Μπορεί ένα χάπι να προκαλέσει το συναίσθημα της αγάπης;

Τα «φίλτρα αγάπης» θα σταματήσουν να είναι (μόνο) προϊόν μυθοπλασίας.

Article featured image
Article featured image


Tα φίλτρα αγάπης μπορεί να μην είναι πλέον προϊόν μυθοπλασίας. Σύμφωνα με ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, τα χάπια που προκαλούν συναισθήματα αγάπης στον εγκέφαλο βρίσκονται «στον ορίζοντα».

Η δρ. Άννα Μαχίν, μια εξελικτική ανθρωπολόγος και συγγραφέας του «Why We Love», είπε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον αρκετά για τη νευροχημεία ώστε να μπορούν δημιουργήσουν χάπια που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν το σώμα (ώστε να βρεθεί) σε μια κατάσταση που προκαλείται από το συναίσθημα της αγάπης.

Αυτά τα χάπια θα μπορούσαν ενδεχομένως «να ενισχύσουν τις ικανότητές μας να βρούμε την αγάπη - ή να αυξήσουν την πιθανότητα να παραμείνουμε ερωτευμένοι όταν (αυτό) είναι λίγο δύσκολο».

«Εγείρονται πολλά ηθικά ερωτήματα... αλλά τα χάπια αγάπης είναι σίγουρα στον ορίζοντα», είπε στο Cheltenham Science Festival.

Η δρ. Μαχίν πιστεύει ότι τέτοια χάπια θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν από επαγγελματίες που παρέχουν θεραπεία σε ζευγάρια σε διάστημα τριών έως πέντε ετών. Ωστόσο γεννάται το εξής ερώτημα: δεν θα δίνουν οι άνθρωποι αυτά τα χάπια στον οποιονδήποτε;



Μπορεί να ακούγεται φουτουριστικό, αλλά μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ ορισμένων χαπιών και συναισθηματικής εγγύτητας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το MDMA «ενισχύει τα συναισθήματα εγγύτητας με τους άλλους» - και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε θεραπείες ζευγαριών.

«Το MDMA χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970 από συμβούλους ζευγαριών στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να “σώσουν” τους γάμους τους – με καλά αποτελέσματα, αλλά ατεκμηρίωτα», εξήγησε ο Ντέιβιντ Νατ, καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College.

Η δρ. Μαχίν υπέθεσε ότι οποιαδήποτε «φάρμακα αγάπης» στο μέλλον πιθανότατα θα ενισχύουν την ωκυτοκίνη, που συχνά αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης», λόγω του γεγονότος ότι προκαλεί συμπεριφορές και συναισθήματα «δεσίματος». Η ορμόνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του σεξ, του θηλασμού και του τοκετού, αλλά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συμβάλλει και στα αρχικά στάδια των ερωτικών ραντεβού.

«Η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα σε μια δεκαετία για να πάρουν οι άνθρωποι μια δόση πριν βγουν έξω το βράδυ του Σαββάτου – συνοδεύοντάς την με ένα ποτήρι prosecco», λέει η δρ. Μαχίν.

Το μαζικό μάρκετινγκ χαπιών και φίλτρων αγάπης εξακολουθεί να είναι λίγο υποθετικό, αλλά ο καθηγητής Νατ πιστεύει ότι θα δούμε σύντομα το MDMA να έχει άδεια χρήσης για παθήσεις όπως η Διαταραχή Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PSTD), ενώ θα μπορούσε να ακολουθήσει και η χρήση παρόμοιων χαπιών στη θεραπεία σχέσεων.


Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ