Υπάρχει ακόμα ένα «All I Want for Christmas is You» και αυτό αποτελεί πρόβλημα

Ο δημιουργός του κατηγορεί την Mariah Carey ότι θέλησε «να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα και το μοναδικό στυλ» του τραγουδιού του.

Article featured image
Article featured image


Το πιο διαδεδομένο χριστουγεννιάτικο χιτ που συνεχίζει να αποφέρει κέρδη στην τσέπη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μαράια Κάρεϊ, το «All I Want for Christmas is You», έβαλε σε μπελάδες την 53χρονη καλλιτέχνιδα.

Η Μαράια και ο συνδημιουργός του κομματιού, Γουόλτερ Αφανάσιφερ, δέχονται μήνυση από τον τραγουδοποιό Άντι Στόουν για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν να κάνουν με το θρυλικό τραγούδι.

Ο Στόουν ισχυρίζεται πως έγραψε και ηχογράφησε ένα τραγούδι με τον ίδιο τίτλο, πριν κυκλοφορήσει το κομμάτι της η Μαράια Κάρεϊ και γι’ αυτό τους κατηγορεί πως εν γνώσει τους και εσκεμμένα διεξήγαγαν μια καμπάνια για την απαξίωση του τραγουδιού του. Για τον λόγο αυτό διεκδικεί αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων.



Τα δύο τραγούδια έχουν διαφορετικούς στίχους και διαφορετικές μελωδίες. Όμως ο Στόουν –του οποίου το συγκρότημα «Vince Vance and the Valiants» ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το τραγούδι του το 1989– κατηγόρησε την Κάρεϊ και τον Αφανάσιεφ πως συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που είχε σκοπό «να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα και το μοναδικό στυλ» του τραγουδιού του. Όλα αυτά, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού.



Το «All I Want for Christmas Is You» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Merry Christmas», το οποίο κυκλοφόρησε από την Columbia Records την 1η Νοεμβρίου του 1994. Το άλμπουμ έγινε το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών στις ΗΠΑ, με πάνω από 15 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Το δε, τραγούδι «All I Want for Christmas is You» έχει φτάσει επανειλημμένα στην κορυφή των charts σε πολλές χώρες και φαίνεται να έχει αποφέρει στην Κάρεϊ πάνω από 60 εκατ. δολάρια από τα πνευματικά δικαιώματα, όλα αυτά τα χρόνια.

Στην αυτοβιογραφία της που η ίδια η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε, το 2020, περιλαμβάνονταν αναφορές για το πώς δημιουργήθηκε το θρυλικό τραγούδι. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται μάλιστα πως η έμπνευση για το τραγούδι δεν ήταν αρχικά από τη γιορτή των Χριστουγέννων, αν και κατέληξε να προσαρμοστεί στο κλίμα των ημερών και να συμπεριληφθεί στο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της Κάρεϊ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ