Τι είναι επιτέλους αυτό το κομπόστ;

Την πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη «κομπόστ» μού ήρθαν στο μυαλό τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, με τα οποία έφτιαχνε γλυκά η γιαγιά στο χωριό. Όμως όχι, το κομπόστ δεν έχει καμία σχέση με την κομπόστα.

Article featured image
Article featured image



Όλοι οι φυσιολάτρες φίλοι μου μού έλεγαν ότι κάνει θαύματα για τα φυτά και τον κήπο, ενώ θα ήταν ιδανικό ακόμη και για μένα που δεν κατάφερα να κρατήσω ζωντανό ούτε πλαστικό κάκτο. Φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν είδα ότι είναι απλώς ένας σωρός από χώμα. Κι όμως, το κομπόστ είναι πολύ περισσότερα από αυτό.

Όμως, τι είναι επιτέλους αυτό το κομπόστ που έχει γίνει τόσο μεγάλο trend και έχει αποκτήσει τόσους πολλούς φίλους; Στην ουσία είναι οργανικό υλικό σε αποσύνθεση που παράγεται όταν τα βακτήρια στο έδαφος διασπούν τα οργανικά σκουπίδια με αποτέλεσμα ένα προϊόν πλούσιο σε μέταλλα που αποτελεί ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό για τον κήπο και τις γλάστρες σας. Με λίγα λόγια, μετατρέπει κάτι άχρηστο και ρυπογόνο, σε κάτι χρήσιμο που ταυτόχρονα βοηθά τον πλανήτη!

DSCF9402.jpg



Αν ήδη ψήθηκες, δες το βίντεο που ετοίμασε για τα Lidl Eco Hacks η γνωστή tree hugger Νατάσα Χρίστου, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, sustainability consultant και co-founder του Gardens of the Future, όπου θα μας δείξει βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε φυσικό κομπόστ στο σπίτι.

Στο πλαίσιο λοιπόν του Lidl Eco Hacks, η Lidl Κύπρου ετοίμασε μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας!



Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια, σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία είναι λοιπόν το κομπόστ ή εδαφοβελτιωτικό.

Εκτιμάται ότι ένα νοικοκυριό 4 ατόμων, που κάνει συστηματικά οικιακή κομποστοποίηση, εκτρέπει από τα σκουπίδια κάθε χρόνο περίπου 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα και τα μετατρέπει σε κομπόστ. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο περίπου 30-35% των συνολικών ετήσιων απορριμμάτων του νοικοκυριού! Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η κομποστοποίηση είναι πολύ σημαντική και αν όλοι έκαναν το δικό τους κομμάτι, τότε ο πλανήτης μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα.

DSCF8545.jpg



Πώς λειτουργεί η κομποστοποίηση:

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι εργάτες της κομποστοποίησης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό, καθώς αποδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.

Στην κομποστοποίηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδες από όλα τα φρούτα, καθώς και ολόκληρα φρούτα και λαχανικά που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε και είναι έτοιμα να σαπίσουν.

Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσόφλια αυγών (πλούσια σε ασβέστιο), υπολείμματα από τα φίλτρα καφέ, φακελάκια από τσάι, όπως και εφημερίδες και χαρτόνια. Όσο πιο μεγάλη ποικιλία έχουμε στην πρώτη ύλη της διαδικασίας, τόσο πιο ποιοτικό και θρεπτικό το αποτέλεσμα που θα πάρουμε!

DSCF9284-Edit.jpg



Φυσικά, δεν είναι όλα τα υλικά της κουζίνας και του κήπου κατάλληλα για κομποστοποίηση. Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, γάτες, μύγες κ.λπ. Τα απορρίμματα των οικόσιτων ζώων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε περιέχει πλαστικό ή συνθετικό. Να θυμάστε ότι το καλό κομπόστ, δεν πρέπει να μυρίζει άσχημα!

Δες το βίντεο που ετοίμασε η Νατάσα για τα Lidl Eco Hacks και μάθε πώς μπορείς κι εσύ εύκολα και απλά να φτιάξεις το δικό σου κομπόστ, δίνοντας νέα πνοή στον κήπο ή τις γλάστρες σου!

DSCF9788.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ