Η κατάταξη το 2021 δείχνει «τη χρόνια αποτυχία όσων λαμβάνουν αποφάσεις, των δωρητών και των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τις συρράξεις και τα ανθρώπινα δεινά στην ήπειρο αυτή», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ, ο Γιαν Έγκελαντ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της.
Αν και πολύ συχνά το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου το καταλαμβάνουν αφρικανικές χώρες (8 στις 10 το 2020), το 2021 είναι η πρώτη χρονιά που «και οι δέκα εντοπίζονται στην Αφρική», τονίζεται στην έκθεση.
Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η ΛΔ Κονγκό είναι παράδειγμα «παραμέλησης», καθώς φιγουράρει στον κατάλογο αυτό «για έκτη συνεχόμενη φορά», τονίζει το NRC, με 5,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνα, και παρ’ όλ’ αυτά, εντός και εκτός Αφρικής, εκείνοι που έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό κλείνουν τα μάτια μπροστά στα κύματα βάρβαρων και στοχευμένων επιθέσεων εναντίον αμάχων και κάνουν κοινότητες κομμάτια», συνεχίζει η ΜΚΟ.
Στη δυτική Αφρική, η Μπουρκίνα Φάσο, όπου πλέον οι εκτοπισμένοι έχουν ξεπεράσει τους 1,75 εκατ., ειδικά στον βορρά, όπου μαίνονται επιθέσεις τζιχαντιστών, καταλαμβάνει τη 2η θέση, ακολουθούμενη από το Καμερούν, το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, το Μαλί, το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Μπουρούντι και την Αιθιοπία.