Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Τι περιείχε το φορτίο και ποιος ήταν ο τελικός του προορισμός

Οι σερβικές Αρχές επιβεβαίωσαν πως οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν ήταν οκτώ, όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Article featured image
Article featured image


Πτήση από το Βελιγράδι προς Μπαγκλαντές, κουβαλώντας 11,5 τόνους πυρομαχικών, πραγματοποιούσε το μοιραίο Antonov που κατέπεσε στην Καβάλα, σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, που επιβεβαίωσαν πως οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν ήταν οκτώ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων για τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.


Στο σημείο και ο Ουκρανός γενικός πρόξενος

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε λίγο νωρίτερα και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ. Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οκτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους - όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Μάλιστα, παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος.



Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν, αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί, ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.



Όλα όσα ανέφερε ο Υπ. Άμυνας της Σερβίας

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας/Κύπρου) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμμάν και το Ριάντ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρεία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρεία αερομεταφορών, τόνισε περαιτέρω.


Επιβεβαιώνει και η εταιρεία

Το ελλαδικό σάιτ NEWS 24/7 όπως μεταδίδει, επικοινώνησε με τον οperator της ουκρανικής Meridian Air Cargo, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα επικίνδυνο φορτίο και συγκεκριμένα για σερβικά πυρομαχικά.

«Πρόκειται για 12 τόνους πυρομαχικών. Ήταν ένα cargo με επικίνδυνο φορτίο. Το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Σερβία με προορισμό το Αμμάν (της Ιορδανίας). Τα πυρομαχικά ήταν σερβικά, ενώ το δρομολόγιο που εκτελούσε το Antonov δεν σχετίζεται με την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ήταν και αυτό σερβικής μίσθωσης», είπε ο Μπογκντάρεβιτς.

Σε ερώτηση του NEWS 24/7 για το εάν έχει πληροφόρηση για το πλήρωμα απάντησε: «Δεν έχω ακόμα νέα από τους Έλληνες διασώστες για το πλήρωμα των οκτώ Ουκρανών που ήταν στο αεροσκάφος. Περιμένουμε κι εμείς να μάθουμε νέα. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν μόνο άνδρες. Με τις ελληνικές αρχές έχω μιλήσει λίγο, κυρίως με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».

Ερωτηθείς τέλος σε ποιον ανήκε το αεροσκάφος, ο Μπογκντάρεβιτς απάντησε «σε Ουκρανό ιδιώτη».

Ο Στεφάνοβιτς ωστόσο δήλωσε διαφορετικό τελικό προορισμό για το μεταγωγικό Antonov και δη το Μπαγκλαντές, ενώ ο Μπογκντάρεβιτς είπε ότι το αεροσκάφος θα κατέληγε στο Αμμάν.

αντόνωφ.jpg



Αναμένεται ο ειδικός λόχος Βιολογικής Άμυνας στο σημείο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στην περιοχή συντριβής του Αντόνοφ, το βράδυ του Σαββάτου, όπου το συντονιστικό επέβαλε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ που επικαλείται τον δήμαρχο Παγγαίου, Φ. Αναστασιάδη, στην περιοχή εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη, με τις θερμικές κάμερες να μην καταγράφουν ίχνη ζωής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή είναι διασκορπισμένα πυρομαχικά γι’ αυτό και ζητείται από τον κόσμο να μην πλησιάσει, υπό τον φόβο έκρηξής τους.

Το πρωί της Κυριακής drone σάρωσε την περιοχή ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες διασωστών, πυροτεχνουργών και των υπόλοιπων τμημάτων.

Οι έρευνες επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, σε μια λευκή ουσία, άγνωστης προέλευσης που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στο σημείο.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», ανέφερε νωρίτερα ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί ήδη δύο ομάδες ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) ενώ αναμένεται και ειδικός λόχος Πυρηνικής – Χημικής Άμυνας.

Ειδικότερα, η μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει από την Αθήνα με Σινούκ ειδικό στρατιωτικό λόχο για να συμμετέχει στις έρευνες. Θα διατεθεί τμήμα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής) Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.

anton7.jpg



Το χρονικό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Ειδικότερα, ο πιλότος ενημέρωσε για το πρόβλημα το FIR Αθηνών που τον ρώτησε εάν μπορεί να προσγειωθεί στην Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη. Ο πιλότος απάντησε ότι από τη φωτιά στον κινητήρα δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Screenshot_1.jpg



Τη στιγμή που πετούσε στη «μύτη» της χερσονήσου του Άθω στο Άγιον Όρος, το αεροσκάφος φαίνεται πως έκανε στροφή 180 μοιρών κι άρχισε να χάνει ύψος φλεγόμενο σε μικρή απόσταση από σπίτια, σύμφωνα με βίντεο ντοκουμέντο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ