Νόμιμες πηγές online μουσικής

Η χρήση streaming και online μουσικής, μέσω των νόμιμων πηγών, σεβόμενοι τους καλλιτέχνες, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Article featured image
Article featured image

Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου


Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε μαζί της δεκάδες προβλήματα, ωστόσο την ίδια στιγμή επισημάνθηκε το κενό της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς της κυπριακής κοινωνίας, ωθώντας όλους προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες και δη ευρωπαϊκές.

Η ανάγκη για επικοινωνία, πολιτισμό και ψυχαγωγία αυξήθηκε κατακόρυφα, με μόνο τρόπο επαφής και διάδρασης τη χρήση του διαδικτύου. Η χρήση λοιπόν streaming και on line μουσικής, μέσω των νόμιμων πηγών, σεβόμενοι τους καλλιτέχνες είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, έχοντας κατά νου ότι η πειρατεία αποδυναμώνει σημαντικά την προώθηση του πολιτισμού.


On line streaming

Το streaming ή αλλιώς Ροή Δεδομένων αφορά τη μεταφορά βίντεο και ήχου μέσω του Internet ή του Οικιακού Δικτύου (LAN), απευθείας από τον server ή υπηρεσία που τα φιλοξενεί.

Υπηρεσίες streaming θεωρούνται τα:

-Netflix

-YouTube

-Vimeo

-Apple TV, κ.ά.

Streaming όμως προς την τηλεόραση, μπορεί να πραγματοποιηθεί και από ασύρματες συσκευές όπως το smartphone και το laptop.


Λειτουργία streaming

Καθώς το περιεχόμενο του streaming μεταφέρεται στη συσκευή (τηλεόραση, laptop, smartphone, tablet κ.ά.) δίνει παρόμοια αίσθηση με αυτή της παρακολούθησης ψηφιακής τηλεόρασης ή την ακρόαση ραδιοφωνικού σταθμού.

Το streaming για να αποτρέψει προβλήματα διακοπής βίντεο/ήχου, αποθηκεύει μερικά δευτερόλεπτα περισσότερα από αυτό που βλέπεις ή ακούς στον υπολογιστή σου, ώστε αυτό να γίνεται όσο πιο ομαλά γίνεται.


Επί της ουσίας

Live streaming είναι η διαδικασία κατά την οποία μεταδίδεται, για παράδειγμα, ένα video, από κάτι το οποίο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή.

Για παράδειγμα, αν τώρα παίζει ένας αγώνας και εμείς τον βλέπουμε ζωντανά μέσω μίας ιστοσελίδας στο internet, τότε η ιστοσελίδα αυτή στην ουσία κάνει live streaming.

Ουσιαστικά μία κάμερα τραβάει τον αγώνα, στέλνει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα αυτά σε έναν streaming server και αυτός τα προβάλλει στην ιστοσελίδα, όπου εμείς τα βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο - live.

Το ίδιο ισχύει και για μια μουσική συναυλία και άλλα.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με βίντεο και ήχο, είτε μόνο με ήχο – στην περίπτωση ενός ραδιοφωνικού σταθμού).


Πώς κάνουμε online streaming μουσικής στην Κύπρο

Μιλώντας στη CITY, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου στην Κύπρο του Παγκόσμιου Οργανισμού «PRS FORMUSIC», Μιχαήλ Σκουφαρίδης, ο οποίος κληρονόμησε τη θέση αυτή, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και φυσικά γνώσεις, από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν υπεύθυνος στον σχετικό τομέα από το 1950 που υπάρχει στην Κύπρο ο σχετικός οργανισμός, ήταν ξεκάθαρος.

«Για να μπορούν οι υποψήφιοι να συμμορφωθούν με τον κυπριακό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1976, η επιχείρησή τους υποχρεούται νομικά να πληρώσει για τη χρήση οποιασδήποτε μουσικής πνευματικής ιδιοκτησίας στις εγκαταστάσεις της.

Η PRS εκπροσωπεί τους συνθέτες, στιχουργούς και εκδότες μουσικής, δηλαδή όλους τους δημιουργούς, και προστατεύει ως περιουσιακό στοιχείο τις μουσικές και τις δημιουργίες τους ακόμα και 70 χρόνια μετά τον θάνατό τους.

Ο PRS είναι ο επίσημα υπεύθυνος οργανισμός για την Κύπρο. Δημιουργήθηκε το 1914, για την Κοινοπολιτεία και δημιούργησε αντίστοιχους οργανισμούς σε όλες τις κοινοπολιτείες που άξιζαν να έχουν. Έχουν απομείνει στην ευθύνη του PRS η Καραϊβική, η Μάλτα, το Γιβραλτάρ και η Κύπρος.

Αυτήν τη στιγμή εκπροσωπούμε περισσότερα από 500 μέλη, καθένα εκ των οποίων αντιστοιχεί σε μία ψήφο, δηλαδή για παράδειγμα ένας διάσημος καλλιτέχνης όπως η Madona έχει την ίδια ψήφο με έναν Κύπριο τραγουδιστή που είναι γνωστός ενδεχομένως μόνο στο νησί μας», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος

Ο Μιχαήλ Σκουφαρίδης εξήγησε ότι για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να έχει εκδώσει τουλάχιστον ένα μουσικό έργο. «Όταν γίνει έχει τον δικό του αριθμό. Το κάθε τραγούδι, το κάθε κομμάτι μουσικής, καταχωρείται και λαμβάνει έναν χαρακτηριστικό αριθμό. Αν για παράδειγμα αυτό το τραγούδι ακουστεί στην Αυστραλία, τότε έχει τόσα δικαιώματα για αυτό το κομμάτι στην Αυστραλία. Με τον τρόπο αυτό το κάθε μέλος γνωρίζει πού ακούγεται η μουσική του.

Όσον αφορά στο διαδίκτυο για να έχεις streaming και online radio, η άδεια βγαίνει από τη σχετική ιστοσελίδα του PRS (prsformusic.com). Aκολούθως μπαίνει κανείς στο limited on line exploitation (περιορισμένη εκμετάλλευση των μουσικών έργων) και δημιουργεί Ιντερνέτ ραδιόφωνο και μεταφέρει μέσα τη μουσική που επιθυμεί.

Η άδεια είναι πολύ χαμηλού κόστους γιατί δεν έχει διαφήμιση. Αν στην πορεία το άτομο αποκτήσει διαφήμιση ή έχει μεγάλη προβολή τότε τα δικαιώματα είναι περισσότερα.

Η φιλοσοφία είναι όποιος χρησιμοποιήσει μουσική για κέρδος, τότε οι δημιουργοί πρέπει να αμειφθούν ανάλογα με το κέρδος», τόνισε.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση του YouΤube η διαδικασία δεν αφορά streaming service αλλά interactive δηλαδή είναι διαδραστικό, έχει διαφημίσεις και μπορεί κάποιος να μπει να διαλέξει ό,τι θέλει να κάνει δικό του play list. Όλα αυτά φέρουν εισοδήματα, στο εν λόγω κανάλι, άρα πληρώνουν τα ανάλογα ποσά.

LoridaRespect.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ