Πρόσωπα
Χθες, ο Νικόλας έγινε δεκτός στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου
Χθες, όμως, ο Νικόλας έπρεπε πρώτα «να περιμένει την άλλη διαδικασία, για τις άλλες Παγκύπριες, τις 'ειδικές', για τα 'ειδικά' παιδιά με τις 'ειδικές ικανότητες'».
Ο Νικόλας Μαρκαντώνης τελείωσε φέτος το Λύκειο, αλλά στη δική του περίπτωση ο δρόμος μέχρι την αποφοίτηση και την εξασφάλιση μιας θέσης στο Πανεπιστήμιο, ήταν γεμάτος εμπόδια και δυσκολίες. Πάσχοντας από εγκεφαλική παράλυση και έχοντας εκ γενετής τετραπληγία και απώλεια ακοής, έπρεπε αρχικά να δώσει έναν τεράστιο αγώνα, για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τροποποιημένο γραπτό εξετάσεων, στο οποίο θα μπορούσε να αντεπεξέλθει.
Ένας αγώνας για τα αυτονόητα, αφού τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Ένας αγώνας που μάς απέδειξε ξανά ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν εμποδίζονται συχνά από την αναπηρία τους, αλλά από την αναπηρία των διαφόρων φορέων να τους παρέχουν απρόσκοπτη «πρόσβαση», κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη.
Τελικά, ο Νικόλας μπόρεσε να παρακαθήσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ενώ στα τέλη Ιουνίου πήρε το απολυτήριό του, με γενικό βαθμό 18,43!
Χθες, όμως, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο Νικόλας, όπως καταγγέλλει η μητέρα του, κα Γιούλα Πιτσιάλη, «έμεινε και πάλι εκτός». Ο κωδικός του δεν ήταν καν καταχωρημένος, δεν αντιστοιχούσε σε κανένα πρόσωπο στη βάση δεδομένων. Ήταν, όμως, ο κωδικός του Νικόλα και η μητέρα του ήταν σίγουρη γι’ αυτό.
«Να περιμένεις τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων με αγωνία εδώ και μέρες. Να μπαίνεις στο σύστημα από τις 9:00 ξανά και ξανά μέχρι που, ναι, βγήκαν επιτέλους. Να βάζεις ξανά και ξανά τον κωδικό και να μην τον έχει καν καταχωρημένο. Άντε πάλι... ξανά εκτός... Να τηλεφωνείς στην Υπηρεσία εξετάσεων όπου πολύ ευγενικά σε ρωτούν εάν έκανες λάθος τον κωδικό.
Τους εξήγησα ότι ο κωδικός δεν είναι λάθος, αλλά ότι το παιδί έχει αναπηρία (και όλη τη διαδικασία που έγινε για να δώσει εξετάσεις).
Το μόνο λάθος είναι που γεννήθηκε σε μια χώρα που με κάθε ευκαιρία του αποδεικνύουν ότι θα μένει πάντα εκτός…
Ακόμη περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα…
Νικόλα μου, ό,τι και να είναι το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ», έγραψε χαρακτηριστικά η μητέρα του και πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας».
Εν τέλει, η ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι ο Νικόλας εξασφάλισε μια θέση στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήρθε μέσω επιστολής που απέστειλε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου προς το Υπουργείο Παιδείας.
«Το Υπουργείο έριξε το μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου» γιατί ο Νικόλας έπρεπε να περάσει μέσα από μια άλλη «ειδική» διαδικασία, που και πάλι τον διαχώριζε, υψώνοντας μπροστά του τα γνωστά τείχη προκατάληψης και ρατσισμού. Όπως και να έχει, ο Νικόλας χθες έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα σπουδάσει και θα γίνει αυτός που θέλει να γίνει, όχι αυτός που η «ανάπηρη» κοινωνία μας θα του επέτρεπε -ή μάλλον δεν θα του επέτρεπε- να γίνει.
«Ο Νικόλας δεν ήταν μέσα στα αποτελέσματα των Παγκύπριων εξετάσεων. Βλέπετε, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δεν αναγνωρίζει ακόμη ότι οι εύλογες προσαρμογές σε ένα γραπτό, για να δίνει πρόσβαση στον μαθητή με αναπηρία, πρέπει να είναι μέρος της όλης διαδικασίας.
Δεν εννοεί να συμπεριλάβει τα παιδιά με αναπηρίες σε μια ενιαία διαδικασία. Χρησιμοποιεί 'ειδικές' εξετάσεις, ειδικές διαδικασίες, ειδικούς κανονισμούς, και πάει λέγοντας. Το ΥΠΠΑΝ έριξε το μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να αποφασίσει εάν θα προσφέρει τη θέση στον μαθητή. Δεν μπήκε στον κόπο καν να αναλύσει τα αποτελέσματα του Νικόλα, δεν μπήκε στον κόπο να δει βάσει των αποτελεσμάτων του εάν περνούσε στο πανεπιστήμιο και να μας ενημερώσει όπως τους άλλους 5049 υποψηφίους. Ο Νικόλας περίμενε την άλλη διαδικασία, για τις άλλες Παγκύπριες τις 'ειδικές', για τα ειδικά παιδιά με τις 'ειδικές ικανότητες' (ειρωνικά το γράφω).
Τελικά πέρασαν κανονισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των 'ειδικών' τους αντιλήψεων, αυτών των διαχωριστικών, που προωθούν για τα παιδιά με αναπηρίες.
Eιδικά για να δικαιολογήσουν την εισαγωγή του Νικόλα στο πανεπιστήμιο με άλλη διαδικασία. Kαι να μην αφήσουν περιθώριο σε άλλα παιδιά με αναπηρία να έχουν εύλογες προσαρμογές όταν αυτά τις χρειάζονται μέσα από μια ενιαία διαδικασία.
(Εδώ ο κανονισμός που πέρασαν στα μουλωχτά: http://ucy.ac.cy/legislation/volumeb/5.1.2.htm
Όπως και να έχει...
Ο Νικόλας μπήκε στο πανεπιστήμιο με την αξία του, με τους βαθμούς του! Όσο και να προσπαθούν να υποβιβάσουν την προσπάθειά του δεν θα τα καταφέρουν.
Σήμερα είναι μέρα χαράς δεν θα σας επιτρέψουμε να μας την καταστρέψετε», έγραψε σε δεύτερη ανάρτηση η μητέρα του.