Ελλάδα: Χιμπατζής το έσκασε από ζωολογικό κήπο και οι υπεύθυνοι τον θανάτωσαν

Η θανάτωση του ζώου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια το θέμα της κράτησης άγριων ζώων σε χώρους προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, στερώντας το βασικό αγαθό τής ελευθερία τους. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Ένας 27χρονος alpha male χιμπατζής που το έσκασε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θανατώθηκε, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει το ζώο, ο ιδρυτής του Πάρκου υποστήριξε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή αφού η αναισθησία για να τον «πιάσει» χρειαζόταν διάστημα περίπου 20 λεπτών. Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο με τον χιμπατζή τη στιγμή που είναι ελεύθερος στο πάρκινγκ. Το βίντεο επιβεβαιώνει τη μαρτυρία ενός άνδρα που βρισκόταν στο πάρκινγκ και κλειδώθηκε μέσα στο αμάξι του, ενώ ισχυρίστηκε πως «όπλο νάρκωσης δεν είδα».



Ο λογαριασμός vegan22greecechallenge στο Instagram αναφέρει πως «το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ξαναχτυπά δολοφονώντας άλλον έναν από τους έγκλειστους σκλάβους του. Κανένα ζώο δεν αξίζει μια τέτοια ζωή ούτε έναν τέτοιο θάνατο. Ελευθερία για όλα τα πλάσματα. Να κλείσουν τώρα όλοι οι ζωολογικοί κήποι». Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17:00 σήμερα Κυριακή έξω από το Πάρκο «για την άδικη θανάτωση του ζώου αυτού αλλά και για τα χιλιάδες ζώα που είναι αιχμάλωτα σε αυτό το κολαστήριο ψυχών».


Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η θανάτωση του χιμπατζή

Ο 27χρονος χιμπατζής, ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα του Πάρκου, με ύψος 1,60 σε όρθια θέση και βάρος 60 κιλά. Κατάφερε να υπερπηδήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια και να περάσει την τάφρο που υπάρχει περιμετρικά. Ο χιμπατζής βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου και οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν. Αποφάσισαν να τον θανατώσουν ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, αφού θα χρειάζονταν 15 λεπτά για να δράσει.

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ είπε στον ΑLPHA ότι χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστήρας που δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» που επικαλείται το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν. Για πυροσβεστήρα έκανε λόγο και ένας αυτόπτης μάρτυρας...

Όταν ρωτήθηκε εάν το ζώο μπορούσε να γλιτώσει, είπε: «Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, γιατί μια νάρκωση σε ένα ζώο που έχει υψηλή αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή θα έκανε 15-20 λεπτά για να μπορεί να πιάσει. Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε πίσω αλλά δεν είχε καμία αντίδραση».



Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία οργανώνει για σήμερα Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο ότι στην ανακοίνωση του πάρκου, «δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες».



«Όπλο για να τον ναρκώσουν δεν είδα»

Την ώρα που ο χιμπατζής βγήκε από το κλουβί υπήρχαν επισκέπτες. Ενας από αυτούς μίλησε στον ALPHA: «Φτάνουμε έξω από την πύλη, βάζουμε την μικρή στο καρότσι και ξαφνικά σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω έναν χιμπατζή να είναι σε μια κολώνα πάνω και να έχει σηκωθεί όρθιος. Μιλάμε για πάνω από 1,80 ύψος, κατάμαυρος. Λέω στη γυναίκα μου βάλε το παιδί γρήγορα στο αυτοκίνητο. Με το που μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κάνει μια κίνηση και πηδάει, από τρία μέτρα που είναι η κολόνα. Έχουμε κάτσει μέσα κλειδωμένοι και ακούμε μια ειδοποίηση από τα μεγάφωνα μείνετε όλοι στα αυτοκίνητα γιατί έχει διαφύγει ζώο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκαν έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, ενώ κάποιος κρατούσε πυροσβεστήρα: «Όπλο για να το ναρκώσουν δεν είδα. Ο ένας κρατούσε πυροσβεστήρα. Ο χιμπατζής έφυγε μέσα στα χωράφια προς τη Λεωφόρο, επικρατούσε ένας πανικός. Είμαι συγκλονισμένος, τρέμω».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί στο Πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν...


Αντιδράσεις στα social media

Η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να θανατώσει τον χιμπατζή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς να επικρίνουν τόσο την απόφαση θανάτωσής του, όσο και το γεγονός ότι το ζώο αντί να βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, βρισκόταν περιορισμένο στον ζωολογικό κήπο.

Μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Σούλης έγραψε: «Να είσαι ένα υπέροχο πλάσμα, να σε έχουν μια ζωή φυλακισμένο, να καταφέρνεις να δραπετεύσεις και να σε δολοφονούν. Κάθετα αντίθετος σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα. Σταματήστε να τα επισκέπτεστε. Μην εκθέτετε τα παιδιά σε τέτοια βαρβαρότητα».



H επιχειρηματίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Κατρίνα Τσάνταλη, έγραψε χαρακτηριστικά:

«Δεν ξέρω πως ένας ζωολογικός κήπος που δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας για ζώα (και ανθρώπους) συνεχίζει να λειτουργεί. Χθες “εξουδετέρωσαν”, πυροβόλησαν εν ψυχρώ, έναν χιμπατζή. Παλαιότερα 2 τζάγκουαρ. Είδη προστατευόμενα, παρεμπιπτόντως, που δεν έχουμε την “πολυτέλεια” να εκτελούνται. Πριν λίγους μήνες, υποχώρησε η οροφή σε διάφορα κλουβιά και “διέφυγαν” 32 σπάνια και αρπακτικά πουλιά. Έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 6 δελφινιών τα τελευταία χρόνια. Και εκκρεμούν δικαστήρια & ποινικές διώξεις για τη “χρήση” δελφινιών σε παραστάσεις. Αυτά είναι όσα έχουν δημοσιευτεί.

Είναι αρκετά όμως για να αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να λειτουργεί ακόμη αυτός ο ζωολογικός κήπος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Ελευθερία θα έπρεπε να είναι, πράγματι, το υπέρτατο αγαθό τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Τα άγρια ζώα θα έπρεπε να ζουν όπως ορίζει η φύση τους και όχι σε κλουβιά σαν μουσειακά εκθέματα. Εάν τα παιδιά σας αγαπούν τα ζώα, μάθετε μαζί τους για αυτά μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ.

Όπως κάνετε για τους δεινόσαυρους με τους οποίους πολλά παιδιά έχουν τρέλα. Και μακάρι να έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη να ταξιδέψουν και να τα δουν με σεβασμό και από απόσταση στο φυσικό τους περιβάλλον. Ή έστω σε καταφύγια που φιλοξενούν ζώα που είναι "συμβατά" με το κλίμα της κάθε χώρας. Εύχομαι να σταματήσουν να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε αυτήν τη φυλακή που μόνο βασανιστική είναι για αυτά τα πλάσματα. Και σιγά σιγά, όλοι οι κήποι να εξελιχθούν σε καταφύγια προστασίας άγριων ζώων με στόχο την απελευθέρωση τους στη φύση, αν αυτό είναι δυνατό».


Με πληροφορίες από Reader

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ