Εικόνες ντροπής στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στα σύνορα με το Μαρόκο

Μετανάστες, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα, έπεσαν νεκροί, και αυτός δεν είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε.

Article featured image
Article featured image


Tους 23 έφθασαν οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από τις μαροκινές αρχές, κατά τη μαζική προσπάθεια 2.000 περίπου Αφρικανών μεταναστών - κυρίως από το Σουδάν - να εισχωρήσουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο βόρειο Μαρόκο και τη βίαιη συμπλοκή δύο ωρών με αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας, με τις εικόνες που κυκλοφόρησαν να σοκάρουν από την ένταση και την αγριότητα της σύγκρουσης. H Μαροκινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 29, επικαλούμενη τοπικούς αξιωματούχους.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν 2.000 άτομα αφρικανικής καταγωγής πλησίασαν τη Μελίγια, με 500 περίπου να καταφέρνουν τελικά να εισέλθουν σε μια περιοχή ελέγχου των συνόρων, αφού έκοψαν πρώτα έναν φράχτη με ψαλίδια, σύμφωνα με μια δήλωση της τοπικής αντιπροσωπείας της ισπανικής κυβέρνησης.

AP19200471997600.jpg
Ο φράκτης που χωρίζει το Μαρόκο και τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια [Χοσέ Κολόν/Φωτογραφία AP]



«Πέντε μετανάστες κατέληξαν, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 23 νεκρούς», ανακοίνωσε πηγή των αρχών της επαρχίας του Ναντόρ, διευκρινίζοντας ότι «18 μετανάστες και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση», με τους τραυματίες συνολικά να είναι εκατοντάδες. Τελικά, 133 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν και να καταλήξουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών.


Φωτογραφίες που δημοσίευσε το AP

meligia.jpg

meligia2.jpg

meligia3.jpg

meligia4.jpg

meligia5.jpg

meligia6.jpg

meligia7.jpg

meligia8.jpg



Τα γεγονότα

Οι αρχές του Μαρόκου υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη και να κατευθυνθούν στη Μελίγια. Εκεί, πάνω στον συνωστισμό, πολλοί ποδοπατήθηκαν, ενώ άλλοι έπεσαν την ώρα που σκαρφάλωναν τον φράχτη που χωρίζει τις δύο πλευρές και ο οποίος φυλάσσεται αυστηρά.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι επικρίσεις για την υπερβολική βία. Βίντεο εμφανίζουν Μαροκινούς φρουρούς να τραβούν με τη βία τραυματίες ή να χτυπούν ανθρώπους που ήταν πεσμένοι καταγής. Κάποιοι εξ αυτών έχουν ματωμένα χέρια, αιμορραγούν και τα ρούχα τους είναι σκισμένα. Κάποιοι άλλοι δεν δείχνουν σημάδια ζωής. Ανάμεσά τους στέκονται Μαροκινοί αστυνομικοί.



Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν, αφού δεν έλαβαν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια.



Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε τα γεγονότα «επίθεση στην εδαφική μας ακεραιότητα» και επέρριψε τις ευθύνες στους διακινητές των μεταναστών. Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είχαν ξύλα, μαχαίρια και οξύ με τα οποία επιτέθηκαν στους φύλακες.

Η Μελίγια και η Θέουτα, ο άλλος μικροσκοπικός βορειοαφρικανικός θύλακας της Ισπανίας, έχουν τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική, γεγονός που τις καθιστά πόλο έλξης για μετανάστες και πρόσφυγες.



Η απόπειρα να περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα είναι η πρώτη από την απόφαση της Ισπανίας και του Μαρόκου να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων, βελτιώνοντας τις όχι και τόσο καλές σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ