Η απίθανη Annie είναι ένα αλπακά που «νομίζει πως είναι κατοικίδιο σκυλί»

«Κάθε φορά που την ταΐζαμε, τη βγάζαμε έξω με τα σκυλιά και μετά απλώς τα αντέγραφε».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από BBC

Όταν ο Dannie Burns παραιτήθηκε από τη δουλειά του σε μια εταιρεία υαλοπινάκων πριν από 10 χρόνια, η πρώτη του σκέψη ήταν να αγοράσει ένα σπορ αυτοκίνητο και να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά μετά από μια διαδικτυακή αναζήτηση για εναλλακτικές επαγγελματικές σταδιοδρομίες, επέλεξε τελικά να αγοράσει δύο αλπακά. Πλέον έχει 75 αλπακά σε μια φάρμα, στο Θόρνχιλ, κοντά στο Στέρλινγκ.

Ωστόσο, ένα από αυτά τα αλπακά, η Annie, έχει γίνει περισσότερο κατοικίδιο που «νομίζει ότι είναι σκύλος» και κάνει μέχρι και βόλτες με το αυτοκίνητο του Dannie.

«Πηγαίνει παντού μαζί μου - σε σχολεία, κολέγια, σπίτια ηλικιωμένων», είπε ο Dannie στο BBC Scotland. «Εγώ οδηγώ και αυτή έχει το κεφάλι της έξω από το παράθυρο στο πίσω μέρους του αυτοκινήτου. Σήμερα το πρωί μάλιστα, με σταμάτησε η αστυνομία και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Την έβγαλαν φωτογραφία».

annie-to-katikidio-alpaca-2_city.jpg
Η Annie και ο Dannie. Φωτογραφία: BBC



Ο Dannie κατεβάζει τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτού του για να κάτσει η Annie, η οποία με το που ξεκινήσει να κινείται το όχημα ξαπλώνει. Όταν σταματάνε σε ένα φανάρι ή για κάποιο άλλο λόγο, το θηλυκό αλπακά σηκώνεται, βγάζει το κεφάλι έξω από το παράθυρο και ξανακάθεται όταν αρχίζουν να κινούνται και πάλι.

Η Annie, έχει ύψος περίπου 1,80 μ. και γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά η μητέρα της την απέρριψε. Ένα άλλο αλπακά που γεννήθηκε στο αγρόκτημα του Dannie ένα χρόνο νωρίτερα δεν είχε επιζήσει λόγω παρόμοιας απόρριψης. Η οικογένεια του Dannie αποφάσισε να μεγαλώσει την Annie, η οποία έζησε στο σπίτι τους για έξι μήνες, σαν σκύλος - ή μάλλον σαν μωρό.

«Έπρεπε να πάρω κατσικίσιο γάλα, υποκατάστατο γάλακτος, πρωτόγαλα, όλα τα είδη για να την κρατήσω στη ζωή. Τώρα νομίζει ότι εγώ είμαι η μαμά της. Όπως συμβαίνει με κάθε νεογέννητο, την ταΐζαμε κάθε δύο ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Απλώς τη φροντίζαμε και τη μεγαλώσαμε μόνοι μας», λέει ο Dannie.

Σήμερα, η Άννυ κοιμάται στη βεράντα του οικογενειακού σπιτιού. «Βασικά θέλει απλώς να είναι δίπλα στο σημείο που βρίσκομαι», είπε o Dannie. «Χαμογελάς κάθε φορά που ξυπνάς το πρωί και βλέπεις αυτό το μισό πρόσωπο να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Την βγάλαμε στο χωράφι με τα άλλα αλπακά και δεν έχει καμία σχέση μαζί τους. Πραγματικά δεν πιστεύει ότι είναι μία από αυτά. Έτσι απλά μένει δίπλα στην πύλη».

Ο Dannie λέει ότι η Annie είναι «σίγουρα εκπαιδευμένη για να μένει σπίτι» και «νομίζει ότι είναι σκύλος», αφού ακολούθησε το παράδειγμα των άλλων κατοικίδιων της οικογένειας στους πρώτους μήνες της ζωής της. «Κάθε φορά που την ταΐζαμε, τη βγάζαμε έξω με τα σκυλιά και μετά απλώς τα αντέγραφε».

«Περιπλανιέται όπου θέλει στη φάρμα, έχει την ελευθερία να περιφέρεται όπου της αρέσει. Πρέπει απλώς να προσέχουμε τι τρώει, γιατί τρώει τα πάντα - σακούλες από πολυαιθυλένιο, γλυκά, παιχνίδια, πατατάκια, σάντουιτς. Μερικές φορές προσπαθεί να κλέψει πράγματα από τα αυτοκίνητα των πελατών που έρχονται στη φάρμα. Είναι τρομερή, πραγματικά δεν έχει όρια».



«Η οικογένεια νομίζει ότι είμαι τρελός»

Η Annie είναι ένα από τα περίπου 6.000 αλπακά στη Σκωτία, λέει ο Dannie, και μέρος ενός συνόλου περίπου 75.000 έως 80.000 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ζώα αυτά, που συναντώνται συχνότερα σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο στις Άνδεις, μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου 25 χρόνια - «αποκλειστικά και μόνο για να τα εκθέτουν οι άνθρωποι και να επιδεικνύουν το τρίχωμά τους», δήλωσε ο Dannie στο Radio Scotland.

Σε χώρες όπως το Περού σκοτώνουν για το κρέας και το μαλλί τους, αλλά τα αλπακά χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και βοηθώντας όλο και περισσότερο ορισμένους ανθρώπους να ανακουφιστούν από το άγχος και το στρες. «Κάνουμε πεζοπορία, εκδηλώσεις, γάμους, γκαλά, αθλητικές ημερίδες, ό,τι ζητήσετε», είπε ο Dannie. «Η Annie πηγαίνει παντού».

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Annie, τα αλπακά είναι ωραία και εύκολα στην επικοινωνία. Είναι επίσης περίεργα. Αν πας σε ένα χωράφι, θα έρθουν να σου πουν γεια.

«Έχω εκπαιδεύσει την Annie να πηδά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να σηκώνεται στα πίσω πόδια της για καρότα. Η υπόλοιπη οικογένεια πιστεύει ότι είμαι τρελός. Νομίζουν ότι είναι και αυτή τρελή. Είναι πραγματικά ένα κατοικίδιο τώρα».

Ο Dannie έχει τρεις κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του λατρεύουν την Annie, η οποία τώρα είναι έγκυος, με το μωρό να αναμένεται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

«Δεν ξέρουμε αν θα δεχτεί το μωρό ή όχι. Θα δούμε, ίσως χρειαστεί να το αναθρέψω κι αυτό», λέει ο ιδιοκτήτης της φάρμας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ