Στο μεταξύ, επιστήμονες κλωνοποίησαν ποντίκια από νεκρά κύτταρα

Νέα ανατρεπτική έρευνα.

Article featured image
Article featured image

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, με τίτλο "Healthy cloned offspring derived from freeze-dried somatic cells", φαίνεται πως μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο concept του...Jurassic Park.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamanashi της Ιαπωνίας κλωνοποίησαν επιτυχώς ποντίκια που διατηρούν την ικανότητα αναπαραγωγής και είναι δημιουργημένα από κρυοαποξηραμένα (freeze-dryied) σωματικά κύτταρα που προέρχονται από το σώμα κάποιο άλλου ποντικιού και όχι από σπέρμα ή ωάρια.

Τα κρυοαποξηραμένα κύτταρα είναι μια φθηνότερη και πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση του DNA που είναι απαραίτητο για κλωνοποίηση, καθώς η αποθήκευση του DNA είναι γενικά πολύ ακριβή και απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που κάνουν την όλη διαδικασία αρκετά αναξιόπιστη. Ωστόσο, τα κρυοαποξήραμένα κύτταρα μπορούν να αποθηκευτούν μόνο στους -30°C και έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν βιώσιμα για εννέα μήνες.

klonopoisipontikouepistimones.jpg

Το αξιοθαύμαστο είναι πως η διαδικασία της λυοφιλοποίησης ή κρυοαποξήρανσης σκοτώνει τα κύτταρα. Ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν ακόμη και έτσι να μεταφέρουν τον πυρήνα, όπου και αποθηκεύεται το γενετικό υλικό, από τα κατεψυγμένα, νεκρά κύτταρα σε άλλα μη-κατεψυγμένα κύτταρα ωαρίων. Αυτό παρήγαγε έμβρυα που εξελίχθηκαν σε κανονικά κλωνοποιημένα ποντίκια, με ποσοστό επιτυχίας 0,2 έως 5,4%, δημιουργώντας εν τέλει πανομοιότυπα ποντίκια με αυτά από τα οποία προέρχονται τα κύτταρα.

Ναι, καλά διαβάσατε. Οι ερευνητές κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ποντίκια, παίρνοντας DNA από νεκρά κύτταρα!

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα δε σταμάτησε εκεί τα πειράματα. Έπειτα πήρε τρία αρσενικά κλωνοποιημένα ποντίκια και εννέα θηλυκά κλωνοποιημένα ποντίκια, εκτρέφοντάς τα μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε θηλυκό να καταφέρει να παραδώσει μια γέννα.

Ol6jypE.jpg


Το πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτή η μέθοδος κλωνοποίησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις προσπάθειες διατήρησης των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα διαφόρων οικοσυστημάτων. Έτσι, παρόλο που το DNA μέσα στα κύτταρα που αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται, το χαμηλότερο κόστος και τα μακροπρόθεσμα οφέλη, ενδεχομένως κάνουν τη μέθοδο μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου του 2022 και μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ