«Κοιτάω ψηλά, βλέπω το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται»
Το «Κορίτσι της Ναπάλμ» είναι 59 χρονών και ολοκλήρωσε τη θεραπεία για την αποκτάσταση του καμένου δέρματός της.
Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022
3
λεπτά
Κεντρική φωτογραφία από AP
Στην τελευταία θεραπεία για την αποκατάσταση του καμένου δέρματός της υποβλήθηκε 50 χρόνια μετά την αμερικανική επιδρομή βομβαρδισμού στο Βιετνάμ, η μεσήλικη πλέον Kim Phuc Phan Thi, η εικόνα της οποίας να τρέχει γυμνή ουρλιάζοντας από τον πόνο, την ώρα που γύρω της έπεφταν βόμβες ναπάλμ, έγινε η εικόνα του πολέμου του Βιετνάμ.
Ήταν 8 Ιουνίου 1972 και η εννιάχρονη Kim Phuc Phan Thi, από το χωριό Τρανγκ Μπάνγκ βρισκόταν σε ένα βουδιστικό ναό μαζί με την οικογένεια της, τη στιγμή που άκουσαν πολεμικά αεροπλάνα να πετούν από πάνω. Φοβούμενοι ότι σε λίγο θα άρχιζε η επίθεση βγήκαν έξω για να βρουν ένα πιο ασφαλές καταφύγιο. Αυτό συνέβη όμως την ώρα που οι βόμβες ναπάλμ εκρηγνύονταν γύρω από τον ναό. Το εύφλεκτο υγρό απλώθηκε σε όλο το σώμα της Phuc καίγοντας τη σάρκα της. Στην προσπάθειά της να σωθεί ξεγυμνώνεται από τα φλεγόμενα ρούχα της και τρέχει να σωθεί.
Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά ο νεαρός Βιετναμέζος φωτογράφος του Associated Press, Νικ Ουτ, απαθανάτισε τη στιγμή που τον έκανε διάσημο. «Κοίταξα μέσα από τον μαύρο καπνό και είδα ένα κοριτσάκι, γυμνό, να τρέχει». Καθώς η Phuc πλησίαζε ο Ουτ διέκρινε καθαρά τη σάρκα της να λιώνει και να πέφτουν κομμάτια στο έδαφος. Το μεγαλύτερο τμήμα της πλάτης της και το αριστερό της χέρι είχαν ήδη καεί από τη ναπάλμ.
Ο φωτογράφος του Associated Press κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το συγκεκριμένο συγκλονιστικό στιγμιότυπο.
Στα 59 της, η Kim Phuc Phan Thi, γνωστή και ως «Κορίτσι της Ναπάλμ», έκανε την τελευταία της δερματική θεραπεία μετά από δεκαετίες πόνου από τις ουλές σε όλο της το κορμί.
Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που αμέσως μετά την επίθεση οι γιατροί πίστευαν ότι δεν θα επιζούσε, αλλά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.
Τελικά, ανάρρωσε από τα τραύματά της και έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992, πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα.
Ωστόσο, συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τη γιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια, εργασία την οποία η χειρουργός συμφώνησε να εκτελέσει δωρεάν, αναφέρει το Sky News.
«Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το κορίτσι της Ναπάλμ. Τώρα είμαι φίλη, βοηθός, είμαι γιαγιά και μια επιζήσασα που φωνάζει υπέρ της ειρήνης», είπε η ίδια πρόσφατα, καθώς συμπλήρωνε 50 χρόνια από την ημέρα που τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα.
Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η Kim Phuc Phan Thi θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες τής είπαν να τρέξει.
«Και κοιτάω ψηλά, βλέπω το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται», περιέγραψε.
«Καίει! Καίει!», ούρλιαξε τρέχοντας μακριά από το φλεγόμενο χωριό της.
«Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή - ″Θεέ μου, κάηκα, θα γίνω άσχημη και οι άνθρωποι θα με βλέπουν διαφορετικά″», λέει.
Η εικόνα που τράβηξε ο Ουτ μπήκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα. Η ίδια εξακολουθεί να διατηρεί επαφή μαζί του. Ο 71χρονος έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά πήγε μαζί της στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει την 50ή επέτειο και το τέλος της θεραπείας της.