Η Μέλανη, το (σπάνιο) μαύρο φλαμίνγκο επέστρεψε στην Αλυκή Ακρωτηρίου

Τι είναι αυτό που την κάνει να έχει αυτό το ξεχωριστό χρώμα;

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Facebook / Georgios Sardalos

Ένα σπάνιο μαύρο θηλυκό φλαμίνγκο, επέστρεψε στην Αλυκή Ακρωτηρίου για πέμπτη φορά μέσα σε επτά χρόνια.

Το φλαμίνγκο, το οποίο πάσχει από «μελανισμό», μια γενετική ανωμαλία που το κάνει σκούρο καφέ ή μαύρο, προκάλεσε τεράστια έκπληξη σε όλο τον κόσμο, όταν έφτασε για πρώτη φορά το 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, Δρ. Θωμάς Χατζηκυριάκου δήλωσε ενθουσιασμένος που είδε το φλαμίνγκο – το οποίο ονομάστηκε Μέλανη - να επιστρέφει φέτος.

«Πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν την τύχη να τη δουν στο παρελθόν, οπότε το να επιστρέφει ξανά, στα 10α γενέθλια της και να βλέπουμε ότι τα πηγαίνει καλά, είναι υπέροχο», είπε.

«Η επιστροφή της σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν αυτή την υπέροχη εικόνα και φυσικά, είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι, επειδή είναι το μοναδικό φλαμίνγκο του είδους του στον κόσμο και πολύ λίγα γνωρίζουμε γι' αυτό», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηκυριάκου προειδοποίησε ωστόσο, ότι οι επισκέπτες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να πλησιάσουν το πουλί ή να περπατήσουν μέσα στη λίμνη, καθώς μπορεί να διαταράξει τον βιότοπο του.

Η σελίδα των Βρετανικών Βάσεων έκανε μια ανάρτηση στο Facebook που δείχνει μια φωτογραφία της Μέλανης και γράφει στην περιγραφή:

«Η Μέλανη, που μόλις έκλεισε τα 10, επέστρεψε για άλλη μια φορά στο Ακρωτήρι. Είναι ένα μαύρο φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus), πιθανώς το μοναδικό στον κόσμο! Η Μέλανη εθεάθη για πρώτη φορά στην Αλυκή Ακρωτηρίου το 2015 και εθεάθη στο Ισραήλ ως ανήλικη το 2012. Είναι αξιοσημείωτο να παρακολουθείς την ιστορία της ζωής αυτού του μοναδικού πτηνού και να γνωρίζεις ότι είναι ασφαλής και δυνατή. Ο μελανισμός είναι αποτέλεσμα γενετικών μεταλλάξεων, που προκαλούν υπερβολική παραγωγή μελανίνης και κάνουν τα φτερά της τόσο σκούρα, ωστόσο φαίνεται να αντιμετωπίζει μια χαρά την κατάστασή της».



Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα φέτος, συγκεκριμένα τον Μάιο, μια ανάρτηση στο Facebook από τον χρήστη Georgios Sardalos, δείχνει την Μέλανη να βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα φλαμίνγκο της λίμνης Παραλιμνίου.



Κάθε χρόνο τα φλαμίνγκο συρρέουν στην Αλυκή Ακρωτηρίου για να τραφούν με γαρίδες άλμης και πλαγκτόν και πολλά από αυτά μένουν όλο το χρόνο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν καλές.



Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ