Στην Αριζόνα θέλουν να εκτελέσουν θανατοποινίτη με το αέριο των Ναζί

Οργή από την εβραϊκή κοινότητα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από AP

Οργή στην αμερικανική εβραϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει η απόφαση της Αριζόνας να επιλέξουν τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να σκοτώσουν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως το μέσο εκτέλεσης θανατοποινιτών.

Μετά το εκτελεστικό απόσπασμα και την ηλεκτρική καρέκλα, σειρά παίρνει στις εκτελέσεις ο θάλαμος αερίων. Οι συντηρητικές αμερικανικές Πολιτείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προμηθευτούν υλικά για τα θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα που χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις των καταδίκων και έτσι θέλουν να μιμηθούν τους Ναζί!

Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας όρισε για τις 8 Ιουνίου την εκτέλεση του Φρανκ Άτγουντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 σε θάνατο για τη δολοφονία ενός οκτάχρονου κοριτσιού. Οι αρχές έδωσαν στον θανατοποινίτη το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ του ενέσιμου διαλύματος ή του θαλάμου αερίων...

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι σωφρονιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υδροκυάνιο, το βασικό συστατικό του Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των κρατουμένων. Όμως, η μητέρα του Φρανκ Άτγουντ ήταν Εβραία και έφυγε από την Αυστρία το 1939 για να γλιτώσει από τους Ναζί, εξήγησε ο Τζο Πέρκοβιτς.

Στις ΗΠΑ, επτά συνολικά Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση αερίων για την εκτέλεση κρατουμένων, κυρίως ως δεύτερη επιλογή. Στην πράξη, καμία δεν έχει κάνει τέτοια εκτέλεση από το 1999.Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται εδώ και χρόνια με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος. Οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτού του πρωτοκόλλου –το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο στους κατάδικους– και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να εφοδιάσουν τις σωφρονιστικές υπηρεσίες με τέτοια σκευάσματα, οδήγησαν στην αναβολή πολλών εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια.

Στην Αριζόνα δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 2014, όταν ένας θανατοποινίτης έπαθε σπασμούς και αγωνιούσε για δύο ώρες μέχρι να πεθάνει, αφού του χορηγήθηκε το ενέσιμο διάλυμα.

Όμως, οι αρχές της Αριζόνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εκτελέσεις από φέτος. Πριν από τον Άτγουντ, είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί στις 11 Μαΐου ο Κλάρενς Ντίξον, που καταδικάστηκε για τον φόνο μιας φοιτήτριας. Και εκείνος είχε στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να δηλώσει αν επιθυμεί να εκτελεστεί σε θάλαμο αερίων. Η σιωπή του σήμαινε ότι δεχόταν να εκτελεστεί με ενέσιμο διάλυμα.

Τον Φεβρουάριο, η τοπική εβραϊκή κοινότητα προσέφυγε στο δικαστήριο, ματαίως, για να εμποδίσει τις αρχές να χρησιμοποιούν υδροκυάνιο στις εκτελέσεις. «Είναι τρομακτικό που η Αριζόνα επέλεξε το Zyklon-B, το χημικό προϊόν που χρησιμοποίησαν οι Ναζί στο Άουσβιτς για να σκοτώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», εξήγησε ο Τιμ Εκστάιν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας της περιοχής του Φίνιξ, πρωτεύουσας της Αριζόνας.

Τον Απρίλιο, η Νότια Καρολίνα προκάλεσε σάλο όταν ζήτησε από έναν θανατοποινίτη να επιλέξει αν θέλει να εκτελεστεί στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην ηλεκτρική καρέκλα. Η εκτέλεση τελικά ανεστάλη την τελευταία στιγμή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ