κάνετε παιδιά»

Πρώην επικεφαλής τεχνολογίας στην Google ξέσπασε σε ένα σεξιστικό παραλήρημα στο Twitter και μετά διέγραψε τις αναρτήσεις του.

Article featured image
Article featured image


Ένας πρώην προγραμματιστής στην Google περηφανευόταν στο Twitter γιατί πέταγε τα βιογραφικά των γυναικών συνεντευξιαζόμενων μπροστά στα μάτια τους, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεών τους.

Όπως αναφέρει το Business Insider, τα πλέον διαγραμμένα tweets του Patrick Shyu, εξιστορούσαν τον σεξιστικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν στις γυναίκες που έπρεπε να πάρει συνέντευξη.

«Όταν συνήθιζα να παίρνω συνεντεύξεις για την Google, απέρριπτα όλες τις γυναίκες επιτόπου και πέταγα τα βιογραφικά τους μπροστά τους», έγραψε ο Shyu σε μια ανάρτηση στις 22 Μαΐου που είδε το Insider.

«Τους έλεγα, "Πηγαίνετε να κάνετε μερικά παιδιά. Μην ανησυχείτε, είμαι πιο έξυπνος από εσάς, είμαι σίγουρος για αυτό"», έγραψε ο Shyu.

twitter-sexistiko-paralirima-1_city.png
Εικόνα: Business Insider



Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Shyu εργάστηκε στην Google ως επικεφαλής τεχνολογίας στην εφαρμογή YouTube από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2018. Στη συνέχεια άλλαξε δουλειά και εργάστηκε στο Facebook —που τώρα ονομάζεται Meta— από τον Μάιο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 ως μηχανικός προσωπικού-λογισμικού στο Facebook Video.

Ο Shyu πλέον διατηρεί ένα κανάλι στο YouTube στο οποίο δημοσιεύει αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με τις εποχές που εργαζόταν για το Facebook και την Google.

Στις 22 Μαΐου συνέχισε τις αναρτήσεις στο Twitter προσπαθώντας να εξηγήσει τη στάση του. Για παράδειγμα, πρότεινε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κωδικοποιούν και αντ' αυτού θα έπρεπε να εργάζονται ως influencers ή δημιουργοί περιεχομένου - σταδιοδρομίες που κλίνουν στη «φυσική τους δύναμη».

«Το να γράφεις κώδικα είναι μια βάναυση δουλειά 24/7 και απαιτεί τόση αποκλειστικότητα όση και η μητρότητα», έγραψε ο Shyu, προσθέτοντας ότι οι μητέρες θα επέστρεφαν «απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες» μετά την άδεια μητρότητας.

«Κανείς δεν ζήτησε γυναίκες προγραμματίστριες. Ζητήσαμε γυναίκες influencers και αντ' αυτού πήραμε "ανεξάρτητες γυναίκες" με κοστούμια και παντελόνια. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία αν θέλεις οικογένεια. Μια γυναίκα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα να είναι καλή μητέρα και σύζυγος, όχι μηχανή κωδικοποίησης. Το να είσαι “Μητέρα/Σύζυγος” είναι μια εξαιρετική δουλειά», έγραψε στο Twitter.

twitter-sexistiko-paralirima-2_city.png
Εικόνα: Business Insider



Σε ένα άλλο tweet, ο Shyu διευκρίνισε ότι πίστευε ότι «οι γυναίκες μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί προγραμματιστές», αλλά θα τις ενθάρρυνε επίσης να δουλεύουν από σπίτι.

«Εάν η ανοιχτή θέση εργασίας που έχετε στον κλάδο της τεχνολογίας δεν υποστηρίζει τη μερική απασχόληση για 3+ χρόνια, μην υποστηρίζετε τις μητέρες. Οι περισσότεροι άνδρες θυσιάζονται για την οικογένεια. Οι γυναίκες θυσιάζουν την οικογένεια για την καριέρα».

Δύο μέρες αργότερα, ο Shyu έγραψε στο Twitter: «Ο μισογυνισμός στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Είναι μια δικαιολογία για ανίκανες γυναίκες που αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο ερευνώντας τον όρο "μισογυνισμός" αντί να βελτιώσουν τον εαυτό τους».



Ο Shyu δέχτηκε αρκετά επικριτικά σχόλια από τους χρήστες του Twitter για τις απόψεις του, με κάποιους να υποτιμούν τον ισχυρισμό του για τη βαρβαρότητα του επαγγέλματος του κωδικοποιητή. «Αδερφέ, κάθεσαι σε μια καρέκλα παιχνιδιών και βγάζεις γραμμές κειμένου τρώγοντας Cheetos, δεν εισβάλλεις στο Βερολίνο το 1945», έγραψε ένας χρήστης.

Άλλοι στόχευσαν τις απόψεις του για τις γυναίκες στον κλάδο του. «Οι άντρες δεν πρέπει να ασχολούνται με την τεχνολογία, καθώς τα παράλογα συναισθήματα που προκαλεί η τεστοστερόνη τούς καθιστούν βιολογικά προδιατεθειμένους να υποκύψουν σε χαζές ιδέες όπως τα κρυπτονομίσματα», έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.

Ο Shyu απάντησε στους επικριτές του, λέγοντάς τους να «μπουν πρώτα στην Google». Την Πέμπτη, έγραψε ότι είχε διαγράψει όλα τα προηγούμενα tweets του και δήλωσε ότι «οι απόψεις μου δεν είναι αδιάλλακτες, δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε ως άνθρωποι».



Οι γυναίκες προγραμματιστές που εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας στις οποίες κυριαρχούν άνδρες έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει εμπόδια. Ορισμένες γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας μίλησαν επίσης για το πώς η παρενόχληση και οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας τις ώθησαν να βγουν από τον κλάδο, παρά την άντληση προσοδοφόρων μισθών.


Με πληροφορίες από Business Insider

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ