Σε περίπτωση που σκέφτεστε να μετακομίσετε, μην επιλέξετε αυτές τις (μεγαλου)πόλεις
Είναι οι ακριβότερες για να ζει κάποιος ξένος εργαζόμενος.
Τετάρτη 08 Ιουνίου 2022
2
λεπτά
Την ετήσια λίστα με τις ακριβότερες χώρες για να ζει κάποιος ξένος εργαζόμενος (expat) παρουσιάζει η εταιρεία παγκόσμιας κινητικότητας ECA International, η οποία σπεύδει να προειδοποιήσει ιδίως όσους έχουν σκέψεις να μετακομίσουν στις μεγαλουπόλεις της Ασίας.
Η λίστα καταρτίστηκε στη βάση μιας σειράς παραγόντων, όπως το μέσο κόστος για την αγορά βασικών αγαθών, το ενοίκιο, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και η ισοτιμία του τοπικού νομίσματος.
Για τρίτη σερί χρονιά στην κορυφή «φιγουράρει» το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει την «τιμή» να αποτελεί την ακριβότερη πόλη στον κόσμο. Άλλωστε, πολύ εύκολα η Ασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή ήπειρος, με πέντε πόλεις να συγκαταλέγονται στην κορυφαία 10άδα.
Πρόκειται για τις Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Σαγκάη,Κουανγκτσόου και Σεούλ. Εάν λάβουμε υπόψη και τη Μέση Ανατολή, τότε οι εκπρόσωποι της Ασίας αυξάνονται σε έξι, καθώς στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Τελ Αβίβ του Ισραήλ.
Εκτός αυτού, μάλιστα, η Ασία διαθέτει και την πόλη, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη άνοδο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ο λόγος για το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, η οποία έκανε άλμα 23 θέσεων -από 162 σε 149.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες πόλεις, οι οποίες σταδιακά γίνονται ολοένα και πιο οικονομικά φιλικές, ιδίως για τους ξένους εργαζόμενους. Η Ευρωζώνη αποτελεί ένα βασικό παράδειγμα, λόγω της υποχώρησης του νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της βρετανικής στερλίνας.
Το Παρίσι, το οποίο κάποτε βρισκόταν στην κορυφή, σήμερα είναι εκτός των πρώτων 30 πόλεων. Το ίδιο ισχύει και για τις Μαδρίτη, Ρώμη και Βρυξέλλες. «Σχεδόν κάθε πόλη της Ευρωζώνης υποχωρεί στην κατάταξη», εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας.
Εξωγενείς παράγοντες, όπως οι διεθνείς συγκρούσεις, διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης έφεραν τη Μόσχα στην 62η θέση και την Αγία Πετρούπολη στην 147η θέση.
Η πιο ακριβή πόλη της ηπείρου, βέβαια, είναι η Γενεύη, η οποία κατατάσσεται στην 3η θέση (μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη. Αλλά ας σημειωθεί ότι η Ελβετία χρησιμοποιεί φράγκα και όχι ευρώ.