Pride-washing, ένα δίκοπο μαχαίρι

Πόσο θετικό είναι για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα το γεγονός πως κάθε Ιούνιο μεγάλες επιχειρήσεις «βάφουν» τα προϊόντα τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου;

Article featured image
Article featured image


Ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ως «Pride Month (Μήνας Υπερηφάνιας)» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μιας κοινότητας που μέχρι και σήμερα πολεμά για την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με όλα τα CIS στρέιτ άτομα, όπως για παράδειγμα τον θρησκευτικό γάμο, την τεκνοθεσία ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στη «μάχη» της διεκδίκησης δικαιωμάτων διάφορες πολυεθνικές (και μη) εταιρείες, οι οποίες κατά τη διάρκεια του μήνα κυκλοφορούν προϊόντα στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να δείξουν την υποστήριξή τους απέναντι στην κοινότητα.

Ωστόσο, πολλοί άρχισαν να κάνουν λόγο για pride-washing, γνωστό και ως rainbow-washing.

Όπως αναγράφεται στο urban dictionary, ο όρος pride washing σημαίνει την «χρήση ή προσθήκη χρωμάτων και/ή εικόνων του ουράνιου τόξου σε διαφημίσεις, ρούχα, αξεσουάρ, αξιοθέατα, λογότυπα κ.λπ., προκειμένου να υποδηλωθεί μια προοδευτική στάση διαφόρων εταιρειών και υποστήριξη προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα - αλλά με ελάχιστη προσπάθεια από τη μεριά τους ή καθόλου πραγματιστικά αποτελέσματα». Πρόκειται για όρο παρόμοιο με το «green-washing» που αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα και το «pink-washing» που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού.

Ουσιαστικά αυτό που σημαίνει είναι ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για «να πλουτίσουν», χωρίς απαραίτητα να προσφέρουν ουσιώδη ή πρακτική βοήθεια προς την κοινότητα.


Η πολύχρωμη πλευρά του νομίσματος

Όπως μάς λέει ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα (ΠΑΣΔ) και πρώην πρόεδρος της Accept Κύπρου, πλέον η πρακτική του «pride-washing» είναι κατανοητή, ασχέτως ότι στην Κύπρο δεν την βλέπουμε τόσο έντονα, πέραν από μερικές πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων.

«Πριν από 5-10 χρόνια δεν το έκανε καμία εταιρεία, πλέον νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν, έστω και για το θεαθήναι, γιατί αντιλήφθηκαν πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν και οι ίδιες να βοηθηθούν. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο οδεύουν επίσης πιο εύκολα προς δεσμεύσεις που μπορούν να αφορούν την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ υπαλλήλων τους, όπως για παράδειγμα άδειες για ένα τρανς άτομο που θέλει να προχωρήσει στη χρονοβόρα διαδικασία της φυλομετάβασης», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Είναι προφανές επίσης πως με την παρουσία προϊόντων που είναι «βαμμένα» στα χρώματα του ουράνιου τόξου, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποκτά περισσότερη ορατότητα και η κοινωνία αρχίζει να ευαισθητοποιείται απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

.
Υπάρχει όμως και η ασπρόμαυρη πλευρά

Όπως αναφέρει το The Urbanlist, το 2019, τα ενήλικα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είχαν συνολική αγοραστική δύναμη 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε αναφορά σε αυτήν ως «ροζ χρήμα». Φαίνεται πως η αυξανόμενη οικονομική δύναμη του «ροζ δολαρίου» έχει τραβήξει την προσοχή των επιχειρήσεων με αυξανόμενη ένταση.

Ένα παλαιότερο άρθρο του BBC («Business: The Economy: The Pink Pound») ανέφερε ότι «πάνω από το 90% των ομοφυλόφιλων υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στο “ροζ χρήμα”, ενώ παράλληλα μποϊκοτάρουν ενεργά εταιρείες κατά των ομοφυλοφίλων».

Πολλές εταιρείες ωστόσο, υποστηρίζουν - μόνο φαινομενικά - την κοινότητα γιατί αυτό τους επιφέρει κέρδη. Μερικά χαρακτηριστικά red flags που κάνουν αυτές οι εταιρείες, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγει ο οποιοσδήποτε είναι: η χαμηλότερη μισθοδοσία στους κουίρ εργαζομένους τους, δεν ορίζουν νομοθεσίες εντός της εταιρείας που προστατεύουν ή υποστηρίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένους, δεν δωρίζουν κανένα ποσοστό από τα έσοδα που κερδίζουν κατά τη διάρκεια του Pride Month σε οργανώσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι εταιρίες μπορεί να υποστηρίζουν και αντι-ΛΟΑΤΚΙ οργανισμούς.

Οι εταιρίες που νοιάζονται πραγματικά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα φροντίσουν να γνωρίζεις πως είναι με το μέρος σου, είτε με αναρτήσεις που θα εξηγούν τον τρόπο που υποστηρίζουν την κοινότητα, είτε με έμπρακτες δράσεις υπέρ της. Ένα άλλο green flag για να διακρίνει κανείς αν όντως μια εταιρεία υποστηρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι οι ενδείξεις ότι δεν δείχνει τη συμπαράστασή της μόνο κατά τη διάρκεια του Pride Month, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Pride Washing / Rainbow Washing, η Accept Κύπρου διοργανώνει μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με ακριβώς αυτήν τη θεματική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ